Thursday, November 30, 2023
AlternativaKako da očistite organizam od nikotina

Kako da očistite organizam od nikotina

Uzimajte 2.000 miligrama vitamina C, kao i povrće zelene boje. Pušači koji povećaju unos zeleniša i voća, za 23 odsto smanjuju mogućnost obolevanja od raka pluća

Oni koji su nedavno ostavili duvan, ali i svi pušači, trebalo bi što pre da uvrste u jelovnik namirnice koje pomažu da se godinama nataloženi nikotin brže izbaci iz organizma. Poznato je i da zavisnicima od duvana nedostaju mnogi vitamini i minerali, jer pušenje negativno utiče na sposobnost njihove apsorpcije iz hrane.

Ova loša navika najviše utiče na smanjenje količine vitamina C i što je veći broj popušenih cigareta tokom dana, ima ga sve manje u organizmu. Zato je pušačima potrebno dnevno 2.000 mg vitamina C, što može da se obezbedi redovnim uzimanjem voća i povrća.

Evropski stručnjaci su istražili da pušači koji povećaju unos voća i povrća, za 23 odsto smanjuju mogućnost obolevanja od raka pluća. Posebno pozitivan uticaj na zdravlje duvanskih zavisnika ima korenasto i lisnato povrće, kupus, beli i crni luk i pečurke.

Napunite frižider namirnicama zelene boje kao što su spanać, peršun, kelj, brokoli, blitva. One čiste telo od raznih hemijskih otrova iz okoline, smoga, nikotina, pesticida, teških metala, i veoma su korisne za detoksikaciju jetre. Osim toga, spanać i brokoli obiluju folnom kiselinom koja se znatno brže troši iz organizma kod pušača.

Pomorandža

“Taze” nepušači bi uz doručak trebalo da popiju sveže ceđeni sok od pomorandže, jer sadrži dosta vitamina C, koji organizmu daje neophodnu energiju. Vitamin C pomaže i u proizvodnji karnitina koji masnoće iz hrane pretvara u energiju. Pokazalo se i da kiselkasti ukus ovog napitka najefikasnije eliminiše želju za prvom jutarnjom cigaretom.

Jabuka

Jedna jabuka na dan preporučuje se za zdravlje srca, ali kako ovo voće sadrži posebnu vrstu vlakana koja pomaže telu da se očisti od teških metala, preporučuje se i za čišćenje organizma.

Limun

Limun oslobađa enzime koji pomažu u izlučivanju toksina i snabdeva telo neophodnim vitaminima A, E i C. Svako jutro pre obroka popijte čašu mlake vode sa sokom od jednog limuna i kašičicom meda.

Kukuruz šećerac

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, snažan antioksidans, koji štiti pluća od karcinoma.

Zeleni čaj

Kod pušača ćelije gube neophodnu vodu pa organizam mnogo brže dehidrira. Zeleni čaj je odličan izbor zbog svojih antioksidativnih svojstava. Pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, a preporučuje se da se uzima po jedna šolja zelenog čaja ujutro i u podne. Ispijanjem većih količina poboljšaće se limfna drenaža i izbacivanje nikotina iz tela.

Đumbir

Ovo je, pored kurkume, jedan od najzdravijih začina. Pomaže u funkciji metabolizma, učestvuje u oslobađanju tela od toksina, naročito iz pluća i jača funkciju jetre. Dovoljno je da se komadić svežeg đumbira doda u sve glavne obroke, ili da pijete čaj od korena ove biljke, što će poboljšati disanje.

Borove iglice

Čaj od borovih iglica tradicionalno se koristi za ispiranje usta i grla, a preporučuje se i kao napitak koji pomaže u borbi protiv raka pluća.

Šargarepa

Nikotin uništava kožu i čini je suvom, a sveža šargarepa će je najbrže obnoviti. Sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni “sakupljači” ostataka nikotina. Možete u sokovniku da iscedite šargarepu, jabuku i limun ili da je dodate u svaku salatu.

Izvor: Novosti

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...