Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Kako ubrzati metabolizam

Metabolizam je proces pretvaranja hrane u energiju . Metabolizam se „događa” u mišićima kao i u organima. To je sistem koji se naziva „sagorevanje kalorija”.

Metabolizam je u stvari brzina rada motora tela.

Osnovni metabolizam” je brzina metabolizma ili potrošnja kalorija da bi organizam (rad srca, disanje) normalno fukckionisao. Koliko brzo radi telesni „motor” dok se sedi ili spava?
Postoji nekoliko načina za ubrzavanje metabolizma. Što se više načina svrsta u svakodnevni život, više će se ubrzti metabolizam, što znači da će sagorevati više kalorija dnevno.

Nikud bez doručka. Preskakanje doručka govori telu da gladuje jer je bez hrane više od 18 sati. Kao odbrambeni mehanizam, metabolizam uspori. Gorivo za metabolizam su složeni ugljeni hidrati.
Ne treba jesti kasno. Istraživanja su pokazala da se može oslabiti ako se jede obilan doručak i ručak, a veoma lagana večera. Trebalo bi da se večera što ranije, najbolje bar četiri sat pre spavanja.
Nikada ne unositi manje od 1200 kalorija dnevno. Manje od toga nije dovoljno da podržava osnovni metabolizam i zato on usporava.
Užinati često. Jesti voće, povrće i žitarice jer te namirnice hrane metabolizam. Pritom, neće se osećati preterana glad, sto pruža mogućnost veće kontrole pri izboru hrane.
Jesti namirnice bogatije ugljenim hidratima (biljna hrana),a siromašnije mastima.
Raditi aerobične vežbe (hodanje, džoging, plivanje, vožnja bicikla, igranje…) svakodnevno. Zaboraviti na aktivnosti samo dva puta nedeljno.
Pored redovnog vežbanja, prošetati se 10 do 15 minuta u popodnevnim satima.
Ko je u mogućnosti, treba da vežba u teretani.
Kad god je moguće, penjati se stepenicama umesto liftom, parkirati se dalje od odredišta, pronalaziti teže načine da se urade neke stvari.
Izbegavati alkohol! On suzbija metabolizam i povećava apetit.
Piti najmanje 2 litre vode dnevno. Da bi normalno funkcionisao, metabolizmu je potrebno mnogo vode. Dobro je držati flašu vode u torbi – da uvek bude dostupna.
Izbegavati pilule, instant napitke – ne postoji brz način da se dođe do željenog cilja.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *