Sunday, December 10, 2023
IshranaKako smanjiti unos šećera

Kako smanjiti unos šećera

I sami znate da šećer goji. Ipak, teško vam je da se odreknete kolača i drugih slatkiša. Možete nešto uciniti za sebe tako što ćete ograničiti unos šećera kroz druge namirnice i napitke.

Za početak, ne dodajte ga u hranu, poput sosova, salata, supa… a pogotovo ne u žitarice, kafu i čaj. Sledeći korak je da ne podležete priči o tome da postoji “zdrav” šećer: smeđi, onaj od šećerne trske: za vaš organizam je to sve isto.

Učinite napor da smanjite ili isključite iz ishrane prerađene ugljene hidrate, poput hleba, većine testenina i grickalica. Većina ih je prepuna brašna i drugih sastojaka, koji se u organizmu pretvaraju u šećere isto tako brzo kao i čista glukoza. A oni se u organizmu skladište kao trgliceridi, a to je lepši način da se kaže – salo. Čuvajte se takozvanih nemasnih grickalica. Jedan od najvećih mitova je da hrana oslobođena masnoća ne goji. To ne znači da ona ne sadrži i kalorije, a pri tom treba znati da većina nemasnih grickalica sadrži šećer.

Trudite se da pazarite raznobojno. Što vam je šarolikija korpa, to bolje. To obično znači da uzimate više svežeg povrća i niskoglikemijskog voća, poput bobičastog i višanja. Postanite “detektiv” za hranu: pažljivo čitajte etikete. Da biste smanjili unos šećera, morate znati gde ga ima. Čuvajte se veštačkih zaslađivača. Iako uglavnom ne sadrže kalorije, oni, nažalost mogu povećati vašu neodoljivu potrebu za slatkišima i ugljenim hidratima uopšte. Neki naučnici veruju i da oni troše zalihe hroma u organizmu, sastojka od ključne važnosti za metabolizam šećera.

Kad na etiketi pročitate kolika je ukupna količina šećera, broj grama podelite sa četiri – to označava broj kašičica šećera koji unosite tom namirnicom. Sama ta operacija odvići ce vas od šećera zauvek!

Čak i količinu voća treba da ograničite. Ono uz vlakna i korisne hranljive sastojke sadrži i šećer. Stoga ne preterujte ni u jednom pravcu. Iako se preporučuje pet porcija na dan, ako želite da smršate, zadovoljite se s dve.

Izbacite iz upotrebe voćne sokove (ukoliko nisu od 100 odsto voća t.j. kada ih sami iscedite). Oni su puni šećera, a za uzvrat, ne sadrže vlakna i imaju mnogo manje hranljivih materija nego sveže voće.

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...