Sunday, December 10, 2023
InformacijaKina - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Kina – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Kini – Kina (sa Hong-Kongom i Makaom)

Vizne olakšice:

1. Viza koja može da se dobije na aerodromu:

 • Stranac koji treba da uđe u Kinu hitno zbog humanitarnih razloga, ili na poziv za obavljanje hitnih trgovinskih i ekonomskih poslova, ili hitnih popravki projekata ili drugih hitnih potreba i ima pismenu saglasnost nadležne uprave da zahtev preda i dobije vizu na aerodromu, može na aerodromu koji je dobio odobrenje od Državnog Saveta za obavljanje poslova izdavanja viza da preda zahtev Upravi za viz koja je ovlašćena od Ministarstva javne bezbednosti,
 • Turistička agencija koja po odredbama zakona organizuje ulazni turizam, može da preda zahteve Upravi za vize na aerodromu za grupnu turističku vizu.
  Stranac koji preda zahtev Upravi za vize na aerodromu treba da priloži i svoj pasoš ili drugu međunarodnu putnu ispravu, i dokumenta o razlogu podnošenja zahteva za izdavanje vize na aerodromu, da poštuje procedure u skladu sa zahtevima Uprave za vize na aerodromu, i uđe u Kinu preko aerodroma na kojem je predao zahtev za vizu.

2. Ulazak bez vize:

– Prema odredbama člana 22 Zakona o kontroli ulaza i izlaza NR Kine: stranac koji ispunjava jedan od sledećih uslova, može da uđe u Kinu bez vize:

 1. kad na osnovu potisanog sporazuma o međusobnom ukidanju vize između vlade Kine i vlade druge zelje, toj osobi nije potrebna viza, ali je potrebna-obavezna dozvola boravka u Kini zbog rada, studiranja, okupljanja porodice, dugoročna poseta porodici, naseljavanja u Kini i drugih raloga, ili radi angažovanja kao stalni novinar u Kini, odnosno kad toj osobi treba sledeća viza Z, X1, Q1, S1, D, J1, obavezno je dobijanje relevantne vize pre ulaska u Kinu;
 2. ima važeću dozvolu boravka u Kini;
 3. poseduje putničku kartu kartu za međunarodno putovanje avionom, brodom ili vozom, odnosno iz Kine tranzitira u treću zemlju ili region, a ostaje u Kini manje od 24 sata i ne izlazi sa aerodroma (odnosno ne izlazi iz tranzitne zone).

3. Druge bezvizne situacije:

Nosioci običnog pasoša države koja je uspostavila diplomatski odnos sa Kinom, a koji dolazi u Hongkong, Makao, i član je turističke grupe u organizaciji turističke agencije koja je registrovana u Hongkongu ili Makaou za turističko putovanje po delti Guangdong Biserne reke (tj. Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai, Fuoshan, Dongguan, Zhongshan, Jiangmen, Zhaoqing, administrativni distrikti grada Hui Zhou) i boravi nanje od 6 dana, mogu da budu izuzeti od vize. Navedeni aranžmani su važeći i za građane Srbije.

U izuzetnim situacijama vizu za ulazak u NR Kinu, maticu zemlje, moguće je dobiti i na određenim graničnim prelazima (Peking, Šangaj, Tienđin, Dalien, Fudzou, Siamen, Sian, Gueilin, Hangdzou, Kunming, Guangdzou /Baijun aerodrom/, Šendzen /Luohu,Šekou/ i Džuhai /Gongbei/) pri dolasku, ali ovakve situacije maksimalno treba izbegavati.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Kina – matica

Za ulazak i boravak u Kini nije potrebna viza za boravak do 30 dana za državljane Srbije.
Hong-Kong i Makao imaju zaseban vizni režim, a prelazak iz Kine – matice u Hong Kong i Makao ima tretman prelaska granice. Shodno odredbama Zakona o kontroli izlaska i ulaska u Kinu, od januara 2018. godine jedan broj kineskih pograničnih organa je započeo sa postupkom uzimanja otisaka prstiju na graničnim prelazima svim strancima uzrasta od 14 do 70 godina.

Zakonom o ulazno-izlaznoj administraciji iz juna 2013. godine uvedena je obaveza prijavljivanja boravka stranca odmah po ulasku u Kinu. Ukoliko stranac boravi u hotelu, menadzment hotela je obavezan da izvrši prijavu boravka stranca lokalnoj policijskoj upravi. Ukoliko stranac boravi u privatnom smeštaju vlasnik ili korisnik stana dužan je da gosta prijavi lokalnoj policijskoj upravi po mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Svaku promenu podataka datih u postupku izdavanja vize (adresa stanovanja, mesto zaposlenja, broj pasoša i dr.) potrebno je prijaviti Odeljenju za ulazno-izlaznu administraciju pri policijskoj upravi po mestu boravka u roku od 10 dana.

U Kinu je moguće uneti psa ili mačku, ali ne i druge vrste kućnih ljubimaca. Potvrde o zdravstvenom stanju i vakcinaciji bi trebalo imati u prevodu na kineski ili bar engleski jezik. Obavezan karantin traje 30 dana.

VAŽNO: Nosioci putnih isprava Srbije oslobađaju se obaveze posedovanja vize u slučajevima direktnog tranzita preko četiri kineska aerodroma sa važećom putnom ispravom i avionskom kartom za nastavak putovanja u drugu zemlju ili region sa potvrđenim datumom odlaska, i ako se ne zadržavaju duže od 72 sata (međunarodni aerodromi u gradovima: Peking, Guangdzou, Čengdu i Čungćing). Stranci koji uđu na teritoriju Kine preko međunarodnih aerodroma Pudong i Hongćiao u Šangaju, železničke stanice Šangaj, međunarodne luke Vusongkou u Šangaju i međunarodnih aerodroma Lukou u Nanđingu i Siaošan u Hangdzou, mogu na ovim administrativnim područjima boraviti 144 sata ukoliko poseduju važeći pasoš i kartu za nastavak putovanja.

Hong-Kong

Nosioci važećih pasoša Srbije mogu ulaziti na teritoriju Hong-Konga bez viza i boraviti do 14 dana.

Makao

Nosioci važećih pasoša Srbije mogu ulaziti na teritoriju SAR Makaa Kine bez viza i boraviti do 90 dana u periodu od 180 dana.

TRANSPORT

Kina ima veoma dobar i kvalitetan avio saobraćaj sa aerodromima u mnogim gradovima: Peking, Tjenđin, Šangaj, Guangdzou, Čongćing, Harbin, Čangša, Šendzen i mnogi, mnogi drugi. Veće luke su u Šangaju, Tienđinu, Dalienu, Hong Kongu itd.

Železnička i putna mreža u Kini je razvijene i dobre. Zbog velikih udaljenosti, ukoliko se unutar zemlje ne koristi avio prevoz, bolje je koristiti železnički prevoz. Cene ovog prevoza su prihvatljive.

Zbog sve većih troškova života u Kini porasli su troškovi i transporta. Cena gradskog prevoza varira u zavisnosti od grada i vrste javnog prevoza koji se koristi. Cena autobuske karte u Pekingu iznosi od 2 juana i više, u zavisnosti od udaljenosti destinacije, dok cena karte za prevoz metroom iznosi od 5 juana i više i, takođe, zavisi od udaljenosti. Startna pozicija taksi vožnje iznosi 13 juana, dok prevoz taksijem od aerodroma do grada iznosi oko 70 juana.

Za upravljanje motornim vozilom u Kini neophodno je posedovanje kineske vozačke dozvole, vozila moraju da poseduju kinesku saobraćajnu dozvolu, a osiguranje je obavezno.

Stranci podležu sankcionisanju saobraćajnih prekršaja u skladu sa kineskim propisima. Na primer, novčana kazna u iznosu ne manjem od 200 i ne većem od 2.000 juana naplaćuje se za nepropisno parkiranje, vožnju motornog vozila bez vozačke dozvole, vožnju za brzinu 50% veću od dozvoljene, ukoliko se pobegne sa mesta manje saobraćajne nezgode itd. Pored novčanih kazni, dobijaju se i negativni poeni, koji mogu dovesti do oduzimanja vozačke dozvole i ponovnog polaganja vozačkog ispita.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Kineske vlasti objavile su 31.12.2019. godine vest o većem broju slučajeva virusne upale pluća u gradu Vuhanu, provincija Hubei, uzrokovane novom vrstom korona virusa. Oboleli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja, te im je dijagnostikovana virusna pneumonija. Počeli su se pojavljivati novi slučajevi obolelih u raznim delovima NR Kine, ali i u svetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posetile grad Vuhan ili su bile u kontaktu sa takvim osobama. Potvrđena je mogućnost prenosa zaraze sa osobe na osobu. Kineske vlasti su, od 23. januara 2020. godine, izdale ograničenja putovanja u grad Vuhan i druge gradove u provinciji Hubei.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da se novi korona virus tretira kao epidemija A klase (u nivou zaraze kakva je kolera), što podrazumeva najstrožije standarde u prevenciji prijavljivanju slučaja i karantinskom radu.

Imajući u vidu da se aktuelna situacija u vezi sa izbijanjem korona virusa u NR Kini prati od strane Svetske zdravstvene organizacije (https://www.who.int/countries/chn/en/), kao i naših nadležnih organa (www.zdravlje.gov.rs), našim građanima koji planiraju putovanje u NR Kinu, preporučuje se da slede preporuke za putovanja sadržane u zvaničnim saopštenjima izdatim od strane navedenih institucija.

Generalno posmatrano, sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizovana a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći.

Prilikom posete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i sl. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vežbi, sporije kretanje sa manje prtljaga , a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.

Kontakti zdravstvenih ustanova:

 • Peking Union Hospital, International Department, No.1 Shuai Fu Yuan, Dong Dan, Beijing, tel: +86 10/6529-5284
 • Sino-Japanese Hospital, International Department, Ying Hua Yuan Dong Jie, Chaoyang District, Beijing, tel: +86 10/6428-2297

NOVAC

Kurs razmene kineske nacionalne valute (RMB Yuan-CNY): 1 EUR = 7,75 juana, 1 USD = 6,27 juana (otprilike, 1 dinar vredi oko 0,066 juana).

Cene avio karata su različite, u zavisnosti od avio prevoznika, dana putovanja i destinacije. Avio karta u jednom pravcu na relaciji Peking-Šangaj košta oko 1200 juana, a na relaciji Peking-Guangdzou oko 1720 juana.

Kina je pored običnog voznog saobraćaja pokrivena mrežom brzih pruga i kategorizacijom brzih vozova u šest različitih kategorija. Brzi vozovi, u zavisnosti od osposobljenosti pruge, saobraćaju na različitim destinacijama sa brzinom od 120 do 400 km na sat. Vozna karta u jednom pravcu na relaciji Peking-Šangaj iznosi oko 500 juana za sedište u drugoj klasi (put traje oko 6 sati), a od Pekinga do Guangdzoua 860 juana u jednom pravcu, takođe, za sedište u drugoj klasi (put traje oko 10 sati).

Za osnovni lekarski pregled kod lekara opšte prakse potrebno je izdvojiti 500 juana. Sve dodatne analize, snimanja i intervencije se dodatno plaćaju i cene mogu da budu visoke. Cene obroka u restoranima kreću se od 150 do 200 juana, a cene smeštaja u hotelima kreću se od 500 juana i više. U slučaju potrebe, skromno prenoćište je moguće pronaći za oko 400 juana.

OSTALO

Kina se najvećim delom nalazi u umerenoj klimatskoj zoni pod uticajem monsuna. Od septembra/oktobra do marta/aprila duvaju vetrovi iz pravca Sibira i Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suvu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 stepeni celzijusa) u odnosu na jug zemlje. Leti, monsun duva sa okeana donoseći topao, vlažan vazduh i kiše. Veličina teritorije i raznolikost reljefa dovode do velikih razlika u klimi pojedinih delova zemlje. Tako, na primer, severni deo provincije Heilongjiang (severoistok Kine) nema pravo leto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni deo Tibetanske visoravni je prekriven snegom cele godine, a južni deo visoravni Yunan-Guizhou ima prolećnu klimu tokom cele godine. Severozapadni deo unutrašnjih regiona Kine karakterišu velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padavina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, severozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.

Turističke agencije:

 • China Travel Agency (engleski jezik), No. 5 Jing Shun Lu, Chaoyang District, Beijing, tel. +86 10/8590-8266
 • China Youth Travel Agency (engleski jezik), No. 5 Dong Zhi Men Nan Da Jie, Beijing, tel +86 10/5815-8830

Važno: Za turističku posetu Tibetu potrebno je pribaviti posebnu dozvolu preko turističke agencije (npr. Shenhu Tourist Agency /Beijing/, Tibet Building, 4th Ring Road, Beijing, tel/fax: +86 10/6498-0373).

Telefoni za hitne situacije: (nepoznavanje kineskog jezika može da bude problem)

 • Policija: 110,
 • Hitna medicinska pomoć: 120

Od 2017. godine, shodno odredbama Zakona o kontroli izlaska i ulaska u Kinu, kineski pogranični organi na graničnim prelazima započeli su sa postupkom uzimanja otisaka prstiju za sve strance uzrasta od 14 do 70 godina starosti.

Od ove odredbe izuzeti su samo nosioci diplomatskih pasoša, kineskih diplomatskih viza, viza iz kurtoazije (izuzimajući službena lica sa čijim zemljama postoji reciprocitet), lica koja uživaju privilegije na osnovu bilateralnog sporazuma ili principa uzajamnosti, funkcioneri ranga iznad zamenika ministra i članovi njihovih delegacija, lica čiji otisci su nepotpuni ili čije otiske nije moguće uzeti, kao i u posebnim slučajevima po odobrenju Ministarstva javne bezbednosti.

SPECIJALNI ADMINISTRATIVNI REGION NR KINE HONG-KONG

ULAZAK I IZLAZAK

Državljani Srbije mogu ulaziti na teritoriju Honk Konga bez viza i boraviti do 14 dana.
Pri dolasku u Hong-Kong, na aerodromu i graničnim kontrolnim tačkama, automatski senzori mere putnicima temperaturu i ako je povišena, od njih će se zahtevati da obave zdravstveni pregled.

Potvrde o vakcinaciji obično nisu potrebne, ali je ovo najbolje proveriti pre puta jer zahtevi mogu da se promene.

Putnici koji dolaze u Hong Kong, pod uslovom da imaju 18 ili više godina, mogu da unesu 1 l alkoholnog pića jačine iznad 30 % po volumenu, izmereno na temperaturi od 20 stepeni celzijusa i 60 cigareta ili 15 cigara ili 75 g prerađenog duvana.

Unos/uvoz životinja, biljaka i oružja je uslovljen prethodno pribavljenom dozvolom nadležnih organa. Psi i mačke mogu da podležu karantinu u rasponu od 30 dana do 4 meseca. Više podataka dostupno je na afcd.gov.hk.

TRANSPORT

Hong Kong je saobraćajno vrlo dobro povezan sa NR Kinom-maticom, a hongkonški međunarodni aerodrom ima vrlo živ avio saobraćaj, koji ga povezuje sa mnogim svetskim gradovima.

Hong Kong ima vrlo dobar, efikasam i raznovrstan gradski prevoz (autobusi, minibusevi, tramvaji, feriboti, metro). Cene ovog prevoza se kreću od 5 do 55 HK$ , zavisno od vrste i relacije. Za vožnju taksijem, start, u koji su uključena i prva 2 km puta, iznosi 22HK$.

Posetioci koji u Hong Kong dolaze iz razloga koji ne uključuju regulisanje boravaka i na period koji ne prelazi 12 meseci, mogu da upravljaju automobilom na osnovu međunarodne vozačke dozvole. Osiguranje vozila od trećeg lica je obavezno. Maksimalna kazna za opasnu vožnju (kad ne uzrokuje smrt) u koje se npr. ubrajaju prebrza vožnja, opasno preticanje i sl, iznosi 25.000 HK$ i zatvor od 3 godine, zabrana vožnje na period ne kraći od 6 meseci pri prvoj osudi i ne manje od 18 meseci kod druge i svake sledeće, obaveza polaženja kursa vožnje i 10 negativnih poena.

BEZBEDNOST

Nadležni u Hong Kongu smatraju da je njihov grad vrlo bezbedan, kako danju, tako i noću. Preporučuju opšte mere opreza.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

U slučaju potrebe, u Hong Kongu ima veliki izbor privatnih i državnih zdravstvenih ustanova. Posetiocima, koji se u slučaju nužde ili nezgode obrate za pomoć državnoj bolnici, set- usluga po jednom odlasku naplaćuje se 570 HK$. Jedna od ovih bolnica, a ima ih 16, je: Queen Mary Hospital, 102 Pokfulam Road, Hong Kong, tel: 2255-3838, radno vreme je 24 sata.

NOVAC

Valuta koja se koristi je hongkonški dolar.

1 EUR = 9,60 HK$, 1 USD = 7,82 HK$ (orijentacije radi, 1,00 dinar vredi oko 0,081 HK$).

Međunarodne kreditne kartice kao što su AmericanExpress, VISA, DinnersClub i MasterCard široko su prihvaćene u hotelima, prodavnicama i restoranima. Obično je na ulazima postavljeno obaveštenje koje se kartice prihvataju.

Izbor smeštaja u Hong-Kongu je vrlo širok, a cene se kreću od oko 50 USD u hostelima do 100-150 USD i više u hotelima, zavisno od ranga i lokacije.

Cena obroka u restoranima se okvirno kreće od 200 do 450 HK$, u zavisnosti od lokacije i eksluzivnosti restorana.

OSTALO

Hong Kong ima suptropsku klimu sa izraženim godišnjim dobima. Sezona tajfuna traje od maja do novembra. Leta su topla, sunčana, i sa visokim nivoom vlage u vazduhu i temperaturama koje mogu da pređu 31 stepen celzijusa. Zime su svežije, sa povremenim hladnim naletima, suve, oblačne, sa temperaturama do ispod 10 stepeni celzijusa. U proleće, sa postepenim rastom temperature, raste i vlažnost vazduha. Jesen, sa puno sunca i prijatnim temperaturama, najpogodnije je vreme za posetu.

Posetioci Hong Konga sve turističke informacije mogu da dobiju od Servisa koji pruža ovu vrstu informacija: Hong Kong Tourism Board Visitor Information Services, tel. +852/2508-1234 (višejezična vruća linija), radno vreme od 09.00 do 18.00 časova svakog dana. Imaju poslovnicu i na aerodromu (Terminal 1, Buffer Halls A and B, Arrivals Level), a poslovnica na adresi Kowloon, Star Ferry Concourse, Tsim Sha Tsui (od 08.00 do 20.00 časova svakog dana) organizuje i turističke ture.

Važni telefoni: pozivni za Hong Kong: +852

Hitne službe (policija, požar, medicinska pomoć): 999
Policija-vruća linija: 2527-7177
Uprava za imigraciju: 2824-6111
Uprava za carinu i akcize- vruća linija: 2815-7711
Međunarodni aerodrom: 2181-8888

SPECIJALNI ADMINISTRATIVNI REGION NR KINE MAKAO

ULAZAK I IZLAZAK

Nosioci važećih pasoša Srbije mogu ulaziti na teritoriju SAR Makaa Kine bez viza i boraviti do 90 dana u periodu od 180 dana.

U Makao je moguće doputovati avio prevozom, morem i kopnom. Autobuske linije povezuju Makao sa kineskim gradom Guangdzou, kao i sa drugim gradovima u provinciji Guangdong.

Unos oružja nije dozvoljen bez prethodne posebne dozvole, kao ni kućnih ljubimaca.

TRANSPORT

Makao međunarodni aerodrom nalazi se na Taipa ostrvu. Redovne linije trajektom saobraćaju između Makaoa i Hong Konga i kineskog grada Šendzena. Autobuske linije povezuju Makao sa kineskim gradom Guangdzou, kao i sa drugim gradovima u provinciji Guangdong.

U gradu i na ostrvima saobraća vrlo efikasan autobuski prevoz sa cenama u rasponu od 3,2 do 6,5 MOR (pataka – lokalna valuta).

Prevoz taksijem ima fiksnu cenu za prvih 1.600 metara (17,00 MOR), a za svakih narednih 180 m dodatno se naplaćuje po 1,00 MOR, kao i 1,00 MOR za svaki minut čekanja. Prevoz prtljaga taksijem odvojeno se naplaćuje.

Za iznajmljivanje kola neophodno je posedovanje međunarodne vozačke dozvole (vozi se levom stranom) i dozvole Saobraćajne uprave Policije za javnu bezbednost (adresa: Avenida de Sidonio Pais, tel. +853/28374212). Gradom saobraćaju i bicikl-rikše po ceni od oko 150-200 MOP na sat, ali je cenu potrebno ugovoriti pre početka vožnje.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

U slučaju potrebe, dobre lekarske usluge pružaju se u bolnicama:

 • Conde S. Januario bolnica, Guia Hill, Makao poluostrvo, tel: 2831-3731
  (državna bolnica)
 • Kiang Wu bolnica, San Lazaro, Makao poluostrvo, tel: 2837-1333
  (privatna bolnica)

NOVAC

Lokalna valuta: pataka (MOP)

1 EUR = 10,00 MOR, 1 USD = 8.08 MOR (orijentacije radi, 1,00 dinar vredi oko 0.084 MOP).

Cene smeštaja, date su USD, a u hostelima se kreću oko 50 USD, dok cene u hotelima idu i do 80 USD i više po danu. U Makau postoji širok izbor restorana. Za jedan obrok u lokalnim restoranima brze hrane cene mogu biti povoljne i iznose oko 50 MOR, dok u restoranima cene variraju u zavisnosti od ekskluziviteta restorana ili hotela.

OSTALO

Temperatura u Makau se kreće između 16 i 25 stepeni celzijusa, sa godišnjim prosekom od 20 stepeni, vlažnost vazduha je visoka, a u letnjem periodu se povremeno javljaju tajfuni. Najprijatnije godišnje doba je jesen.

Turističke informacije u Makau mogu se dobiti u turističkim informativnim centrima:

 • Dolazni hol aerodroma, tel: +853/2886-1436
 • Border Gate New Checkpoint, tel:+853/2843-9310
 • Macau Ferry Terminal, tel:+853/2885-28726416.

Turističke agencije:

– Macau 24 Hours Travel Agency Limited
Avenida Comercial de Macau nºs 251A a 301, Edifício “AIA Tower”, 10º andar, Sala 10B, Macau
Tel: +853/28753126, 66113707
Faks: +853/28753173
bookings@corp.macau.com
www.macau.com

– Estoril Tours Travel Agency Limited
Avenida do Dr. Rodrigo Rodrigues nº 103/107, Edifício Millionaire Garden, r/c, Centro Comercial, lojas H-K, Macau
Tel: +853/28710360, 28710461, 28712782, 28710373
Faks: +853/28710353
estoril@macau.ctm.net
www.estoril.com.mo

Važni telefoni:

SOS 999
SOS turistička vruća linija 112
Makao međunarodni aerodrom 2886-1111Shodno odredbama Zakona o kontroli izlaska i ulaska u NR Kinu, od januara 2018. godine jedan broj kineskih pograničnih organa je započeo sa postupkom uzimanja otisaka prstiju na graničnim prelazima svim strancima uzrasta od 14 do 70 godina. U narednih nekoliko meseci se očekuje da će ista praksa biti uspostavljena i na ostalim graničnim prelazima.

Srbija-Kina
Srbija-Kina udaljenost

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...