Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Kuba – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Kubi

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za ulazak na Kubu potrebno je posedovati važeći pasoš čiji rok ne ističe za manje od 6 meseci od datuma ulaska u zemlju i povratnu avionsku kartu. Na osnovu Sporazuma o ukidanju viza iz 1966. godine, građani Srbije, mogu ući u Kubu bez viza i boraviti na njenoj teritoriji do 90 dana. Izuzetak su boravak na osnovu lečenja, školovanja i radi posla.

Prilikom ulaska u zemlju, na međunarodnim aerodromima putnici popunjavaju obrazac o zdravstvenom stanju i predaju sanitarnoj kontroli u bescarinskoj zoni. Količina unetog novca u gotovini nije ograničena. U zemlju je dozvoljeno unošenje predmeta za ličnu upotrebu, ličnog nakita, foto-aparata i kamera, laptop računara, sportske i ribolovačke opreme, 2 flaše pića, 1 kartona cigareta. Zabranjeno je unošenje narkotika i vatrenog oružja, osim lovačkog oružja uz propisane dozvole.

Kućni ljubimci (psi, mačke i sl) mogu se uneti uz odgovarajuću potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarski sertifikat sanitarnih organa zemlje porekla.

Sa Kube je zabranjeno iznošenje:

  • više od 5.000 USD ili protiv-vrednost u drugoj valuti, ukoliko nisu prijavljeni prilikom ulaska u zemlju ili se ne poseduje odgovarajuća bankarska potvrda,
  • više od 100 nacionalnih pesosa, odnosno više od 200 konvertibilnih kubanskih pesosa,
    predmeta muzejske vrednosti,
  • više od 50 kubanskih cigara – tompusa, ukoliko se ne poseduje faktura o kupovini,
  • predmeta od numizmatičke vrednosti, ukoliko se ne poseduje ovlašćenje Muzeja numizmatike ili Centralne banke Kube. Pojedine slike i umetnički predmeti kupljeni na za to određenim prodajnim mestima zahtevaju markicu (cello) o slobodnom izvozu iz zemlje, koja se nabavlja kod samih umetnika na prodajnim mestima.

Pogranični organi u Havani: (+537) 883-8282; 883-7575, 881-9732.

TRANSPORT

Na Kubi postoji 11 međunarodnih aerodroma, koji povezuju ovu zemlju sa preko 40 gradova u svetu, putem oko pedeset avio-linija iz trideset zemalja. Najznačajniji su aerodromi u Havani, Varaderu, Santijago de Kuba, Olginu (Holguín) i Kamagveju (Camaguey).

Vodeni putnički saobraćaj na Kubi praktično ne postoji. Putovanje železničkim saobraćajem, takođe se ne preporučuje.

Na Kubi postoji 17 aerodroma za unutrašnji saobraćaj, razgranata mreža solidnih puteva i auto-puteva, koji povezuju sve pokrajine na ostrvu. Kvalitet putne infrastrukture je zadovoljavajući. Na Kubi se nude i usluge čartera i avio-taksija. Za rent-a-kar je potrebno posedovanje važećeg pasoša i vozačke dozvole (međunarodna nije neophodna). Lice koje iznajmljuje automobil mora imati 21 godinu.

U Havani je bezbedno korišćenje brojnih taksi-prevoznika (za turiste posebno interesantan moto-tricikl “cocotaxi”), dok se za bezbedno i sigurno putovanja po Kubi, preporučuje agencija za autobuski prevoz „Viasul” (www.viazul.cu, +537/8815652, 8811108) ili „Astro”. U Havani je posebno ekonomično korišćenje autobusa City Tour „crvenih dabl-dekera”, za turističko razgledanje grada – koji za 5 kubanskih konvertibilnih pesosa omogućava putnicima celodnevno korišćenje prevoza, sa izlascima i ulascima na brojnim punktovima u gradu. Ovaj autobus ima ti pravca u gradu, među kojima je uključen i odlazak do najbliže plaže, Santa Marija, udaljene 20-tak km od centra grada.

Najčešći saobraćajni prekršaji koji se kažnjavaju su prekoračenje brzine i nekorišćenje pojasa. Preporučuje se izbegavanje noćne vožnje po unutrašnjosti zemlje, obazrivost prilikom vožnje zbog domaćih životinja koje je moguće sresti na otvorenom putu, dok je u gradu potrebno obratiti pažnju na mnogobrojne bicikliste.

BEZBEDNOST

Kuba je bezbedna zemlja, sa niskom stopom kriminala, a turisti su toplo primljeni. Na ulicama ima dovoljno pripadnika unutrašnjih poslova, kojima se može obratiti za pomoć. Ipak, kao i na drugim turističkim destinacijama, potrebno je biti obazriv sa dzeparošima i sitnim prevarama, ne ostavljati lične predmete na javnim mestima, niti kupovati na samoj ulici.

Period kada je moguća pojava uragana na Kubi traje od juna do oktobra (najčešće septembar-oktobar). Javnost je o kretanju vazdušnih struja informisana blagovremeno i konstantno. Svi hoteli na Kubi su bezbedni u ovakvim situacijama, dok se građani mogu obratiti i ambasadi (+53/72042488 i 72042607).

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Za putovanje na Kubu nije potrebna vakcinacija. Većina hotela raspolaže lekarskom uslugom tokom 24 časa, lekarima specijalistima i bolničarkama. U većim gradovima postoje specijalističke klinike namenjene turistima.

Voda iz slavina nije za piće, obavezno je konzumiranje flaširane vode ili korišćenje tableta za prečišćavanje vode, čime se izbegava svaka mogućnost tropskih oboljenja.

Preporučuje se nošenje nesesera sa prvom pomoći, ličnim lekovima, antibiotikom, lekovima protiv diareje, sprejom protiv komaraca, slično kao i za putovanja u druge tropske zemlje.

Međunarodna klinika “Sira Garsija”: Clinica Internacional „Cira Garcia”, adresa: Calle 20, No. 4101 esquina a Ave. 41, Playa, Ciudad de La Habana, tel: +537/ 2044300 do 09, faks: +537/204 1633, e.mail: faculta@cirag.cu, Sajt: cirag.cu

NOVAC

Na Kubi postoje dve valute: kubanski pesos (peso cubano ili moneda nacional – MN) i kubanski konvertibilni pesos (peso cubano covertible – CUC). Kubanski pesos se može koristiti samo pri kupovini voća i povrća na pijacama, za odlazak u bioskop, za prevoz gradskim autobusom. Konvertibilnim pesosima plaća se hotel ili privatan smeštaj, hrana u samoposlugama, restoranima, taksi i sl. Novac se menja isključivo u menjačnicama pod nazivom “CADECA” (kadeka), kojih ima u velikom broju. Nikada ne menjati novac kod lica na ulici.

Kurs konvertibilnog pesosa zavisi od odnosa evro-usd na međunarodnoj berzi i moguće ga je dnevno proveriti na: www.banco-metropolitano.com, dok se za 1 CUC dobija 24 MN. Kurs konvertibilnog pesosa prema dolaru je stalan, ali ga kubanska vlada oporezuje sa dodatnih 10%, kao i prilikom korišćenja kreditnih kartica (usled obavezne konverzije preko usd), u skladu sa čim se poručuje korišćenje novca u gotovini, u evrima. Kreditne kartice kao što su Viza, Masterkard, Eurokard i slično su u upotrebi, osim ukoliko nisu izdate u SAD ili njihovim filijalama i na njih se primenjuje porez od 10%. Putnički čekovi koji su u upotrebi su Tomas Kuk i Berkli. Korisno je prilikom dolaska na aerodrom promeniti manju količinu novca radi plaćanja troškova taksija i sl. Prilikom izlaska iz zemlje, na aerodromu se može promeniti preostali novac u svetske valute.

Cene taksija, s obzirom na razdaljine, su visoke, a preporučuje se vožnja taksijem sa taksimetrom ili uz prethodni dogovor sa taksistom. Od aerodoroma do bilo kog centralnog dela grada (Vedado, Miramar, Centro Habana) je oko 25 CUC, gradski prevoz je u 0,10 MN, obrok u restoranu se kreće od 7 do 27 CUC, prenoćište u privatnom smeštaju za dve osobe od 30.00 CUC, dok su lekarske usluge izuzetno visoke – pregled u Međunarodnoj klinici “Sira Garsija” je od 30 CUC i više.

OSTALO

U privatnom smeštaju se uvek mogu dobiti informacije o restoranima, mestima za izlazak i dr, a domaćini poznaju prilike i spremni su da pomognu. Preporučuje se fotokopiranje prednje stranice pasoša koju treba nositi sa sobom, a putnu ispravu i nakit ostaviti u sobi. Kod sebe ne treba nositi velike količine novca.

Kuba je topla i vlažna zemlja, te se preporučuje lagana pamučna garderoba. Za zimski period (novembar – mart), kao i za izlaske u klimatizovane objekte (svi turistički autobusi i mnogi restorani), poneti jaknu ili dzemper od lana ili konca. Za ulazak u pozorište, bioskop ili restoran, nije dozvoljeno nositi kratke pantalone i potkošulje bez rukava.

Na Kubi su dostupni svi mobilni telefoni mreža iz R.Srbije (GSM i DAMP standard). Moguće je kupiti i privremeni nacionalni broj za mobilni telefon, po pristupačnim cenama.

Internet konekcije ima u svim boljim hotelima (često samo uz hotelske pretplatne kartice, po višim cenama) i u svim većim parkovima širom zemlje. Kartice se kupuju u radnjama “ETECSA” (1 sat – 1 CUC i 5 sati – 5 CUC) ili u samim parkovima po duploj ceni.

Električna energija je 110 V/ 60 Hz. U velikom broju slučajeva hoteli i privatan smeštaj opremljeni su i strujom od 220 V. Utičnice su pljosnate, a ne okruglaste, pa je potrebno poneti adaptere.

Vremenska razlika sa Beogradom je GMT – 5.

Srbija-Kuba
Srbija-Kuba udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *