Sunday, April 14, 2024
NaslovnaInformacijaKipar - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Kipar – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Kipru

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Vlada Republike Kipar donela je odluku o pojačanoj kontroli ulaska stranih državljana na svoju teritoriju. Neće se odobravati ulazak stranih državljana u Republiku Kipar ukoliko je krajnja destinacija boravak/noćenje na severnom delu ostrva.

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Nije moguće dobiti vizu ili turističku propusnicu na graničnom prelazu.

Za ulazak u zemlju nisu potrebni dokazi o vakcinaciji. Radi lične sigurnosti u toku boravka poželjno je posedovanje polise zdravstvanog osiguranja.

Na Kipar se može uneti i izneti iznos od 10.000 evra, dok veći iznos mora biti prijavljen. Dozvoljen je unos jednog boksa cigareta (200 kom.) i jednog litra žestokog alkoholnog pića. Lovačko oružje i kućni ljubimci mogu se uneti samo uz odgovarajuće potvrde.

Nije obavezna potvrda o posedovanju određene količine novčanih sredstava po danu boravka.

Kontakt telefon imigracione službe na aerodromu u Larnaki: 00 357 24 804 321
Aerodrom odlasci-polasci: 00 357 24 804 336
Luka Limasol: 00 357 25 805 343

TRANSPORT

Međunarodni aerodromi su u Larnaki i Pafosu. Iz Beograda postoje dve redovne avio linije: AIR SERBIA i WIZZAIR sa sletanjima na aerodromu u Larnaki. Predstavništvo AIR SERBIA se nalazi u Nikoziji i kontakt telefon je: 22 753 500.

Kontakt telefon Imigracione službe na Međunarodnom aerodromu u Larnaki: + 357 24 804 321 (Aerodrom odlasci-polasci: + 357 24 804 336 i u Luci Limasol: + 357 25 805 343).

Postoje redovne autobuske linije koje povezuju aerodrom u Larnaki sa Limasolom, Pafosom i Nikozijom.

AIR SERBIA avioni sleću na međunarodne aerodrome u Larnaki i Pafosu.

Organizovanih, redovnih autobuskih linija sa aerodroma do većih gradova nema. Moguće je koristiti TAXI prevoz (oko 50 EUR) ili mini-buseve firme KAPNOS-AIRPORT-SHUTTLE (oko 7 EUR), broj telefona + 357 7777 1477, čije se predstavništvo nalazi na aerodromu.

Veći gradovi i turistički centri su povezani auto-putevima:

  • A1 – Highway Nicosia-Limassol
  • A2 – Highway Nicosia-Larnaca
  • A3 – Highway Larnaca-Agia Napa
  • A4 – Highway Paphos-Limassol

Drumarina se ne plaća. Vozi se levom stranom.

S obzirom na postojanje sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola između Srbije i Kipra, imaoci važećih srpskih vozačkih dozvola imaju pravo na njihovu upotrebu šest meseci od ulaska na Kipar.

Usluga iznajmljivanja automobila (Rent a car) iznosi oko 30 evra po danu, u zavisnosti od vrste vozila.

Policijske kontrole u gradovima su retke, dok su česte na izlazima iz gradova i uključenjima na auto-puteve. Za vožnju u pijanom stanju predviđena je novčana kazna i kazna zatvora. Za prekoračenje brzine predviđena je novčana kazna, a za brzinu preko 150 km/h je predviđena kazna zatvora. Za upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje predviđena je novčana kazna u iznosu od 80 evra. Kazneni poeni se upisuju u vozačku dozvolu.

BEZBEDNOST

Iako je Kipar od turske okupacije severnog dela ostrva 1974. godine faktički podeljen na teritoriju pod kontrolom Vlade Republike Kipar koja obuhvata dve trećine ostrva, i severnu trećinu sa samoproklamovanom “Turskom Republikom Severni Kipar”, bezbednost je na visokom nivou. Tzv. “Turska Republika Severni Kipar” nije priznata od strane Srbije niti bilo koje treće zemlje, osim od Turske. Na ostrvu su raspoređene mirovne snage Ujedinjenih nacija koje obezbeđuju liniju razdvajanja, tzv. Zelenu liniju.

Lica koja ulaze na Kipar to moraju učiniti preko legalnih graničnih prelaza na području koje efektivno kontroliše Vlada Republike Kipar (aerodromi u Larnaki i Pafosu i luke u Limasolu i Larnaki). Dolazak lica u Republiku Kipar preko bilo kog ilegalnog graničnog prelaza predstavlja narušavanje zakona Republike Kipar i vlasti Republike Kipar mogu kazniti i/ili pokrenuti sudski postupak protiv takvih lica. Aerodrom “Erkan” na severnom delu ostrva predstavlja ilegalni granični prelaz za ulaz na Kipar, kao i luke Famagusta i Karavostasi koje su od strane Republike Kipar proglašene zatvorenim 1974. godine.

Od 2003. godine omogućen je prelaz sa područja pod efektivnom vladinom kontrolom na okupirani severni deo Kipra i to na nekoliko graničnih prelaza duž tampon zone koju obezbeđuju mirovne snage UN. Pomenutih punktova, na kojima policija Republike Kipar sprovodi provere identiteta, ima sedam, i to su: Ledra Strit (najposećeniji) samo za pešake, Ledra Palas, Ajos Dometios samo za vozila, Astromeritis (Zodia) samo za vozila, Pila-Pergamos, Ajos Nikolaos-Strovolia i Limnitis. Vlada Republike Kipar dozvoljava kretanje i prelazak na navedenim punkotivima svim državljanima Republike Kipar, EU i državljanima trećih zemalja, pod uslovom da su na Kipar ušli preko legalnih praničnih prelaza na području efektivne vladine kontrole.

Republika Kipar ne garantuje bezbednost i nije u mogućnosti da pomogne strancima u slučaju nezgode, bolesti, krađe i drugih vanrednih situacija na teritoriji okupiranog dela Kipra.

Veći deo nepokretnosti lociran na okupiranom delu Republike Kipar uključujući hotele, restorane, prodavnice i druge nekretnine, pripada raseljenim kiparskim Grcima koji su bili prinuđeni da ih napuste zbog turske invazije 1974. godine, ili predstavlja nepokretnosti izgrađene ilegalno na imovini raseljenih kiparskih Grka, čime se povređuju imovinska prava raseljenih lica.

Državljanima Srbije se ne preporučuje da kupuju nepokretnosti na okupiranom delu Kipra, jer se u tom slučaju mogu suočiti sa dugotrajnim sudskim postupcima koji mogu dovesti do ozbiljnih finansijskih posledica.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Usluge lečenja i zdravstvenih pregleda su veoma skupe (pregled lekara specijaliste od 40-70EUR, jedan dan hospitalizacije 150EUR). Obavezna je polisa zdravstvenog osiguranja. Dokaz o vakcinaciji nije potreban.

U hitnoj službi GENERAL HOSPITAL u Nikoziji zdravstveni pregledi se mogu obaviti besplatno. Kontakt telefoni su + 357 22 603 000 i + 357 22 604 011.

NOVAC

Valuta je EUR. Moguće je koristiti platne kartice naših banaka ukoliko su to kartice VISA, MASTER, AMERICAN EXPRES.

Moguće je koristiti platne kartice naših banaka ukoliko su to kartice VISA, MASTER, AMERICAN EXPRES.
Cene u restoranima i kafeterijama su više nego u evropskim restoranima. (npr. cena kafe je 3,5-4 EUR, dok je minimalna cena obroka u restoranima 15 EUR). Prodavnice tekstilne i prehrambene robe su otvorene radnim danima do 19:30 časova, sredom do 13:00 i subotom do 15 časova.

Srbija-Kipar
Srbija-Kipar udaljenost
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo