Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Marina Perazić: Smršala sam

U inat sebi, Firčiju i godinama

Bila je sputavana ćerka, buntovnica s diplomom građevinca, seks simbol osamdesetih, pretučena žena, samohrana majka. Danas počinje iz početka, s manje kilograma, mirnijim hormonima i željom da je život još iznenđuje.

– Osećala sam se loše u svom telu, sada sam odlično u novoj koži. Smršala sam, ali je dobro što imam još malo rezerve. Znam ko sam i koliko vredim, izgledam OK za svoje 52 godine. Svih ovih godina previše je pažnje pridavano mom izgledu, a premalo drugim kvalitetima. Čini mi se da sam se podsvesno udebljala, da me više ne gledaju kao seks simbol osamdesetih, nego kao zrelu osobu. I dok su te kile nastajale, svesno sam se odrekla telesnog i pažnju posvećivala umu i duhu. Nije mi smetala težina, samo sam izbegavala da gledam svoje fotografije.

Sada s ponosom pokazuje svoje nove fotografije, nova Marina Perazić, žena čiji je život skoro tri decenije izložen pogledima i sudu javnosti. Pomno su praćeni svi njeni koraci i potezi, koliko na muzičkom nebu toliko i u spavaćoj sobi. Mnoge stvari iz svog privatnog života nije ni pokušala da sakrije, zašto?

– Sve što radim, radim zbog sebe, a da li će se to nekome dopasti, nije važno. Ne pridajem značaj komentarima, ima onih koji bi umrli od sreće da budu Marina Perazić, ili da budu s njom. Ja i Firčiju sve opraštam. Volim sebe, ne dam nikome da me pregazi. Pevačkih ambicija imam, samo ne idem glavom kroz zid. Ne volim da se uklapam u klišee.

Pedagoške šamarčine

A kliše po kome se vlada pristojna, lepo vaspitana devojka, pokušala je da joj usadi brižna, preplašena majka, želeći joj najbolje. Rastrzana između svoje nemirne prirode i majčinih rigidnih pravila, balansirala je do duboke zrelosti.I u izboru fakulteta majka joj je odigrala presudnu ulogu. Imperativ je bio da ostane u Rijeci, nije joj dozvolila da ode u Beograd i studira psihologiju, koju je želela, navodeći da je u Beogradu „previše zabavno“ i da nikada neće završiti studije:

– Napravila sam grešku, upisala sam građevinu. Moj tadašnji momak već je studirao građevinu i on i majka ubedili su me da će mi to biti zanimljivo.Od puberteta su je pratili problemi s disanjem, imala je utisak kao da joj je nos stisnut, kao da joj nešto ne dozvoljava da diše. Pretrage su pokazale da nije reč o alergiji. Punim plućima prodisala je mnogo godina posle majčine smrti, a onda joj je mnogo šta postalo jasno.

– Danas ne mogu majci ništa da zamerim. Ona je kao beba od tri dana ostala bez svoje majke, koja je umrla od sepse, a otac je se odrekao okrivljujući je za majčinu smrt. Imala je teško detinjstvo i bila je prepuna strahova. Bila je previše brižna majka i sve svoje strahove prebacivala je na mene. Užasavala se moje slobode, za nju je to bilo opterećenje, stalno je govorila da srljam, kočila me, bila stroga. Nisam smela ni preterano da izlazim; ako odem u bioskop do šest, već u šest i deset morala sam da budem kod kuće. Zbog tog straha padale su „pedagoške šamarčine“ i rano sam naučila da budem poslušna.

Onog trenutka kada sam završila građevinu, našla mi je posao. Htela sam da pomirim posao i pevanje, odnosno sebe i nju, ali i dalje nisam uspevala da se otrgnem, uvek sam osećala njene „pipke“. Te 1984. godine balansirala sam između pripravnika i karijere, a 1985. njoj je otkriven rak dojke, koji nastaje kao direktna posledica brige za dete. Osećala sam odgovornost zbog toga. Pomogla su mi iskustva prijatelja koje su roditelji ucenjivali svojom bolešću. Tad sam prelomila, shvatila sam da imam pravo na svoj život i da moji problemi potiču od psihe. To mi je bila velika životna lekcija koja me je podstakla da se bavim uzrokom problema, a ne posledicama.

Danas mi je žao što nisam upisala psihologiju. Pre nekoliko godina počela sam da se bavim tehnikama koje pomažu u oslobađanju blokada i tereta iz prošlosti. Svi problemi koje nosimo potiču iz porodice, ali ne možemo kriviti roditelje jer i oni nose svoje nasleđe. Svi treba da sagledaju svoju prošlost i oproste svojim roditeljima.

Očev uticaj na Marinu bio je efemeran, jer je posle razvoda svu brigu prepustio njenoj i svojoj majci. Marina je tada imala šest i po godina.

–Nažalost, otac i ja smo na neki način ostali stranci iako smo poslednjih godina živeli zajedno. On je bio slobodan i smatrao je da sam ja zbrinuta, a majka je smatrala da ne treba da ima svoj život, nego je bila upućena na mene. Ali od koga je ona mogla išta da nauči kad nije imala majku? „Bio si mi otac preko delegata“, govorila sam mu. Nedostatak oca za žensko dete je užasan, naročito za izbor partnera. Dugo sam idealizovala svog oca, a ta se sklonost prenela i na partnera. Zato sam to pokušala da ispravim kod svoje dece. Ma koliko se nisam slagala s Firčijem, nastojala sam da moje ćerke budu s njim.

Firči, Atila bič božiji

Sudbonosni susret s Firčijem desio se na Subotičkom festivalu. Ona je bila student, a on je svirao u tri benda. Imao je devetnaest godina i bio je genije za bubnjevima:

– Kad sam ga videla, rekla sam: „Nemam pojma kako svira, al’ prelepo izgleda!“ Privlačila me je njegova egzotična faca, jake jagodice, spojene obrve, mora da je u njemu bila kapljica tatarske krvi, kao Atila Bič Božji. Presudan je za mene bio susret na „Mesamu“, videla sam ga u gomili novinara koji su me okružili, i oduševljenje na njegovoj faci. Sve je krenulo vrtoglavom brzinom, postalo nam je jasno da je u pitanju ljubav i posle tri nedelje počeli smo da živimo zajedno. Firči je bio pun energije i posle tri godine odlučio je da ide u Ameriku. Za mene je to bila katastrofa, uopšte me nije privlačila Amerika, i pokušala sam da ga odgovorim.

Početkom 1988. pristala sam da idem s njim, bez prigovora. Nije mu bilo lako, radio je tri posla i pokušavao da svira. Kad su stigla deca, izdržavanje porodice palo je njemu na grbaču. Stao je posao s bubnjevima, borio se da zadrži firmu, radio majstorske poslove, ali nije umeo da ih naplati. Cenila sam to koliko se trudi za nas, imala sam razumevanja, ali bilo je teško izdržati njegova nezadovoljstva. Mislim da je svestan da sam se mnogo trudila, da sam mu davala i više nego što mogu. Kada sam shvatila da ću sagoreti u tom davanju, povlačila sam se i čuvala sebe.

Bio je dobar otac, a težak kao partner, ispoljavao je grubost prema meni. On meni zamera što sam „otela“ decu, a on je nakon mog odlaska na dva meseca, posle petnaest dana doveo drugu ženu i napravio parti u stanu da je svi vide. Mislio je da se neću vratiti. Jesam odvela decu, a da je hteo, mogao je da me vrati. Imao je šest meseci zakonski da to izvede, ali nije ni pokušao, oslobodio se plaćanja alimentacije od 713 dolara.
Pogrešila sam u nastojanju da poveruje u ljubav, u želji da mu pružim ljubav koju nije dobio od svojih roditelja. Na neki način mu opraštam mnogo šta.

Luna i Mia

Novi početak života Marina planira od septembra, u Novom Sadu. Jedini strah koji je proganja jeste da ne napravi istu grešku prema svojim ćerkama kao njena majka prema njoj:

–Bilo je teško balansirati između njih dve i pevačke karijere; bila sam posvećena samo njima, a to je posao koji traje dvadeset četiri sata dnevno.

Kad sam se vratila iz Amerike, imala sam grižu savesti, plašila se da ću, ako krenem s pevanjem, njih zanemariti. Otišla sam na dve „farme“ jer me je egzistencija zagušila. Kad je Mia rešila da živi u Njujorku, jedina stvar koja mi je pala na pamet bila je kako ću ja to preživeti. Rekla sam: „Ići ću i ja!“ Sve mi se dešava kao i mojoj mami. Ali, neću je sputavati. Luna hoće da živi u Novom Sadu i izrazila je želju da budem uz nju, zacrtala mi je radni zadatak: „Snađi se kako znaš“.

Firčija se ne bojim, bojale su ga se moje prijateljice, nisu se prijatno osećale u njegovoj blizini jer su videle njegove ispade. Ja sam sve to prošla. Treba živeti s tim besom, trudila sam se da mu pomognem da ga se reši, a njega je to još više nerviralo. Mislio je da na taj način dokazujem da sam jača, dominantnija, kao da smo odmeravali snage. Zato sam i pustila Miu i Lunu da budu u njegovoj blizini, da ne bi idealizovale muškarce. Bitno je što prema njima nikada nije bio agresivan.

Nekada sebi kažem: „Da sam znala šta me čeka, postupila bih drukčije, da ga nisam volela, postupila bih drukčije.“ S vremenom sam prihvatila ovu životnu ulogu. Ne znam šta bi trebalo da uradim da bih od svemira dobila pravo na sigurniji, mirniji život. I dalje ću „jest kolačiče“, ali ne u sobi 23. Taman sam istrčala iz jedne, pa ne bih da utrčim u drugu. Hormoni su mi malo mirniji. Pustiću da me sudbina odvede, da me život iznenađuje.

Baviću se sobom i svojom decom, preživljavaću, ne odbijam nijedan nastup, nijednu dobru pesmu i zumbu.

Ne znam kakav bi muškarac trebalo da se pojavi da me fascinira, a ne bih spuštala kriterijume jer sam loše prolazila u životu zbog toga

Iz vremena ljubavi sa Firčijem: Posmatrajući prošle veze, shvatila sam da sam se zaljubljivala u talente i oko talenta gradila osobu

Slušala sam Radio Luksemburg i čitala „Bravo“, volela Bitlse, uz koje sam učila da pevam, pratila stranu muzičku scenu, Lajza Mineli i Barbra Strajsend bile su mi uzori.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *