Thursday, November 30, 2023
ПиркеКад Пироћанци пеглају кобасице

Кад Пироћанци пеглају кобасице

Упркос томе што звучи као још један виц о Пироћанцима, они веома озбиљно приступају припреми локалног заштитног знака – пегланој кобасици.

Колико су решени да се за њихов производ прочује говори и то да је управо у Пироту одржано прво светско такмичење у прављењу тих кобасица, којима се приписује афродизијачко дејство.

Осим ћилима и качкаваља, светски познатих брендова, за пиротски крај карактеристична је и израда једног деликатеса – пеглане кобасице. Та врста специјалитета од меса припрема се једино у Пироту, па је због тога у том граду одржано прво светско првенство у прављењу пегланих кобасица.

На овом првенству кобасица учествовало је 40 такмичара. Стручни жири је за светске прваке прогласио Миљана Костића и Зорана Митића.

„Тајна припреме пегланих кобасица је у добром и квалитетном месу, труду, љубави и наравно пеглању. Ми имамо и специјални начин за сушење, али то нека остане тајна”, рекао је Зоран Митић.

Његов колега Миљан Костић наглашава да те кобасице прави из задовољства, за пријатеље и породицу.

Прво светско првенство у припремању пегланих кобасица организовала је група ентузијаста, са циљем да Пирот најзад добије национално препознатљиву манифестацију.

„Од свих градова у Србији Пирот има највећи број светски познатих брендова. Међутим, они до сада нису довољно промовисани. Пеглана кобасица је врхунски деликатес и ми се надамо да је ова манифестација само почетак њене промоције и заштите”, истиче председник Организационог одбора Александар Лилић.

Да би пеглана кобасица и званично постала бренд, покренута је иницијатива за заштиту географског порекла.

„У сарадњи са новооснованим Удружењем произвођача пегланих кобасица, уз помоћ Министарства пољопривреде, односно средстава Светске банке, изабраћемо стручне консултанте за израду елабората, што је први корак ка заштити пегланих кобасица”, изјавила је Биљана Ратомир из Регионалне канцеларије за рурални развој Министарства пољопривреде.

Па ветру и промаји и стално пеглајуПеглане кобасице припремају се од три врсте меса – овчијег, козијег и јунећег. Месо се два пута меље, додају му се зачини, а онда се меси. Када се направе кобасице, оне морају да се суше на ветру и промаји и стално пеглају.

Предраг Станковић, познати пиротски угоститељ, открива да се пегла искључиво пуном флашом вина, да би могло и да се дегустира. „Пеглана” је добра као предјело, а и умањује дејство алкохола.

Сви учесници првог светског првенства у прављењу пегланих кобасица верују да су оне добар афродизијак, па их тако и рекламирају.

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...