Sunday, April 14, 2024
NaslovnaInformacijaKako se preseliti u Norvešku

Kako se preseliti u Norvešku

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mesta za život na svetu, sa jednim od najviših životnih standarda.

Ako ste ikada posetili fjordove i zaljubili se u prirodne lepote, verovatno ste se pitali kako bi bilo živeti u Norveškoj.

Snažna ekonomija, kratka radna nedelja i zakon o zapošljavanju koji u velikoj meri favorizuje zaposlene, sveobuhvatan sistem socijalne zaštite i društveni fokus na deci su faktori koji čine Norvešku primamljivom za preseljenje.

Teškoće u pronalaženju posla, visoki troškovi života i obavezna radna dozvola za neevropljane, međutim, odvraćaju mnoge namernike. S obzirom na to da 15,8 odsto od 5,5 miliona stanovnika Norveške ima strano poreklo, preseljenje je svakako moguće.
Odluka da se preselite u Norvešku

Pre nego što se odlučite za preseljenje, dobra je ideja da provedete dosta vremena u Norveškoj. Ono što vidite i doživite na odmoru ima malo veze sa svakodnevnim životom.

Pre nego što se obavežete, zašto ne biste proveli nekoliko nedelja živeći u malom stanu u norveškom gradu? Iznajmiti ga na AirBnB-u je dobar test kako biste iskusili život u novom kraju, kupovali lokalne namirnice, koristili javni prevoz i ispitali druge aspekte svakodnevnog života u Norveškoj.

Ovo je posebno važno ako je vaš jedini doživljaj Norveške bio na krstarenju fjordovima ili drugom organizovanom obilasku. Takođe, umesto leta, pokušajte da je posetite u vlažnijim mesecima, poput oktobra i novembra ili hladnijim mesecima od januara do marta.

Ako odlučite da vam skandinavski način života odgovara, evo kako funkcioniše proces imigracije.

Selidba u Norvešku

Ako razmišljate o preseljenju u Norvešku, važno je da se što pre upoznate sa procesima. Celokupnim procesom imigracije upravlja Norveška uprava za imigraciju (UDI), ali policija prihvata i obrađuje mnogo papirologije potrebne za pojedinačne prijave.

Sastanci u policiji se održavaju onlajn. U većim gradovima naći ćete servisni centar za strane radnike poznat kao SUA, koji okuplja sve relevantne institucije pod jednim krovom.

Postoji mnogo različitih kategorija boravišnih dozvola, tako da je važno da istražite koja je odgovarajuća pre nego što započnete proces.

Preseljenje za evropske građane

Iako postoji mnogo različitih boravišnih dozvola, ukupan proces se deli u dve kategorije: državljani zemalja EU/EEA i svi ostali.

Državljani zemalja EU/EEA imaju automatsko pravo da žive i rade u Norveškoj. Dakle, ako ste vlasnik pasoša Nemačke, Španije, Francuske… sve što je potrebno je relativno jednostavan proces registracije u norveškoj policiji.

Biće vam potreban valjan razlog da ostanete duže od šest meseci, kao što je prihod od posla ili pridruživanje redovnim studijama. Postoji, međutim, nekoliko prepreka za početak preseljenja.

Boravišne dozvole za sve ostale

Za sve ostale važe mnogo stroža pravila. To uključuje građane SAD i Kanade, a od Bregzita i Ujedinjenog Kraljevstva.

Za ovu grupu, podnošenje zahteva za radnu dozvolu je najčešći put. Da biste uspeli, generalno će vam biti potrebna ponuda za posao koji zahteva diplomu ili profesionalne kvalifikacije sa minimalnom platom od najmanje 44.000 dolara. Moguće je podneti zahtev za dozvolu da ostanete u Norveškoj šest meseci kao tražitelj posla, ali će vam biti potrebne profesionalne kvalifikacije i dovoljno novca da se izdržavate.

Studijske dozvole su dostupne i za redovne studente sa potvrđenom prijavom iz norveške institucije. Takve dozvole daju pravo studentu da radi sa skraćenim radnim vremenom dok je u Norveškoj.

Porodične imigracione dozvole dostupne su za partnere i decu stranaca kojima je dodeljena boravišna dozvola. Dostupni su i strancima sa norveškim partnerom koji žele da žive zajedno u Norveškoj. Brak nije neophodan, ali partneri moraju da dokažu vezu sa kohabitacijom od najmanje dve godine.

Postoji mnogo uslova za ove dozvole, kao i mnoge druge dozvole dostupne u različitim kategorijama kao što su pomorci, radnici na moru i sportisti. Koristite aplikaciju UDI da biste videli sve opcije dostupne za vaše specifične okolnosti.

Pronalaženje posla u Norveškoj

Dobijanje ponude za posao je ključni deo procesa preseljenja za većinu ljudi. Iako je moguće prijaviti se za posao iz inostranstva i dobiti ponudu, lično umrežavanje igra glavnu ulogu u procesu zapošljavanja u Norveškoj.

Izgradnja mreže ljudi u vašoj industriji na Linkdinu je dobar prvi korak, kao i lično prisustvo na nekoj konferenciji. To će biti velika investicija, ali ako ozbiljno razmišljate o preseljenju, to će biti dobro potrošen novac.

Učenje norveškog

Dokazivanje vašeg znanja norveškog jezika nije potrebno za prvu boravišnu dozvolu. Ali ako ste zainteresovani za dobijanje stalnog boravka ili, na kraju, državljanstvo, onda je vredno započeti put učenja jezika što je pre moguće.

Kao germanski jezik sa relativno malim rečnikom u poređenju sa engleskim, norveški može biti manje tehnički zahtevan za neke učenike. Međutim, ogromna raznolikost regionalnih dijalekata u Norveškoj čini savladavanje usmenog razumevanja izvornih govornika najvećim izazovom.

Univerzitet NTNU sa sedištem u Trondhajmu nudi besplatan onlajn kurs za upoznavanje sa osnovama, dok aplikacije kao što je Duolingo pomažu u stvaranju svakodnevne navike učenja jezika.

Izvor: Forbes, David Nikel

PROČITAJTE I:

Vizni režim Norveške
Hemnesberget – Norveška

Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo