Koje lekove treba poneti na odmor

I na letovanju treba biti oprezan, jer vrebaju razne bolesti. U prtljagu nađite mesta i za probiotike, troprocentni hidrogen, ne kupajte se u prljavoj vodi

SUNČANICA, opekotine, ujedi insekata, crevne i infekcije očiju, upala grla i uha… Dugačak je spisak letnjih bolesti, koje nas mogu snaći kada se najmanje nadamo, usred odmora.

Dr Nevenka Dimitrijević, iz beogradskog Doma zdravlja “Voždovac”, napominje da se pred put ne treba opterećivati razmišljanjem o mogućim bolestima, ali da se ipak treba pripremiti za “ne daj bože”:

– Pre putovanja trebalo bi svratiti do apoteke po probiotik, koji se može uzimati preventivno da bi sprečio crevne infekcije i dijareju. Svake godine imamo dosta pacijenata sa ovim tegobama. Verovatno ljudima ne prija promena, osetljivi su na hranu, vodu ili promenu klime. Ako dođe do respiratornih infekcija, bez obzira na to da li je u pitanju odmor u našoj zemlji ili u inostranstvu, nikako ne bi trebalo koristiti antibiotike bez konsultacije sa lekarom.

Za izbegavanje neugodnih posledica sunčevog zračenja lekari savetuju da sunčanje i sve ostale aktivnosti van kuće ograničimo na jutarnje i večernje sate. Uz ovo zlatno pravilo efikasna preventiva tokom letnjih vrućina je uzimanje tečnosti, negazirane vode i mlakog čaja. Umesto masne i začinjene hrane na trpezi su najpoželjniji sveže voće i povrće i barena jela.

Tokom kupanja u moru i bazenima slušni kanal je direktno izložen prljavoj vodi, što za posledicu može da ima zapaljenje uha. Prema rečima dr Sandre Stojanović, specijaliste otorinolaringologije, pod upalama spoljašnjeg uha najčešće se podrazumevaju različite forme zapaljenja kože spoljašnjeg slušnog kanala.

– Ova oboljenja se javljaju leti, zbog izloženosti uha bakterijama u nečistim vodama za kupanje – objašnjava doktorka. – Infekcija najčešće prodire kroz povređenu kožu kanala i izazvana je različitim bakterijama i gljivicama. Faktor koji doprinosi nastanku ovih infekcija može biti i čišćenje uha štapićima. Prvi simptomi su jak bol, osećaj zapušenosti i napetost. Ponekad se javlja i curenje iz uha.

Adekvatno lečenje sastoji se od antibiotske terapije, koju bi trebalo da prepiše lekar, i zabrane kvašenja uva. Dr Stojanović preporučuje da se u koferu prilikom pakovanja za letovanje nađe i troprocentni hidrogen, koji bi trebalo nakapati u uho uveče posle tuširanja, kao preventivu od infekcija.

Posebno su ugroženi gojazni ljudi, jer infekcije izazvane pojačanim znojenjem nastaju na kožnim pregibima.

Lekari upozoravaju i na opasnost od hlora i preporučuju nošenje naočara za plivanje u bazenu. Posle kupanja u bazenu oči bi trebalo isprati troprocentnim rastvorom borne kiseline ili veštačkim suzama.

Dosadni komarci

Čovekovoj želji da uživa u prirodi suprotstavlja se čitava armija buba, dosadnih komaraca i paukova. Njihovi ubodi mogu da izazovu neugodan bol, lagan ili nepodnošljiv svrab, manje ili veće otoke, ponekad alergijske reakcije i ozbiljna oštećenja kože koja su najava različitih infekcija i oboljenja. Na mestima ujeda komarca obično se javljaju plikovi koji, kada se raščešu, postaju idealno mesto za bakterijske infekcije. Zato se preporučuju sredstva protiv komaraca i preparati koji ublažavaju posledice ujeda.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Ispuštanje vazduha iz radijatora

Odzračivanje radijatora, ispuštanje vazduha iz radijatora

Tokom vremena u radijatorima sistema centralnog grejanja može da se nakupi vazduh koji zauzima prostor namenjen toploj...

Koje stvari ne treba ostavljati u automobilu zimi

Veoma niske temperature mogu oštetiti mnoge stvari, a neke od njih mogu čak i uzrokovati ozbiljnu štetu...
Kako da jeftino putujete

Kako da jeftino putujete?

Ukoliko želite da potrošite malu količinu novca za putovanja, a želite i da uživate, dajemo vam neke...