Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Najopasnije države na svetu

UN objavile listu najopasnijih država na svetu.

Umri muški: Centralna Amerika najnebezbednija je na planeti, a po broju zločina i njihovoj brutalnosti odavno je preskočila Afriku, kaže se u juče objavljenom izveštaju. Srećni „fenjeraši”: Srbija je pri dnu, sa jednim i po ubistvom na 100.000 stanovnika.

Honduras i Salvador su države s najvećom stopom ubistava na svetu, a Centralna Amerika zvanično je i najopasnije mesto za život, pogotovo u velikim gradovima, pokazao je godišnji izveštaj Ujedinjenih nacija.

U svetu je prošle godine ubijeno 468.000 ljudi – 36 odsto u Africi, 31 odsto u Americi i 27 odsto u Aziji, dok je u Evropi i Okeaniji zajedno stradalo manje od šest odsto ljudi. Srbija je na listi najopasnijih zemalja, srećom, pri samom dnu.

Krivi su narko-karteli

Ratovi narko-kartela iz Meksika i Kolumbije polako se sele u manje države Centralne Amerike, mada je šetnja Meksiko Sitijem, Rijom, Bogotom ili drugim velikim gradovima američkog kontinenta daleko od prijatne promenade, upozoravaju Ujedinjene nacije. Kancelarija UN za drogu i kriminal, koja je sastavila izveštaj, saopštila je da je organizovani kriminal najodgovorniji za nagli porast nasilja u tom regionu, sa kojim ne mogu da se takmiče ni afričke države, gde život tradicionalno – ne vredi mnogo.

Samo je u Hondurasu lane zabeleženo 6.200 ubistava, i to u proseku 17 svakog dana, a ta država ima samo 7,7 miliona stanovnika. U susednom (i uglavnom neprijateljski raspoloženom) Salvadoru dogodilo se 4.000 ubistava, na 6,1 milion žitelja. To znači da na 100.000 Hondurašana dođe 82,1 ubistvo, a u Salvadoru 66 na 100.000. Na trećem mestu ove neslavne liste nalazi se Obala Slonovače (sa „smrtonosnim indeksom” 56,9), a na četvrtom Jamajka (52,1). Primera radi, ovaj postotak je u Srbiji 1,5, u Hrvatskoj 1,3, u Crnoj Gori 1.

Iako se u nemirnom Meksiku prošle godine dogodilo više od 20.000 ubistava, a u Brazilu više od 40.000, koliko i u Indiji, ove tri zemlje nisu na vrhu crne liste, najviše „blagodareći” velikom broju stanovnika.

Ramon Kustodio, komesar za ljudska prava u vladi Hondurasa, nije imao previše lepe reči o svojoj državi, a izneo je još crnje prognoze.

– Kriminala je sve više. Zato se bojim da ćemo dogodine imati još goru statistiku – kaže Kustodio. – Narod Hondurasa je izgubio pravo da živi bez straha. Najveći protivnik osamdesetih godina XX veka bili su nam vojska, policija, tajne službe, ali za ovo je kriv organizovani kriminal.

Američki zvaničnici kažu da su borbe protiv narko-kartela u Meksiku i Kolumbiji pomerile njihovu aktivnost prema Centralnoj Americi, koja je odavno dobar „protočni bojler” za šverc svih provinijencija. Zločini koji imaju veze sa drogom u naglom su porastu i na Karibima, posebno na Jamajci.

Otkako je predsednik Felipe Kalderon pokrenuo ofanzivu protiv narko-kartela krajem 2006. godine, u Meksiku je broj nasilnih smrti skočio za neverovatnih 65 odsto. I iako je meksički „procenat smrti” među najnižima na Američkom kontinentu, nacija od 112 miliona stanovnika neprestano puni stupce svetske štampe, posebno zbog brutalnog načina ubijanja i ponekad otvorenih bitaka zavađenih kartela, koji ne prezaju ni od toga da u gradovima koriste tešku artiljeriju.

U Evropi sve bolje

Ujedinjene nacije kažu da je u Meksiku najteže u trima severnim državama: Čiuaui, Baha Kaliforniji i Sinaloi, kao i u državi Gerero koja se nalazi na Pacifiku, a nekada je bila veoma poželjna turistička destinacija kako za Meksikance, tako i za goste iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Sada, međutim, hoteli zvrje prazni, i niko se više ne usuđuje tamo da otputuje. Jer nasilje se ne tiče samo kartela, već i nedužnih prolaznika.

Za poslednjih 15 godina smanjila se stopa ubistava u Aziji, Evropi i Severnoj Americi, a porasla u Centralnoj Americi (UN u ovom izveštaju Meksiko tretiraju kao deo Srednje Amerike) i na Karibima, gde su krvoprolića dovela do opšte krize.

– Globalno, oko 80 odsto žrtava, ali i ubica su muškarci – navodi se u tom izveštaju. – Ali, dok muškarci uglavnom bivaju ubijeni na javnim mestima, žene stradaju u kućama.

TOP 5 NAJOPASNIJIH – na slici crvene boje TOP 5 NAJBEZBEDNIJIH – na slici zelene boje
Ubistva na 100.000 stanovnika Ubistva na 100.000 stanovnika
1. Honduras         82,1
2. El Salvador        66
3. Obala Slonovače     56,9
4. Jamajka          52,1
5. Venecuela        49
1. Monako     0
2. Island        0,3
3. Singapur    0,5
4. Japan        0,5
5. Slovenija    0,6
… Srbija        1,5

Izvor: Pressonline

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *