Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Koje vas navike goje?

Koje navike goje?

Preskačete obroke, hranite se namirnicama bez masti i kalorija, a tu je i neizbežni TV. Ovo su samo neke od navika koje mogu da utiču na taloženje kilograma iako vežbate!

Ukoliko se, uprkos vašem vežbanju i dijeti, ne tope kilogrami viška, vreme je za malo istraživanje. Umesto da prošetate do kolega koje sede u kancelariji do vas, vi komunicirate mejlovima, idete kasno da spavate i preskačete doručak-možda su upravo to razlozi zbog kojih nikako da skinete tih nekoliko mrskih kolograma viška.

Razmislite šta od sledećih stvari radite jer i one doprinose nakupljanju kilograma.

1. Ranije idite u krevet

Umor utiče na našu sposobnost sagorevanja ugljenih hidrata i usporava metabolizam, zato svakako idite ranije u krevet.

2. Joga i pilates

Joga i pilates izgrađuju mišiće i oblikuju telo, ali da biste stvarno sagoreli kalorije, potrebno je da ih kombinujete sa aerobikom.

3. Preopterećena jetra

Jetra je glavni organ za sagorevanje masti u telu. Međutim ako je izložena drugim toksinima, poput alkohola, neće moći da razgradi masti. Zato smanjite alkohol, rafinisani šećer i hranu bogatu mastima.

4. E-mail

Razmislite koliko često kolegama šaljete e-mail, umesto da jednostavno malo prošetate do njih. Ako se nikad ne dignete od kompjutera, samo zbog “mejlanja” godišnje biste mogli da se ugojite pola kilograma.

5. Hrana bez masti

Hrana bez masti obično nema kalorija, ali isto tako često nema ni drugih nutritivnih vrednosti. Bezmasni jogurt ili sir imaju neke hranljive sastojke, ali ne i takozvani nemasni mafini ili čips s manje masnoća. Poruka je zato jasna, dalje od tih i sličnih nezdravih namirnica.

6. Salata iz Fast-Fooda

Salata iz fast-fooda može da sadrži više kalorija nego hamburger. Tako na primer salata iz jednog poznatog lanca fast-fooda sa sosom sadži 452 kalorije, dok sendvič od piletine sadrži 375 kalorija.

7. Problemi sa štitnjačom

Ako ste umorni sve vreme, gojite i stalno vam je hladno, možda imate problema sa štitnom žlezdom. Ukoliko imate problema sa ovom žlezdom, verovatno ne unosite dovoljno joda u organizam. Dovoljno joda unećete upotrebom jodirane soli i ishranom bogatom morskim plodovima.

8. Briga

Stres podstiče hormon kortizol, koji “govori” telu da sačuva masnoće, posebno u predelu stomaka. Eto odličnog razloga da odete na relaksirajuću masažu.

9. Preskakanje obroka

Svaki put kada jedete vaš metabolizam se ubrzava za 20 do 30% i tako radi sledeća dva sata. Ako preskočite obrok, vaš će se metabolizam ulenjiti. Preskakanje doručka je najgore jer se tokom noći metabolizam uspori za 5% i tako radi sve do prvog obroka.

10. Datum rođenja

Prema nekim istraživanjima, deca rođena zimi sklonija su debljanju nego ona rođena leti. Razlog je taj što deca rođena zimi navodno imaju sporiji metabolizam.

11. Slatkiši i sokovi

Pića bogata fruktozom mogu da utiču na osećaj i regulaciju apetita. Zato umesto voćnog soka radije pojedite neko sveže voće. Isto je i sa slatkišima. Zasitiće vas nakratko, ali ubrzo ćete opet biti gladni.

12. Gledanje televizije

Ako vas ovo ne uveri u štetnost gledanja TV-a, ništa neće. Naime, stručnjaci sa Univerziteta Tulane u Americi otkrili su kako se otkucaji srca, krvni pritisak i metabolizam tokom gledanja televizije toliko usporavaju da telo sagoreva 20 do 30 kalorija na sat manje nego što bi sagorevalo da samo sedimo mirno.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *