Sunday, April 14, 2024
NaslovnaInformacijaKolumbija - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Kolumbija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Kolumbiji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Viza nije potrebna do 90 dana sa mogućnošću produženja dodatnih 90 dana u periodu od 180 dana, u jednoj kalendarskoj godini. Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

TRANSPORT

Najveći broj stranih putnika u Kolumbiju stiže avionima. Postoji nekoliko međunarodnih aerodroma, od kojih su najveći u Bogoti, Kartageni, Medelinu i Kaliju. Postoji i putnička pomorska veza sa Panamom.
Kolumbija je putevima povezana sa Venecuelom i Ekvadorom, ali se zbog loše bezbednosne situacije u pograničnim područjima, strancima ne preporučuje korišćenje puteva.

BEZBEDNOST

Kriminal protiv stranih turista je u porastu, posebno u velikim gradovima, tokom karnevalskih svečanosti. Zbog velikih kiša, česti su slučajevi poplava ili odrona zemljišta i otvaranja klizišta.

Značajna promena je otpočinjanje mirovnih pregovora između kolumbijske vlade i oružanog gerilskog pokreta FARK. Pregovori su tek otpočeli i ne zna se kada će biti završeni i da li će biti uspešni. Još uvek nije postignut dogovor o prekidu neprijateljstva, tako da i dalje treba izbegavati područja u kojima je gerila aktivna. U velikim gradovima treba se pridržavati uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mestima predviđenim za turiste i bez nošenja skupocenog nakita i veće količine novca.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcina protiv žute groznice je obavezna za posetioce nacionalnih parkova duž atalantske obale.
Odgovarajuća zdravstvena zaštita je moguća u svim važnijim gradovima, ali ne i u ruralnim oblastima. Većina doktora i bolnica očekuje plaćanje u gotovini. Za ozbiljne medicinske slučajeve postoji i mogućnost evakuacije bolničkim avionom, ali su u pitanju veliki troškovi i potrebno je proveriti da li su obuhvaćeni polisom osiguranja.

NOVAC

Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar. Evro ne može da se promeni u većini menjačnica, osim u najvećim bankama.

Kolumbija je relativno jeftina zemlja, prosečni dnevni troškovi se kreću između 25 i 45 USD, odnosno 100 i 150 USD za dvoje u poznatim letovalištima. Prihvataju se najpoznatije svetske platne kartice, prvenstveno Visa i Master Card, uključujući i one koje su izdale naše banke za upotrebu u inostranstvu.

OSTALO

Sve informacije u vezi sa turističkim uslugama u Kolumbiji mogu se naći na zvaničnom veb sajtu colombia.travel

Srbija-Kolumbija
Srbija-Kolumbija udaljenost
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo