Sunday, April 14, 2024
NaslovnaInformacijaMeksiko - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Meksiko – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Meksiku

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za ulazak u Meksiko državljanima Srbije je potrebna viza. Viza je besplatna kada je reč o turističkom boravku, a dobija se na 10 godina u Ambasadi Meksika u Beogradu.

Pribavljanje vize ili turističke propusnice na graničnom prelazu nije moguće.

Viza nije potrebna licima koja u pasošu imaju važeću američku vizu.

Viza je besplatna za boravak koji nije lukrativne prirode. Od obaveze posedovanja važeće vize izuzeti su državljani Srbije koji mogu da dokažu legalni boravak u SAD, Kanadi i Japanu, a cilj putovanja im je turistički, poslovni ili tranzit. Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

Studentske vize:

  • Ukoliko student dolazi na boravak do 180 dana, mora posedovati ulaznu vizu za taj period izdatu u DKP Meksika, a na graničnom prelazu (na aerodromu) treba da popuni migracioni formular koji je potreban za realizaciju studentskog boravka do 180 dana.
  • Ukoliko student dolazi na period duži od 180 dana, traži se obavezno posedovanje studentske vize. U tom slučaju, odmah po dolasku mora se zatražiti izdavanje odgovarajuće lične karte (boravišne dozvole).

Važno:

U Meksiku se ne mogu vršiti promene boravišnog statusa, posebno ako je stranac ušao u zemlju pod uslovima koji važe za boravak do 180 dana.

Detaljniji podaci o ovom pitanju mogu se naći na ovoj veb stranici.

Novčani iznos preko 10.000 USD se prijavljuje. Posedovanje određene svote novca po danu boravka nije predviđeno, ali se prilikom podnošenja zahteva za vizu prilažu dokazi o finansijskom stanju, a moguće je da i pogranični organi zatraže dokaze o posedovanju sredstava.

Dokaz o vakcinaciji i zdravstveno osiguranje nisu neophodni, ali se preporučuje putno zdravstveno osiguranje.

Za unošenje lovačkog oružja potrebno je pribaviti dozvolu.

Kućni ljubimci se mogu uneti uz prezentaciju potvrde od veterinarske ustanove iz Srbije o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila.

Moguće je unošenje akcizne robe u vrednosti do 300 USD. Unošenje i iznošenje prehrambenih proizvoda je zabranjeno.

Kontakt sa carinom: +55-85-66-09.

TRANSPORT

Važni aerodromi se nalaze u Meksiko Sitiju, Kankunu, Gvadalahari, Montereju,Tihuani.

Važne luke su Ensenada, Verakruz, Tampiko, Progreso, Koacalkoalkos, Topolobampo, Masatlan, Mansaniljo, Salinas Kruz, Valjarta.

Postoji dobra železnička mreža kojom su povezani svi veći gradovi u zemlji, vozom se može doći i iz SAD.

Stanovništvo se ipak češće odlučuje za autobuski prevoz jer je brži.

Putna mreža je dosta kvalitetna, ima dosta autoputeva ali se za njih plaća skupa putarina. Iz bezbednosnih razloga, ne preporučuje se putovanje noću, kao ni sporednim putevima.

Motornim vozilom se može upravljati vozilom sa vozačkom dozvolom iz Srbije ako se ne boravi duže od 30 dana, a potrebno je posedovati i polisu osiguranja od odgovornosti.

Najčešći saobraćajni prekršaji su: vožnja bez vozačke ili saobraćajne dozvole – plaća se kazna od oko 50 USD, a vozilo se oduzima, za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje plaća se kazna od 23 USD.

BEZBEDNOST

Meksiko Siti, pored toga što je drugi po zagađenosti u svetu, dodatno je ekološki ugrožen širenjem štetnih supstanci, izazvanih erupcijom vulkana. U Meksiko Sitiju su i dalje na snazi mere radi smanjenja stepena zagađenosti vazduha.

Rizici od oružanih sukoba i kriminala su visoki, potrebna je povećana pažnja. S obzirom da je u pitanju trusno područje, postoji rizik od zemljotresa, kao i od uragana. Sezona uragana je od avgusta do oktobra.

U Meksiku je, 18.4.2016. godine, došlo do erupcije vulkana Popokatepetl, koji je 70 km udaljen od Meksiko Sitija. Vulkanska aktivnost je bila praćena eksplozijom pare, dima i čvrstih fragmenata iz kratera do visine od 3 km. Proglašeno je stanje opšte opasnosti. Vlasti su zabranile bliži prilaz vulkanu i postavile bezbednosnu zaštitu u radijusu od 12 km. Lokalne vlasti su upozorile stanovništvo i turiste da ne prilaze okolini vulkana. Stanovništvu se preporučuje da pripremi zalihe vode i hrane i da bude spremno za eventualnu evakuaciju. Privremeno je zatvoren međunarodni aerodrom u gradu Puebli zbog širenja pepela izazvanog erupcijom.

Kontakti službi za pomoć: +55-40-19-79 i 55-20-11-56

Prema navodima Meksičke seizmološke agencije, tektonske ploče ispod države Gerero su nestabilne, pa su mogući zemljotresi velike snage.

Imajući u vidu razorne posledice tropske oluje „Manuel” na pacifičkoj obali i uragana „Ingrid” na atlantskoj obali Meksika, ne preporučuju se turistička i druga putovanja naših građana pre svega u turističke oblasti Gerero (poznato letovalište Akapulko), Verakruz, Tamaulipas, Donja Južna Kalifornija.

Primorska zona Rivijere Maja je udaljena više od hiljadu kilometara, pa nema nikakvih dodirnih tačaka sa posledicama aktivnosti Popokatepetla.

Aerodromi u Meksiko Sitiju i u Puebli funkcionišu normalno. Ipak, u slučaju putovanja u Meksiko potrebno je redovno se informisati o stanju predviđenog leta.

Građani koji putuju u zone najbliže vulkanu je potrebno da se informišu o aktuelnoj fazi aktivnosti vulkana i eventualnim merama koje treba da preduzmu za put i tokom boravka u Meksiku preko sajta Ambasade Srbije u Meksiku, a sva eventualna pitanja se mogu uputiti na mejl Ambasade koji ćete pronaći na navedenooj stranici sajta.

Apsolutno su nepreporučljiva turistička putovanja (planinarska, alpinistička) u zoni vulkana Popokatepetl i Ictasiuatl.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ne postoje obavezne vakcine niti vakcinacije koje se preporučuju. Opšta sanitarna situacija je dobra, a nema ni epidemija. Preporučuje se flaširana voda i izbegavanje ishrane na uličnim kioscima.

Važnije bolnice su:

  • Medico ABC Observatorio, adresa: Sur 136 No.116 Col. Las Americas, CP.01120, Mexico D.F. tel. 52-30-80-00;
  • Medico Sur, Puente de Piedra No. 150, Col. Toriello Guerra, CP 14050, Mexico D.F. tel. 54-24-72-00)

NOVAC

Lokalna valuta je peso. Moguće je koristiti sve internacionalne kreditne kartice. Okvirne cene prevoza iznose za metrobus 5 pezosa, metro 3 pezosa, mikrobus 3,50 – 5 pezosa.

Ishrana u restoranu se kreću od 60 pa do 200-300 pezosa po osobi. Cene prenoćišta u hotelima srednje kategorije kreću se od 40 do 60 evra za noć, a u hotelima više kategorije od 100 do 300 evra. Posete lekaru koštaju približno od 400 do 600 pezosa.

OSTALO

Kišna sezona traje od maja do oktobra. Preporučuje se lagana odeće najvećem delu godine, osim u decembru i januaru kada je potreban mantil ili tanja jakna.

Srbija-Meksiko
Srbija-Meksiko udaljenost
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo