Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Научимо ПИРОТСКИ (пиротсћи)

Нећу вас ја учити нити мучити, јер и ја га не знам у довољној мери (а тако ми је драг).

У учењу ће вам помоћи Душан Томановић, студент (2014. год) графичког дизајна штампаних медија Универзитета „Метрополитан“ у Београду.

Скроман, дружељубљив…са простора Пирота. Читајући о његовом Приручнику имао сам жељу да упознам Душана и кажем му (млађи дупло од мене): „Браво момче. Тако добру ствар си урадио да вероватно ниси ни свестан“.

И убрзо смо се чули и отишли на пиће у једном кафићу у делу града где су настрадали силни дрвореди. У кафићу је био поздрављен од скоро свих присутних. Помислих да су сви пироћанци, али не беше тако. Међутим драго ми је када видим младе, студенте, који се поштују, цене и друже.

Душан каже да је на ову идеју дошао како би онима који нису из Пирота указао на то колико је пиротски говор савршен. Урадио је то на сликовит начин. Показао је најкраћи стандардни дијалог који настаје када се сретну два Пироћанца, а он гласи:

  • Кво?
  • Те.

Када би реч  КВО превели на књижевни српски то би значило КАКО СИ?, ШТА РАДИШ? ШТА ИМА НОВО? А одговор другог Пироћанца који одговара са „ТЕ“ значио би: „НЕМА НИШТА НОВО“, „ЕВО ДОБРО ЈЕ“ и још на стотине и стотине других ствари. Из овог примера сазнајемо да се Пироћанци у само ДВЕ речи одлично разумеју и настављају својим путем.

Да је ово један од најсведенијих, најсавршенијих дијалеката у било ком језику можемо видети и на примеру глагола „ОДСЛНУТИ“ у императиву „ОДСЛНИ“. На кљижевном српском то би буквално значило: „Склони се, заклањаш ми светло“.

И тако, уз кафицу и сок упознасмо се и договорисмо да Приручник осване и на Пиркетовом Блогу. На томе смо му захвални.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *