Liban – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Libanu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosiocima pasoša Srbije potrebna je viza za Liban koja se može dobiti na graničnim prelazima, bez posebnih uslova. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca.

TRANSPORT

Jedini međunarodni aerodrom u Libanu je aerodrom Rafik Hariri u Bejrutu. Sve veće svetske avio-kompanije imaju letove za Bejrut. Libanska MEA ima letove za sve važnije svetske destinacije.

Pored Bejruta, najveće libanske luke su Tripoli na severu i Saida na jugu zemlje.

Putnička železnička mreža u regionu je slabo razvijena. Prevoz između gradova obavlja se uglavnom autobusima. Gradski prevoz u velikim gradovima je ograničen. Osnovno sredstvo gradskog prevoza su mini-busevi i taksi. Ne postoje obeležene stanice, ali ukoliko podignete ruku, vozač mini-busa će stati bukvalno bilo gde. Vozaču treba napomenuti gde hoćete da izađete. Taksi vozači ne koriste taksimetre, pa je najbolje pre početka vožnje ugovoriti cenu.

Putna mreža u regionu je dosta razgranata i putevi su uglavnom dobri, iako je auto-puteva vrlo malo. Za one koji se odluče da voze, treba imati na umu da je glavno pravilo u vožnji da nema pravila, pa prema tome treba biti naročito oprezan. S druge strane, minimalne su šanse da vas zbog saobraćajnog prekršaja zaustavi policija i naplati kaznu.

Za upravljanje vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Skreće se pažnja da dizel automobilima nije dozvoljen ulazak u Liban.

BEZBEDNOST

Državljanima Srbije koji borave ili nameravaju da putuju u Liban, usled opasnosti od mogućih terorističkih napada, savetuju se dodatne mere opreza. Preporučujemo izbegavanje mesta masovnih okupljanja, uključujući hotele, restorane i barove, turističke lokacije, pijace, tržni centri, koje većinom posećuju turisti. Ne preporučujemo putovanja u severni deo Libana, pogranične delove prema Siriji i Izraelu i na područja gde se nalaze palestinski izbeglički kampovi.

Savetujemo da pratite informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavate uputstava lokalnih organa i sarađujete sa njima.

Za pomoć i savete građani se mogu obratiti Ambasadi Republike Srbije u Bejrutu na brojeve telefona:: +961 922 12 56, +961 922 12 57 i putem e-mail: embassy@serbia-beirut.rs. Ova adresa elektronske pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti Java Skript da biste je videli.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cene zdravstvenih usluga u privatnim ordinacijama su znatno skuplje nego kod nas.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja.

Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

NOVAC

Libanska lira (LBP), otprilike 1EUR = 1605 LBP, 1 USD = 1500 LBP.

Platne kartice je moguće koristiti u većini objekata u Libanu. Raspon cena može da bude veoma širok u odnosu na kvalitet usluge koji želite. Ovo se odnosi kako na restorane i hotele, tako i na prevoz i posete lekaru. Tradicionalni restorani mogu da budu pristupačniji nego kod nas, dok su cene u ekskluzivnim objektima izuzetno visoke. “Cenkanje” pri kupovini (i to naročito u “sukovima” ili uličnim radnjama) deo je ovdašnje kulture.

OSTALO

Poštujte pravila pristojnog ponašanja i oblačenja, posebno kada su u pitanju žene.

Srbija-Liban
Srbija-Liban udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Štrajk

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Nemačkoj, otkazano više od...

Kako je najavljeno, letovi se otkazuju i na aerodromu Berlin-Brandenburg. I drugi nemački aerodromi najavili su otkazivanja...
U Norveškoj

Kako se preseliti u Norvešku

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mesta za život na svetu,...
Da stanu na vagu

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska...

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er Nju Zelandom tokom juna biće zatraženo da stanu...