Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

NAROD KOJI NE ZNA ZA BOLEST: Životni vek im je 120 godina, rađaju i sa 65

Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvek izgledaju mladoliko. Oni su pravi primer da način života, približan idealnom, zaista postoji

Hunzi su stari narodi, smešteni na samoj granici Pakistana i Indije, poznati su po tome što njihov životni vek traje 110-120 godina, pa je njihovo mesto stanovanja poznatije kao “oaza mladosti”. Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvek izgledaju mladoliko. Oni su pravi primer da način života, približan idealnom, zaista postoji.

Hunzi se kupaju u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju decu. Leti jedu sirovo voće i povrće, a tokom zime konzumiraju suve kajsije, proklijale žitarice i ovčiji sir.

Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao “gladno proleće”. Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suve kajsije. Period traje od 2 do 4 meseca, a u njihovoj istoriji se strogo poštuje kao vrlo uzdignut kult. Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u proseku 1 933 kalorija, od kojih je 50gr proteina, 36gr masti i 365gr ugljenih hidrata.

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu reke Hunze, zaključili su da je glavni faktor dugovečnog života zdrava ishrana. Škotski lekar Mek Herison je, po povratku u Englesku, izveo eksperiment na velikom broju životinja. Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke porodice, koja je podrazumevala beli hleb, haringe, rafinisani šećer, konzervisanu hranu i kuvano povrće. Kao rezultat takve ishrane, kod životinja su se pojavile različite ljudske bolesti. Druga grupa životinja se hranila hranom Hunza i ostala je savršeno zdrava.

Jedan kineski magazin je 1984. godine opisao vrlo interesantan događaj. Jedan od Hunza, po imenu Said Adbul Mobuda, zbunio je sve radnike imigracione službe na londonskom aerodromu Hitrou, kada je pokazao svoj pasoš. On je bio rođen 1832. godine i imao je 160 godina. Smatrao se štićenikom u zemlji Hunza, a pamtio je događaje još iz 1850. godine.

Prirodne lepote u kojima žive Hunzi narod
Prirodne lepote u kojima žive Hunzi narod

Knjiga “Hunza – ljudi koji ne znaju za bolest”, autora R. Birčer, ističe osnovne karakteristike njihove ishrane, tvrdeći da su one ključne za zdrav život:

  • vegetarijanski vid ishrane;
  • velika količina sirovih namirnica;
  • u ishrani dominiraju voće i povrće;
  • prirodni proizvodi;
  • bez ikakve umetnute hemije;
  • namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vredni materijali;
  • alkohol i slatkiši su na spisku namirnica koje retko kad unose;
  • poštuju redovan period gladovanja.

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu, obeleženog u avgustu 1977. godine, stručnjaci su objavili kako “po podacima geokancerologije (nauka za istraživanje raka u različitim regionima sveta), potpuno odsustvo raka javlja se samo kod naroda Hunza”. Za njih je preći 100 do 200 kilometara dnevno, isto što i za nas prošetati oko kuće. Hunzima pentranje uz strmu planinu je čas posla, a silaze veseli i energični.

Njihova konstantno nasmejana lica i dobro raspoloženje takođe doprinose njihovom boljem mentalnom i fizičkom zdravlju.

Karimabad
Karimabad Pakistan, udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *