Sunday, April 14, 2024
NaslovnaInformacijaKuvajt - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Kuvajt – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Kuvajtu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Državljanima Srbije omogućen je ulazak u Kuvajt uz dobijanje vize direktno od kuvajtskih pograničnih organa, na graničnim prelazima sa Državom Kuvajt.

Ukoliko se desi da vam viza istekne, za svaki dan prekoračenja plaća se kazna. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti godinu dana, što važi i za regulisanje boravka.

Ne postoji obaveza vakcinacije, a ni posedovanje polise zdravstvenog osiguranja nije obavezno.

Unos novca nije ograničen. Ukoliko vas neko poziva u goste (tzv. “sponzor”) niste u obavezi da pokažete koliko novca nosite, u ostalim slučajevima jeste.

Zabranjeno je unošenje hrane svinjskog porekla, a unošenje alkohola spada u krivično delo.

Za unošenje lovačkog oružja potrebna je dozvola.

Kućni ljubimci se mogu uneti uz posedovanje potvrde o zdravstvenom stanju životinje i vakcinaciji protiv besnila. Iako je dozvoljeno, unošenje pasa nije poželjno.

TRANSPORT

Međunarodni aerodrom se nalazi u gradu Kuvajtu, razvijen je i pomorski transport, ali ne i železnički pošto Kuvajt uopšte nema železnicu.

Za upravljanje motornim vozilom potrebna me međunarodna vozačka dozvola. Zbog ponašanja ostalih učesnika u saobraćaju (ekstremne brzine preko 120 km na čas, preticanje sa svih strana, nepoštovanje signalizacije), upravljanje vozilom je opasno.

Izazivanje saobraćajne nesreće pod dejstvom alkohola spada u teško krivično delo.

Javni prevoz slabo razvijen. Uglavnom se koristi taksi koji je jeftin.

BEZBEDNOST

Situacija u Kuvajtu je generalno bezbedna. Nephodno je poštovati tradiciju i običaje čije kršenje se smatra nemoralnim i kažnjivo je. Nije dozvoljeno konzumiranje hrane i pića, kao i pušenje na javnim mestima u vreme Ramazana. Takođe, treba izbegavati javno ispoljavanje nežnosti između polova. Posebnu pažnju treba da obrate žene koje treba da budu obučene tako da su im osim glave svi delovi tela pokriveni. Potrebno je da izbegavaju samostalni odlazak na javne plaže, kao i da se same kreću peške ili taksijem u večernjim časovima. Muškarci treba da izbegavaju kontakt sa ženama sa kojima nisu u srodstvu.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcine nisu potrebne. I za piće i za kuvanje preporučuje se samo flaširana voda. Treba izbegavati sveže salate zbog ameba, kao i restorane brze hrane. Higijenu ruku držati na visokom nivou zbog opasnosti od žutice.

Treba imati u vidu ekstremne klimatske uslove kao što su temperature preko 50 stepeni sa visokim procentom vlage i peščane oluje kada je neophodno zaštititi lice maskom.

U slučaju bolesti, svi troškovi lečenja padaju na teret korisnika.

NOVAC

Nacionalna valuta je kuvajtski dinar. Korišćenje platnih kartica naših banaka nije moguće.

Hotelski smeštaj i restorani su skupi, kao i medicinske usluge, dok je taksi prevoz jeftin.

OSTALO

Kuvajt je islamska zemlja sa jakom tradicijom. Ipak, ima i nekoliko crkava. Životni standard je prilagođen potrebama sopstvenog stanovništva, turizam je još uvek nedovoljno razvijen.

Srbija-Kuvajt
Srbija-Kuvajt udaljenost
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo