Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Mauritanija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Mauritaniji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Mauritanije u Rimu.

Ulazak na teritoriju Mauritanije za državljane Srbije moguć je samo sa vizom, postoji mogućnost izdavanja na međunarodnom aerodromu u Nuakšotu ili na jednom od 35 graničnih prelaza, koji se nalaze u zonama pod kontrolom vojske, na severo-istoku zemlje, ili guvernera regiona.

To su: PK 55 Nouadhibou, Douera, Tmeimichatt (Dakhlet-Nouadhibou), Choum (Adrar), Chegatt, Zoueiratt (Guelb), F’Derick, Bir Mogrein, Ain Ben Tili (Tiris Zemour), Oualata, Fassala Nere, Bassiknou, Adel Bagrou, Bousteila, Djigueni (Hodh Ech Chargui), Gogui Zemal, Touil (Hodh El Gharbi), Tenaha, Hamod (Assaba), Ould Yenge, Ghabou Débarcadère, Gouraye Débarcadère, Wompou Débarcadère (Guidimakha), Wali, Sagne, Tifounde Cive, Kaedi Débarcadère (Gorgol), M’Bagne, Aere M’Bar, Boghe Débarcadère, Dar El Barka (Brakna), Tekane, Jidrel Mohguen, Bac de Rosso, Diama (Trarza).

Vlada Islamske Republike Mauritanije donela je Odluku o izdavanju biometrijskih viza za državljane Srbije na međunarodnom aerodromu Nuakšot.

Ne preporučuje se ulazak u Mauritaniju kopnenim putem sa istočne ili sa severo-istočne strane.

Za tranzit vozilom iz Maroka prema Mauritaniji potrebno je prethodno pribaviti odobrenje od strane Direction générale des Douanes, la Sûreté et la Défense nationale. Zahtev se podnosi nekoliko meseci unapred marokanskim konzularnim organima u inostranstvu ili direktno na adresu la Direction générale de l’Administration des Douanes à Rabat: Avenue Hassan II – Rabat. Tél: [212](37)269000 fax: [212] (37)730863/730985 à 6/26.92.36. Adresa sajta: www.douane.gov.ma.

Jedina ulazna tačka iz Maroka u Mauritaniju je obalni put koji vodi za Nouadhibou, na kome je osigurano bezbedno kretanje.

Unošenje i iznošenje novca podleže obaveznoj prijavi. Sačuvati račune o izvršenoj zameni novca i svim kupovinama.

TRANSPORT

Sa aerodroma u Nuakšotu u Nuadibuu savetuje se obezbeđivanje prevoza od strane domaćina (prijatelja ili organizatora skupa, seminara, itd). Ukoliko to nije moguće, preporučuje se prevoz taksijem. Za smeštaj izabrati hotel u koji se ulaz kontroliše. Obratite pažnju na putu, jer su saobraćajni udesi veoma česti.

Za reli-vožnje obavezno je prethodno pribaviti dozvolu MUP.

BEZBEDNOST

“Bezbednosna situacija nije zadovoljavajuća (postoji latentna pretnja od terorističkih napada i otmica), iako vlasti ove zemlje preduzimaju mere u borbi protiv terorizma. Turistima se savetuje da izbegavaju Mauritaniju kao destinaciju. Naročito je nestabilna situacija u pustinjskim pograničnim područjima Mauritanije prema Maliju, gde ima oružanih sukoba, otmica i dr.

U glavnom gradu Nuakšotu bezbednosna situacija je bolja, kao i u drugim većim gradovima (Nuadibu), ali se savetuje oprez, posebno ženama, jer ima čestih slučajeva napada i pljački.

Ambasada Republike Srbije u Rabatu prati aktuelnu situaciju.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Zabeleženi su sporadični slučajevi meningitisa, dok su Hepatitis A i tifus endemski. U nekim delovima zemlje je prisutna malarija, kao posledica postojanja velikog broja komaraca. Preporučuje se vakcinacija protiv svih ovih bolesti.

Adrese i brojevi zdravstvenih centara:

NOUAKCHOTT

  • Centre Hospitalier National: 525.21.35
  • Hôpital Militaire: 525.70.15

NOUADHIBOU

  • Centro Asistencial del Instituto Social de la Marina: 5245.183

NOVAC

Preporučuje se korišćenje gotovine ili travellers chèques.

OSTALO

Zabranjeno je fotografisanje javnih ili religioznih objekata. Zabranjeno je unošenje, konzumiranje i prodaja alkohola.

Srbija-Mauritanija
Srbija-Mauritanija udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *