Lihtenštajn – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Lihtenštajnu

Napomena: Navedeni podaci su i za Švajcarsku i uglavnom se odnose i na Lihtenštajn, jer je u Carinskoj i monetarnoj uniji sa Švajcarskom. Smešten je između Švajcarske i Austrije, površine 160 km2, glavni grad je Vaduz (5000 stanovnika).

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Vize se pribavljaju u švajcarskoj ambasadi u Beogradu koja izdaje vize i za LIHTENŠTAJN. Vizu nije moguće pribaviti na graničnim prelazima.

Preporučuje se posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja, s obzirom na veoma skupe lekarske usluge, a može se desiti i da potvrdu o osiguranju zatraže na uvid pogranični organi.

Oko unošenja i iznošenja novca u gotovini, nema ograničenja, niti obaveze prijavljivanja, ali se zbog borbe protiv pranja novca na granici može vršiti kontrola porekla novca u slučaju da lice ima više od 10.000 franaka. Potrebno je, međutim imati dovoljno sredstava za boravak u Švajcarskoj, najmanje 150 franaka dnevno.

Oko unošenja akciznih roba, lica starija od 17 godina mogu uneti 1 boks cigareta, ili 50 cigara ili 250 grama duvana, najviše 2 litra pića sa sadržajem alkohola do 15% i jedan litar pića sa sadržajem alkohola preko 15%.

Za unošenje kućnih ljubimaca potrebna je veterinarska knjižica, odnosno “pasoš” sa upisanim svim vakcinama.

U Švajcarsku se kolima ulazi iz raznih pravaca i to, iz Italije, Nemačke, Austrije i Francuske i nisu stroge granične kontrole.

Sajt carine.

TRANSPORT

Dva najveća aerodroma su Cirih (tel.0041-0900 300 313) i Ženeva (tel.0041-0900 571 500).
Prilikom ulaska kolima potrebno je posedovati “zeleni karton” međunarodnog osiguranja za vozilo. Na ulasku u zemlju odmah se plaća vinjeta za prevoz putevima po čitavoj teritoriji Švajcarske u iznosu od 40 šfr (ili 30 evra) i nema dodatnih taksi, niti rampi na autoputevima.

Švajcarska ima najrazvijeniju železničku mrežu u Evropi, vozovi su brzi, tačni, konforni i za naše prilike skupi. Povratna karta na relaciji Bern-Cirih, 2 klasom iznosi 110 Šfr.

Putna infrastruktura je veoma razvijena, cena benzina oko 1,1 evro.

Dozvoljeno je koristiti vozačku dozvolu Srbije do 12 meseci boravka, a zatim se mora zameniti u švajcarsku vozačku dozvolu. preporuka je da vozači koji putuju iz.Srbije u Švajcarsku pribave i međunarodnu vozačku dozvolu;

Dozvoljena maksimalna brzina na autoputevima je 100-120 kilometra. Saobraćajni prekršaji se strogo sankcionišu (sve se snima kamerama) i za prekoračenje dozvoljene brzine kazna je 250 Šfr, za razgovor mobilnim telefonom ili nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje je 150 Šfr, a za pogrešno parkiranje 40-50 Šfr.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u Lihtenštajnu je dobra, ima relativno malo kriminala. Treba se čuvati od krađa.
Kontakti sa policijom su na kantonalnom nivou. Pozivni brojevi za policiju su 112 i 117, pomoć na putu 140, za požar 118. Dozvoljena količina alkohola pri vožnji je 0,5 promila.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Opšta sanitarna situacija je odlična, nema potrebe za posebnim vakcinama. Tel.hitne pomoći 144, za slučajeve trovanja 145.

NOVAC

Zvanična moneta je švajcarski franak. Moguće je koristiti samo međunarodne kreditne kartice „viza“, “dajners”, “masterkard” itd. Cena prevoza tramvajem (izvanredni, u svakom gradu razvijena mreža) ili trolejbusom je od 2-4 Šfr. po vožnji. Taksi, kraća vožnja u gradu 25 Šfr. U restoranima se ručak servira od 12,00-14,00 (prosečni meni je 40 Šfr sa jednom čašom vina). Večera je od 18,00-23,00, a prosečna cena sa pićem, za dvoje je oko 100 evra. Prenoćište u hotelu zavisi od lokacije i kategorije. Soba za dvoje, sa doručkom, u hotelu sa 3 zvezdice je od 160 Šfr. pa naviše.

Lekarske usluge su veoma skupe, jedna obična zubna plomba je oko 150 Šfr.

OSTALO

Švajcarska je turistička velesila. Brojne turističke organizacije su raspoređene po kantonima (26). Švajcarska turistička federacije je u Bernu, tel.0041-31-307 47 47.

Srbija-Lihtenštajn
Srbija-Lihtenštajn udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Štrajk

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Nemačkoj, otkazano više od...

Kako je najavljeno, letovi se otkazuju i na aerodromu Berlin-Brandenburg. I drugi nemački aerodromi najavili su otkazivanja...
U Norveškoj

Kako se preseliti u Norvešku

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mesta za život na svetu,...
Da stanu na vagu

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska...

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er Nju Zelandom tokom juna biće zatraženo da stanu...