Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Mladi stranci vole Srbiju

Iz godine u godinu sve više mladih stranaca dolazi u Srbiju. Interesantni su im muzički festivali, neprestana zabava, ali i burna istorija naše zemlje. Sve je više onih koji se interesuju i za srpski jezik.

Srbija im zanimljiva

Dolaze autobusima, vozom ali i avionima (najviše vole da putuju jeftinijim avio prevoznicima Wizz Air, Germanwings, Niki… i kažu da se ludo provedu dok su u Srbiji.

Prilikom dolaska na Aerodrom „Beograd“ veseli su, bučni i jedva čekaju da „omirišu“ Beograd i Srbiju. Obavezno napomenu policiji na pasoškoj kontroli da im otisnu granični pečat u pasoš. Vole te pečate a kako kažu u Evropi ih više nema jer se putuje samo sa LK. Iako većina njih ima pravo da u Srbiju uđe na osnovu lične karte oni to ne žele, jer im je “potreban” otisak graničnog pečata-jednostavno ih obožavaju.

U Beogradu im se sve sviđa. Puno ljudi na ulicama, opuštena atmosfera, nasmejana lica (iako je kriza što im malo nije jasno-ali se nadaju da će “shvatiti” srpski mentalitet). Kafići i bašte su pune gostiju. Lepo je vreme.

Posećuju Kalemegdan, Avalu, hram Svetog Save, muzeje, splavove…Vole sve da vide, ali je ipak cilj njihovog dolaska -zabava i dobar provod.

Za žene u Beogradu kažu da su među najlepšim u Evropi. Jednostavno obožavaju ih.

Do ove godine i nismo ih toliko viđali u Beogradu. Prepoznatljivi su: patike, kratke pantalone, majica ili košulja kratkih rukava, i na leđima ogroman ranac. Obučeni su kao i mi, možda i lošije (u smislu da se ne opterećuju mnogo oko toga hoće li složiti boje i sl.). Nisu opterećni odećom i obućom. Vole jednostavnost. Ali zato obožavaju putovanja, provod i zabavu.

Za nekoliko stotina evra-kako sami kažu-odlično se provedu i obavezno kažu da će opet doći sledeće godine, kao i to da će obavezno povesti nekog novog ko nikada nije posetio Srbiju.

Šta kažu AFP i britanski Telegraf o Beogradu

Beograd je u poslednjih nekoliko godina postao prestonica zabave, a grad posećuje sve više stranaca, ocenili su francuska agencija AFP i britanski Telegraf u tekstovima o noćnom životu u glavnom gradu Srbije.Telegraf podseća da je vodič „Lonely Planet“ Beogradu dodelio titulu prestonice zabave. Više od 400.000 stranih turista posetilo je Beograd prošle godine, a očekuje se da će njihov broj ove godine biti veći, pre svega zbog uvođenja niskobudžetnih avionskih letova. Većina klubova, čak i najpopularnijih, ne naplaćuje ulaz, a cena pića je veoma pristupačna u poređenju s cenama u klubovima u zapadnoj Evropi.

Najčešći gosti dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Italije, Austrije, Grčke, Rusije, Velike Britanije. Ono što se svima njima najviše dopada u našoj prestonici jesu ljudi, atmosfera, noćni provod, reke i život pored Save i Dunava, ali i kulturne manifestacije.

Šta nam zameraju

Strani turisti nakon dolaska u Srbiju na Aerodromu
Strani turisti nakon dolaska u Srbiju na Aerodromu

Strani turisti uglavnom zameraju Beogradu nedostatak latiničnih natpisa na imenima ulica i stajalištima javnog gradskog prevoza.

Pisac ovog članka lično je, na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu, posmatrao “pokušaj” stranca da dođe do stajališta gradskog autobusa sa linije 72.

Zaista vratolomno deluje za njih. Zbog toga ćemo u narednom periodu posetiti Aerodrom, fotografisati i napraviti mapu radi lakšeg snalaženja. Biće potrebno i našim građanima a ne samo strancima. Naravno ujedno ćemo i odgovorne upoznati sa zamerkama stranaca.

Valjda im neće biti teško da postave putokaze 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *