Sunday, April 14, 2024
NaslovnaInformacijaKazakhstan - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Kazakhstan – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije za Kazakhstan

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Državljanima Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak do 30 dana. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca duži od planirane posete, što važi i za podnošenje zahteva za regulisanje boravka.

Dužni ste da se u roku od 5 dana od ulaska u Kazahstan registrujete. U protivnom imaćete probleme sa pograničnim organima i migracionom policijom (obavezna uplata novčane kazne, moguće privođenje i sl.).

Vize za duži boravak se mogu dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima ove zemlje (najbliže DKP Kazakhstana je u Budimpešti).

Više o viznom režimu na stranici OVDE

Polisa zdravstvenog osiguranja i posedovanje određene količine novca nije obavezno.

Prilikom ulaska u Kazakhstan treba prijaviti stranu valutu, druge vrednosti (kompjuter i sl.). Poseban carinski režim predviđen je za antikvarne predmete.

TRANSPORT

Najpouzdaniji vid transporta je avio transport. Tokom zime, zbog izuzetno teških vremenskih prilika, naročito u severnom delu zemlje, železnički i drumski saobraćaj može biti u prekidu po nekoliko dana. Putevi su posle zimskog perioda u lošem stanju, a nivo saobraćajne kulture je nizak.

Aerodromi su u Astani, Alma Ati i drugim gradovima. Postoje direktne veze sa Moskvom, Sankt Peterburgom, Seulom, Hong Kongom, Biškekom, Frankfurtom, Dubaijem, Istambulom, Bankokom, Bakuom, Tbilisijem, Budimpeštom, Varšavom, Taškentom, Delhijem, Parizom, Pekingom, Abu Dabijem, Londonom, Minskom, Kijevom i drugim gradovima. Najveći broj direktnih letova je za Moskvu.

BEZBEDNOST

Kazakhstan je u velikoj meri stabilna i bezbedna zemlja koja ima određenih regionalnih različitosti, koje su uslovljene velikom površinom koju zauzima. U poslednjih desetak godina na teritoriji Republike Kazakhstan se dogodilo nekoliko terorističkih napada koji su rezultirali ljudskim žrtvama. Poslednji su se dogodili 2016. godine u gradovima Aktobe i Alma Ata, što je rezultiralo kratkotrajnim proglašenjem stanja umerene terorističke opasnosti u većim gradovima u zemlji. Svi dosadašnji napadi su bili usmereni prevashodno prema pripadnicima snaga bezbednosti, mada se dešavalo da u tim napadima slučajno stradaju i civili. Iako se ne može se govoriti da je u državi pojačana teroristička aktivnost, s obzirom na aktuelnu bezbednosnu situaciju u svetu potrebno je obratiti povećanu pažnju naročito na mestima gde boravi veliki broj ljudi.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Kazakhstan dosta ulaže u zdravstvo. Zdravstveni centri u većim gradovima su savremeno opremljeni a medicinska služba dobro organizovana. Ubrzano se radi na školovanju kadrova u ovoj oblasti.

Prilikom ulaska u zemlju, ne traži se poseban dokaz o vakcinaciji.

U Kazakhstanu povremeno dolazi do pojave epidemija. Tokom 2016. i početkom 2017. godine u severnim delovima zemlje zabeležena je epidemija Sibirskog antraksa, te se savetuje poseban oprez kod konzumiranja mesa koje ne dolazi iz većih trgovinskih lanaca. Zabeležen je i povećan broj slučajeva morbila, ali ne u epidemijskim razmerama. Zabrinjavajuća je situacija sa tuberkolozom, s obzirom da se, na godišnjem nivou, pojavljuje veliki broj novih slučajeva. Sporadično se pojavljuju i slučajevi hemoralgične groznice u gradu Kizilordi na jugu zemlje. Voda iz vodovoda se ne konzumira, već samo flaširana ili filtrirana.

U zemlji se velika pažnja pridaje prevenciji pušenja, tako da je u svim javnim ustanovama i većini restorana, pušenje zabranjeno.

NOVAC

Lokalna valuta je kazakhstanska tenga (KZT). Srednja vrednost tenge iznosi za 1 USD oko 319 tengi. U zemlji postoji razvijena mreža banaka i menjačnica tako da je lako promeniti devize za lokalnu valutu i obrnuto.

Napominjemo da menjačnice primaju samo tzv. “nove” dolare i da je uobičajena praksa da se krupniji apoeni menjaju u celini, te je praktičnije nositi novčanice u manjim apoenima. Novčane transakcije sa inostranstvom mogu se vršiti preko Western Union. Preporučuje se korišćenje putničkih čekova American Express i Visa kreditnih kartica. Prilikom plaćanja usluga gotovinom potrebno je obratiti pažnju zbog mogućnosti sitnih prevara.

Iz zemlje je dozvoljeno izneti 10.000 USD u gotovom novcu. Dnevni budžet za boravak u Kazakhstanu iznosi oko 50 USD i više, u zavisnosti od regiona u kom se boravi, kvaliteta smeštaja, ishrane i načina putovanja.

OSTALO

Cena smeštaja varira u zavisnosti od kategorizacije hotela. Postoji preko 370 hotela u gradovima Atirau, Alma Ati i Astani.

Davanje napojnice je uobičajeno (oko 10% od usluge), a u mnogim restoranima napojnica se automatski uračunava, što je ukazano na fiskalnom računu.

U Kazakhstanu su, zbog veličine teritorije, prisutni različiti tipovi klime (od ekstremno kontinenatalne na severu do umerereno kontinentalne, te i u pustinjske na jugu zemlje). Česte su temperaturne oscilacije u kratkom vremenskom periodu. Oštre su zime na severu zemlje, gde zima traje i do 7 meseci, koju smenjuje kratko leto sa temperaturom koja može dostići i 40 S.

Srbija-Kazakhstan
Srbija-Kazakhstan udaljenost
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo