Sunday, April 14, 2024
NaslovnaPutovanjaKako sam osmisliti putovanje?

Kako sam osmisliti putovanje?

Nije tačno da je za putovanje neophodan veliki novac i odvajanja. Ukoliko želite da jeftino putujete, morate biti fleksibilni po pitanju vremena putovanja.

Ili jednostavno biti strpljivi. Danas je jeftino putovati avionom, pogotovo nakon uvođenja lowcost kompanija. To je sigurno najbolja opcija ako se obilazi Evropa. Važno je prijaviti se na sajtove lowcost kompanija kako bi vas obaveštavali o svojim akcijama kada se povratne karte do određenih evropskih gradova mogu naći i do 15 ili 20 evra. Kada se putuje ovim kompanijama, najbitnije je putovati samo sa ručnim prtljagom.

U poslednjih par meseci najpoznatije lowcost kompanije su promenile politiku prtljaga, tako da u suštini besplatno može da se unese samo jedna torba određene veličine. Sve ostalo se doplaćuje, i to nekada košta više negoli sama karta. Važno je i da se čekirate preko interneta i da u slučaju pojedinih avio-kompanija, kao što je na primer Ryanair, ponesete odštampanu bording kartu jer naplaćuju kaznu ako je nemate i u papirnom obliku.

Kada znate destinaciju koju želite, najbolja je opcija tražiti „unazad“ najpovoljnije opcije za avionski prevoz. To se radi tako što se krene od krajnje destinacije pa pogledate sve okolne aerodrome, pogotovo one na kojima sleću lowcost kompanije i pogledati koje su dalje moguće destinacije. Zatim, od tih destinacija videti da li se može doći do nekih od aerodroma u Srbiji ili u okolnim zemljama. Dosadašnje iskustvo govori da je najčešće najjeftiniji i najširi spektar mogućnosti – na aerodromu u Temišvaru. Do tog ili drugih aerodroma najbolje i najudobnije je stići kombi-prevozom, koji, od kućne adrese u Beogradu do Temišvara, košta duplo jeftinije nego taksi od Aerodroma „Nikola Tesla“ do Mirijeva. Za pronalazak leta ili maršrute koja je najjeftinija neophodni su sati pretrage na internetu. U toj potrazi mogu pomoći sajtovi kao što su skyscanner.net, momondo.com ili kiwi.com, koji imaju niz korisnih alata i daju niz opcija po pitanju maršruta. Svaku maršrutu treba detaljno pogledati i proveriti jer često su najjeftinije varijante preko Velike Britanije, što je problem državljanima Srbije zbog neophodnih viza. Postoji i mogućnost da se ne upiše željena destinacija već samo „from Belgrade“ (tu je preporučljivo da dodate i okolne aerodrome ) „to everywhere“. Takođe, umesto tačno definisanog datuma putovanja, može se izabrati i opcija najjeftiniji mesec „cheapest month“.

Najbitnije pravilo je da se avio-karta kupi što ranije jer će tada biti jeftinija. Ukoliko se planira neka dalja destinacija, to je svakako pravilo, i naravno treba imati na umu da što više presedanja to će i karta biti jeftinija. Iako generalno ljudi ne vole presedanja, ona mogu biti i više nego interesantna ako su duža jer se to vreme može iskoristi i za obilazak još jednog grada.

Osim avio-prevoza za obilazak Evrope kao izuzetno interesantna mogućnost je korišćenje vozova. U zemljama EU ipak za razliku od srpskih vozova reč je o izuzetno brzom i udobnom prevozu, ali i u velikom broju slučajeva skupljem od aviona. U Francuskoj je za istu destinaciju za voz potrebno izdvojiti više od 35 evra, dok autobus košta oko 10 evra. Problem sa kupovinom autobuskih karata u Francuskoj je taj što određeni prevoznici prodaju karte samo online, odnosno bez mogućnosti da se karta kupi u autobusu. Naravno, i put duplo duže traje.

Po pitanju smeštaja isto je najbitnija pretraga sajtova, kao što su booking.com, airbnb.com ili agoda.com. Na njima postoji široka lepeza smeštaja, od hotela, hostela do privatnog smeštaja – soba ili apartmana. Treba uzeti u obzir sve opcije smeštaja i proveriti jer često može da se desi da je hostel ili privatni smeštaj skuplji od hotela. Posebno na booking.com treba pratiti „pametne ponude“ gde se sa popustima nudi smeštaj na željenoj destinaciji. Preporuka je da se uvek rezerviše smeštaj, ali da se napomene da će biti plaćeno na licu mestu. Time se izbegava mogućnost da vam novac ostane „zarobljen“ iako to nije smeštaj koji je viđen na fotografijama i daleko je od onog koji ste rezervisali. Najbolja je opcija da se rezerviše smeštaj bez ukucavanja broja kreditne kartice jer se time i vi štitite ako smeštaj nije adekvatan. Problem je što to dodatno sužava izbor smeštaja. Na sajtovima postoji i mapa gde se nalazi smeštaj, tako da u konačnom izboru i to utiče. Ukoliko ne želite da koristite gradski prevoz, onda ćete tražiti smeštaj bliže atrakcijama koje želite videti. Važno je da odmah ne izaberete najjeftiniji smeštaj jer ako je daleko na periferiji treba uzeti u obzir i troškove prevoza, tako da kada bi se proračunalo, ispalo bi jeftinije da ste uzeli skuplji smeštaj u blizini atrakcija koje želite videti.

Takođe, po pitanju šta videti od atrakcija u tom mestu postoje brojni sajtovi sa preporukama, što svakako treba pročitati, ali listu šta ćete videti treba praviti u skladu sa sopstvenim afinitetima i vremenom koji provedete u tom mestu. Ne treba juriti sa jedne atrakcije na drugu i potpuno ubiti čar upoznavanja novih stvari ili propustiti da osetite duh tog mesta. Rim nije samo Koloseum, već šetanja mrežom ulica i „otkrivanja“ lepote „lutanja“. Moskva nije samo Crveni trg, već i kupovina „babuški“ na pijaci u Podmoskovlju. Pariz nije samo Ajfelov toranj, već i ispijanje čaše vina u nekom nepoznatom bistrou i posmatranje prolaznika. Upravo zbog takvih trenutaka i vredi silno vreme koje ćete sigurno utrošiti kako biste našli najjeftiniju varijantu za put na željenu destinaciju.

SourceDanas
Povezani članci

2 KOMENTARA

  1. Kako? Uz internet! Kao i za sve ostalo u 21. veku. Ako ne znate nesto, gugl! Samo malo zelje i ideje barem sto se tice lokacije, a i budzet je nesto sto se moze menjati ako gledate work and travel, couchsurfing itd. Ja licno izguglam tudja iskustva, predjem tripadvisor, skinem sve aplikacije za put i samo krenem. 😀

  2. Pa da, ja najradije tako i putujem, kada se lepo sami organizujete, nemate obaveze prema agencijama, jeste možda malo komplikovanije na početku ali možete bukvalno sve sami da odaberete i ne zavisite ni od koga.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo