Кво има ново у село?

Здраво живо баје Мијалко!

Како си, какво работиш, кво има ново по вашето село? Те баје, и на Пресвету ме не држа да седим дома, него се надиго те идо у Крупц на славу при Јордана Одоровског.

Надиго се ко што ти реко и отидо, ка тамо, затеко и Перчу из Алачев Чивлик, заседал, и ко ме виде, млого ми се зарaдува. Почемо да мезимо, да пијемо рећију, и Перча че ми каже: Бре исписниче да те питам? Зашто теја ваште новине, готово си мануше да писују за селата и сељaци? До са неје било тека. Од понапред нема новина а да сe не напише нeшто за некој сeло а са….

Орати ми Перча за млого нешто, али и он не може а да не спомене овија избори па и некадашњи како је и какво сe догаџало. Па кажe  прeди ратат били избори па дошли некакви из град с коња да aгитује за своју странку. Па исмejавају странку Мипана Бошковића, нашег човека из Блато, а и он там бил присутан. И некој му рече:

– Милане, јави се, кажи и ти нешто!

А он:

-Какво да кажем? Пушти ђи Србија слободија, кој оче може и теквоја да једе!

И народ се убаво исмејал, а овија си одма отишли.

Перча ме замоли да поработим на това да наште новине повишће писују отува натам за сепо и сељаци, јербо сви мисле да сељак стално нешто кука, све му неје право, жали се, али никада се сељк неје служил сас онова ка те некој пита: Како си? А ти одговараш да си добре, и ка тека одговориш који су ти пријатељи они че се радују, а који су ти непријатељи они че се сећирају. А нека се запамти и това да сељак неје намћор, него воли да се нашали па чк и тегај ка је у немилос на Бога, не дај Боже. А да кажем и това да се у моје село чује смејање и ка се најду на пратњу, ка покојника испрачују у вечну кућу, па и на парстос, на ручк, на вечеру, на рећију или вино, тека завршавју весело сас орату за покојника.

У свако село има да сретнеш по неколко онија, што би се рекло, простодушни, који се сами између себе зачикују и праје си смеј. И у наше село је јеџд такв Мирко Пнда. Појде ујутро и сретне другара, угпеда се у њега па му каже: Готов си братми, поцрвеле ти очи ко на поганца! А другарат му се ижч не љути ка му Мирко това казује чк ка га погледа човек изгледа и весел и смеје се.

Има млого таквеје згодације и незгодације по село које су се дешавале а може бит да се и данска дешавају, ко на пример, у село је било за смејање када дојде у село млада и убава учитељћа, која одма изазове револуцију и пометњу и поремти селсћи живот мужје би одма почели да трчу по њу и гледали на сваћи начин да њој угоде, а жене не би давале на деца да иду у школу. Јербо оратиле би че њим таја варошка ороспија поквари деца, а нарочито женска.

Или па друго, какво је бил на пример јеџдн ситан лопов ко Вика из наше село, за кога су се млого шале казувале, према овија даншњи лопови. Море има од какво да се писује у селата само ако се оче.

Ајде баје Мијалко уздравје и млого ти се поздравља деда Бора из Пирот.

Б. Јовановић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Хрвати правили корона журку уз српске народњаке: цео Загреб...

Маса је ђускала уз Банета Бојанића и песму "Само пијан могу да преболим" и сви су били...
српске славе

Све српске славе

Света Крсна Слава има смисао и значај: да све нас окупи и сједини у једну праву братску...
славе

Српске славе

По речима св. апостола Павла, хришћанска породица је мала црква. И као што је сваки хришћански храм посвећен...