Wednesday, November 29, 2023
InformacijaKanada - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Kanada – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Kanadi

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Državljanima Srbije je potrebna viza za ulazak u Kanadu.

Zahtev za vizu se podnosi u Centru za predavanje zahteva za vize u Beogradu, ul. Skenderbegova 3, telefon: 011 2920 183 i 011 2920 186, E-mail: info.canseriom@vfshelpline.com.

Zahtev je moguće podneti i on-line putem Centra za predavanje zahteva za vize u Beogradu.

Od 31.07.2018. godine, prilikom podnošenja zahteva za kanadsku vizu uzimaće se biometrijski podaci (tzv. matrix) – otisci svih deset prstiju i fotografija. Ovoj novini podležu sva lica koja traže turističku vizu, radnu dozvolu, studentsku dozvolu ili stalni boravak u Kanadi.

Od davanja biometrijskih podataka izuzeta su deca do 14 godina starosti i lica starija od 79 godina, ministri i akreditovane diplomate drugih zemalja i Ujedinjenih nacija koji putuju u Kanadu službeno, predsednici država i vlada, kao i državljani koji su izuzeti od pribavljanja viza i dolaze turistički u Kanadu sa važećom elektronskom putnom autorizacijom (eTA).

Svi građani koji privatno/turistički putuju u Kanadu u obavezi su da zahtev za vizu, uz plaćanje takse i uzimanje biometrijskih podataka, podnose u viznom centru. Biometrijski podaci se uzimaju na svakih 10 godina, a podnosilac zahteva dobija potvrdu do kada joj uzeti biometrijski podaci važe.

Ne postoji obaveza vakcinacije za putovanje u Kanadu.

Može se uneti do 10.000 kanadskih dolara u gotovom novcu.

Više o viznom režimu na stranici OVDE.

BEZBEDNOST

Nivo bezbednosti na celoj teritoriji Kanade je na visokom nivou.

Kriminal u Kanadi je na niskom nivou, a najviše je skoncentrisan u većim gradovima. Dešavaju se krađe, obijanje automobila i sl. ali srazmerno retko.

Turistima iz Srbije se preporučuje da pažljivo koriste svoje bankovne kartice prilikom plaćanja računa (pogotovo u manjim restoranima egzotičnih kuhinja i sl), pošto se dešavaju krađe identiteta.

U severnim predelima Alberte i Britanske Kolumbije tokom zime su česte pojave snežnih lavina i oluja. U slučaju opasnosti, broj telefona službe za pomoć je 911.

TRANSPORT

Kazne za nepridržavanje saobraćajnih regulativa su pooštrene.

Ograničenje na putevima u gradu je između 50 i 60 km/h, a na auto-putevima 100km/h (iz naše dosadašnje prakse iznosimo da gradsku vožnju od 70-75km/h, odnosno vožnju po autoputu između 110 i 120 km/h policija uglavnom toleriše). U gradu treba posebno obratiti pažnju na veliki broj biciklista čije se trake uglavnom nalaze uz desnu ivicu kolovoza. Opasnost za noćnu vožnju predstavljaju jeleni i druga rogata divljač koja se može pojaviti na putevima.

Radi unapređenja bezbednosti i smanjenja zagađenosti vazduha, u Otavi je uvedena posebna kolovozna traka samo za bicikliste. Traka, širine 1.50 metara, obeležena je zelenom bojom i obezbeđena visokim ivičnjakom. Mere fizičkog odvajanja biciklističkih staza od kolovoza smanjile su broj stradalih u saobraćajnim udesima u centru grada za 40% i višestuko pospešile upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Kanada je zemlja visokih higijenskih standarda, ne postoje regioni podložni izbijanju epidemija. Tokom dužeg boravka za vreme dugih i veoma hladnih zima, preporučuje se uzimanje hrane bogate vitaminom D.

Karakteristični zdravstveni problemi koji se mogu javiti tokom leta su čirevi i alergijske reakcije organizma na povećanu koncentraciju polena u vazduhu. Skrećemo pažnju i na opasnost od ozbiljnih, ponekada i fatalnih, zaraznih bolesti koje se mogu dobiti ukoliko osoba dođe u kontakt s izmetom ptica koje u velikom broju žive na obalama gradskih reka (golubovi, divlje giske, galebovi, i sl.).

Lekarske usluge su skupe, pa se preporučuje se putno zdravstveno osiguranju.

NOVAC

Zvanična valuta je kanadski dolar. Mogu se koristiti Masterkard, Viza, Amerikan ekspres platne kartice.
Cene prevoza su dosta visoke, primera radi, autobuska karta od Montreala do Otave (200 km) iznosi oko 80 KD, karta u gradskom prevozu važnosti dva sata košta 3,5 KD. Cene ishrane u restoranima kreću se od 10 do 50 KD po osobi, a cene smeštaja od 35 do 200 KD.

OSTALO

Običaji su slični evropskim, ali treba voditi računa o izražavanju, posebno u pogledu autohtonog stanovništva. Treba izbegavati reči „indijanac i jenki”, a umesto njih koristiti “first nation i american”.

U predelima u kojima dominira okeanska klima (Britanska Kolumbija, provincije atlantske Kanade) vazduh je vlažniji, a temperatura leti umerenija nego kod nas, dok je u kontinentalnim delovima zemlje dominantna prerijska klima (suva vazduh i velike vrućine). Dugi kišni periodi su česta pojava širom zemlje i uglavnom se javljaju s krajem proleća i početkom leta. Na arktičkom delu Kanade letnji period traje kratko, tako da već krajem avgusta dolazi do zahlađenja vazduha i pojave jesenjih prohladnih kiša, a prve snežne padavine se mogu javiti već tokom septembra.

Srbija-Kanada
Srbija-Kanada udaljenost

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...