Sunday, April 14, 2024
NaslovnaEstetikaLiposukcija - odstranjivanje, usisavanje

Liposukcija – odstranjivanje, usisavanje

LIPOSUKCIJA ODSTRANJIVANJE-USISAVANJE MASNOG TKIVA I CELULITA, SKLUPTURIRANJE TELA

Liposukcija je hirurška metoda za uklanjanje masnog tkiva i celulita na mestima gde to nije moguće postići na bilo koji drugi način. Liposukcijom se sklupturira telo i postižu obline kakve bismo želeli imati. Liposukcijom se ne rešava opšta gojaznost, ali je zapaženo da se nakon ovog zahvata lakše gube suvišni kilogrami. Tretirana područja tela mogu se smanjiti i za dva konfekcijska broja. Liposukcija se može izvoditi na svim delovima tela gde je potkožno masno tkivo dostupno i čijim uklanjanjem se postiže bolji fizički izgled.

POTREBA ZA LIPOSUKCIJOM

Osobe koje se podvrgavaju liposukciji trebaju biti osobe normalne ili povećane telesne težine, fizički zdrave i realne u svojim očekivanjima. Liposukcija se preporučuje osobama do 45. godine života ako imaju čvrstu i elastičnu kožu.

Osobe starije životne dobi čiji je elasticitet kože smanjen, moraju biti upozorene da se liposukcija treba kombinovati s još nekim operativnim zahvatom, ponajpre s liftingom, odnosno zatezanjem kože tretiranog područja. Žene se najčešće podvrgavaju liposukciji na bokovima, bedrima, kolenima i stomaku. Osim na tim mestima, liposukcija se izvodi i na obrazima, podbratku, nadlakticama, dojkama, listovima i kolenima.

Kod muškaraca se najčešće izvodi na podbratku, stomaku i struku, kao i  na dojkama čime se razrešuje u potpunosti ili delomično ginekomastija (povećan nivo ženskih hormona-estrogena). Liposukcijom se mogu odstraniti i lipomi (dobroćudni tumori masnog tkiva).

PREDOPERACIJSKA PRIPREMA

Za estetski postupak liposukcije potrebne su standardne pretrage krvi i urina: KKS; SE, koagulogram, GUK, urea, kreatinin; urin kompletni, EKG i pregled internista.

ANESTEZIJA

Liposukcija se najčešće izvodi pod opštom endotrahealnom anestezijom. Manje površine mogu se izvoditi i pod lokalnom ili regionalnom anestezijom.

OPERACIJSKI ZAHVAT

Liposukcija nije klasičan operacijski zahvat i zahteva posebnu aparaturu za izvođenje. Pre zahvata potrebno je precizno iscrtavanje delova tela na kojima se izvodi liposukcija. Postupak započinje temeljnim hirurškim pranjem, pokrivanjem tela sterilnim kompresama, a zatim se na mesta na kojima se izvodi liposukcija uštrcava tečnost kojoj je dodan lek za vazokonstrikciju (sužavanje krvnih sudova) kako bi se smanjilo krvarenje iz oštećenih krvnih žila i kapilara. Privremeno se dobija povećanje tog područja i koža poprimi belu boju što je znak da je došlo do kvalitetne vazokonstrikcije.

Sledi takozvano tuneliranje odnosno razbijanje masnog tkiva i njegovo usisavanje pod negativnim pritiskom u posebno graduirane prozirne posude. Usisavanje se izvodi tankim perforiranim sondama kroz rez na koži od 0,5 cm. Trajanje operacije zavisi od broja zona koje se tretiraju liposukcijom i o opsegu masnog tkiva. Liposukcija u proseku traje od 1 do 3 sata.

Na kraju operacije rupice na koži pokrivaju se sterilnim kompresama. Pacijentu se oblači specijalni elastični dres koji pomaže koži da se što pre vrati u željeni položaj i ujedno vrši kompresija na krvne žile da ne dođe do prekomernog stvaranja krvnih podliva.

NEPOSREDNI POST

Kompresivni dres postavlja se na pacijenta neposredno nakon operacije. Prvo skidanje dresa je sledećeg jutra nakon operacije kada sledi i tuširanje tela u mlakoj vodi. Na kožu se stavlja krema (Heparin) koja ubrzava eliminaciju krvnih podliva. Sledi ponovno oblačenje elastičnog steznika. Prvih 10 dana steznik se skida samo kod tuširanja, a nosi se stalno. Nakon toga steznik se nosi samo po danu sledeće  4 nedelje. 5 dana nakon operacije preporučuje se ručna masaža i limfna drenaža tretiranog područja. 24 sata nakon zahvata pacijent odlazi na kućnu negu s pisanim uputstvima.

KOMPLIKACIJE

Izvodi li liposukciju iskusni tim, komplikacije su retke i zanemarive, ali su ipak moguće. Ovo su samo neke od njih sa simptomima na koje pacijent treba obratiti pažnju.

Rane komplikacije

1. Krvarenje – pojačano stvaranje krvnih podliva i gubitak krvi. Pacijent danima nakon zahvata oseća umor, omaglice prilikom naglih pokreta, pospanost i umor, iako nema nikakvih fizičkih napora. Puls je slabije pipljiv i ubrzan, a čelo često orošeno hladnim znojem.
2. Infekcija kože i potkožja. 24 do 36 sati nakon zahvata javlja se temperatura. Na mestu infekcije javljaju se otok, crvenilo i bol.

Ako pacijent primeti bilo koji od ovih simptoma, treba se što pre javiti estetskom hirurgu da se provede simptomatsko lečenje.

Kasne komplikacije

1. Nedovoljno odstranjeno masno tkivo – korekcija moguća 4 do 6 meseci nakon zahvata.
2. Preterano odstranjeno masno tkivo – korekcija moguća 4 do 6 meseci nakon zahvata.

NOVI IZGLED

Ako liposukciju izvodi iskusni tim, a pacijent se drži svih uputstva i preporuka te pritom ima realna očekivanja da će liposukcija poboljšati njegov izgled, rezultati su jako dobri. Trajno novi body image (izgled tela) vidljiv je 4 do 6 nedelja nakon liposukcije, kada ste ujedno i spremni za najveće fizičke i sportske aktivnosti.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo