Kako izabrati i koristiti parfem?

Želite da nađete sebi najadekvatniji parfem koji će vas ispuniti i oraspoložiti?

Međutim, neznate kako da započnete kupovinu i koja je ta aroma koja najviše oslikava Vaš karakter? U ovom članku ćemo dati savete u vezi izbora i pravilnog korišćenja parfema.

Izbor idealnog mirisa

Pre nego što krenete u kupovinu, odredite kategoriju parfema, odnosno da li želite cvetnu notu, voćnu, orijentalnu, aldehidnu ili začinjenu. Zatim je bitan i period kada ćete ga koristiti. Za proleće se preporučuju cvetni mirisi, za leto sveži, a za jesen i zimu intenzivniji orijentalni mirisi. Tokom dana koristite laganiju formulu, a za noćni provod možete izabrati jače akorde.

Ako ste tačno odredili glavne karakteristike mirisa u parfimeriji ćete moći zatražiti pomoć prodavca. Zamolite gospođu ili gospodina da testere parfema isproba na Vašoj koži, jer na svakoj osobi različito dolazi do izražaja. Ponekad su isti sastojci intenzivniji, a ponekad nežniji.

Kako se koristi parfem?

Ako smo pronašli pravi miris za sebe, treba ga znati pravilno koristiti. Nakon nekoliko vremena naš nos će se navići na određenu notu i neće osetiti njegovu jačinu. Zbog tih razloga, pažljivo prskajte na sebe. Dovoljno je samo nekoliko kapi na zglobove, laktove i iza ušiju. Nemojte nikad potrljati mesto gde ste naneli parfem, jer će se molekule mirisa oštetiti. Ako se odlučite za mešanje dve ili više aroma, morate imati u vidu da će možda loše ispasti cela procedura, tj. da nećete dobiti očekivani rezultat. Možda su određeni parfemi na svoj način lepi, ali ako ih pomešate, dobićete neželjeni efekat. Svaka osoba se tokom vremena menja, menjaju se njegove navike i ukusi. Ako smo pre nekoliko godina obožavali jedan konkretan miris, to ne znači da ćemo ga i sad voleti. Isto tako, od trenutnog raspoloženja zavisi šta ćemo taj dan naprskati na sebe. Posle tuširanja ili kupanja u vrućoj vodi, koža postaje mekša, a pore se otvore. Preporučujemo da tada koristite parfem koji će na ovaj način postati postojaniji i duže će pulsirati.

Da li Vaš parfem stoji u kupatilu?

Moramo Vas razočarati, to nije idealno mesto zbog pare i čestog menjanja temperature. Omiljene mirisne kompozicije bi trebalo čuvati na tamnom i suvom mestu.

I da razjasnimo nedoumice u vezi naziva parfema. Pravi parfem, tj. ekstrakt sadrži najveći procenat mirisnog ulja (15-30%), toaletna voda ( Eau de Parfum, EdP) je kombinacija alkohola (85-90%) i eteričnog ulja (8-15%), toaletna voda nazvana Eau de Toilette (EdT) je slabija formula do prethognog, sadrži oko 4-8% mirisnog ulja, dok je Eau de Cologne (kolonjska voda) najslabiji, jer sadrži najviše 4% ulja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Prozori

Zašto su prozori u avionu okrugli, a ne četvrtasti?

Prozori na avionima bili su četvrtasti sve do 1950-ih, ali su ih stručnjaci zamenili okruglim nakon dve...

Zašto imate noćne more? Nekoliko uzroka i saveta

Jelo u satima pre spavanja je navika koja će sigurno izazvati poremećaj sna i može dovesti do...

Ogromna kazna za zadržavanje na benzinskoj pumpi duže od...

Početkom godine Dejan M. se u Beču počastio mesnom veknom i sokom na benzinskoj pumpi. Nakon što...