Najprodavanije svetsko pivo

0
382

Najprodavanije svetsko pivo verovatno niste probali, to je Snow koje dolazi iz Kine. Prodaje se za dolar po litri.

Iako sam se ovom tematikom već bavio na blogu, uvek je zanimlјivo videti svežije statistike najprodavanijih svetskih piva. Neki od vas možda će i znati da veliki američki brendovi nemaju više onaj primat koji su imali nekada. Najprodavanije pivo ipak je delo globalna korporacije SABMiller i China Resources Enterprisea, prenose poslednjih dana brojni svetski mediji. Reč je o Snow koje nije tek postalo najprodavanije svetsko pivo, nego je to još od 2008. kada je na prvom mestu smenilo Bud Light.

SABMiller voli da istakne kako je 2012. prodato toliko Snow da bi se njime svakog dana u godini moglo napuniti 12 olimpijskih bazena. Jasno, Snow je u prednosti jer se prodaje na najvećem tržištu, ali svejedno, čak se i tamo dešava neka promena jer je prošle godine prodaja domaćih pivskih brendova pala za jedan posto I to jačanjem globalnih trgovačkih marki ali i naglo razvijajućoj sceni nezavisnog pivarstva.

Najprodavanija piva na svetu
Najprodavanija piva na svetu

Ipak, kinesko tržište je sada najveće, prestiglo je Američko 2002. da bi danas bilo je i dvostruko veće. Ipak, nije i vrednije. Zahvalјujući craftovima Američko tržište pivima znatnije je bolje za prihod. Snow košta tri renminbija, odnosno nešto manje od pola dolara za malu konzervu 0.33.

Ne treba zaboraviti ni kako je četiri od deset najprodavanijih svetskih piva, gledano po učešću na svetskom tržištu, kinesko. Neka od njih, poput, Tsingtaoa I mi smo upoznali.

Piše: Zoran Vitas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime