Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Kako da se rashladite u danima velike vrućine?

Umesto klima, koje stvaraju ogromne račune za struju, koristite ventilator, malo soli i nekoliko flašica vode

Stara narodna izreka da je „život nekom majka, a nekom maćeha“ možda se najbolje potvrđuje ovih tropskih dana kad je temperatura oko 40 stepeni.

Većina građana može sebi da priušti klima-uređaje i tako obezbedi boravak u hladnim prostorijama, ali ne mogu svi da to uživanje kasnije plate znatno uvećanim računom za struju. Siromašniji moraju da se dovijaju na sve načine i da paze na svaki dinar, pa su osuđeni na pravo letnje kuvanje.

Ali dobra vest je da na više načina mogu rashladiti dom i napraviti prijatnu temperaturu u stanu i bez klima-uređaja. Prvi i osnovni savet je da što više sunčevog svetla i toplote zadrže van stana i to tako što će tokom dana držati prozore zatvorenim, uz obavezno spuštanje roletni. Prostorije je zato potrebno provetravati noću i rano ujutro.

Od velike koristi tokom velikih vrućina može da bude i ventilator, a utrošak energije biće znatno manji nego kad se rashlađujete klima-uređajima. Da bi ovakav način dao pravi efekat evo i jedan trik. Nabavite nekoliko flašica, napunite ih vodom i u svaku sipajte po dve-tri kašičice soli, a potom ih preko noći stavite u zamrzivač. So snižava nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa dobijate super ledenu flašicu leda.

Ujutro ih izvadite i stavite ispred ventilatora. I obavezno poslužavnik ispod zbog otapanja.

Preporučuje se i uključivanje što manje električnih aparata jer oni isijavaju toplotu. Isto je i sa rasvetom.

Zamračite prozore

Prozore tokom najtoplijeg dela dana treba držati zatvorenim i sa spuštenim roletnama. Takođe, savetuje se da se na prozore stave beli ili svetli zastori jer se na taj način odbija svetlost.

Tuširanje ujutru ili uveče

Vlažnost vazduha čini prostor toplijim. Zato je potrebno da se veš pere rano ujutro ili kasno uveče, a tuširanje praktikujte tokom najhladnijeg dela dana.

Led na zglobove i vrat

Povremeno na zglobove, čelo ili vrat treba staviti vrećice s ledom. Tuširajte se mlakom ili hladnom vodom, a po završetku ne koristite peškir za brisanje, već pustite da voda sama ispari.

Isključite sve iz struje

Kada niste kod kuće, preporučuje se da isključite iz struje što više električnih aparata. Kada ste kod kuće, u najtoplijem delu dana koristite samo one aparate koji su vam preko potrebni. Na primer, veš-mašinu koristite rano ujutro ili kasno uveče. Takođe, savetuje se i da obične sijalice zamenite fluorescentnim. Svetlo znatno isijava toplotu, a fluorescentne sijalice su hladnije.

Što više sobnog cveća

Sobno cveće neće pomoći da se rashladi prostorija u kojoj boravite, ali je veoma bitno pošto proizvodi kiseonik, uklanja neprijatne mirise, pa će vazduh biti čistiji.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *