Nemačka – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Nemačkoj

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosiocima pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP Srbije – Koordinaciona uprava.

Za rad, zapošljavanje i studiranje u Nemačkoj neophodno je dobiti boravišnu dozvolu ili na drugi način regulisati trajni boravak. Ukoliko ste u Nemačku došli na rad ili studiranje morate odmah prijaviti mesto i adresu boravka u nadležnoj službi (Einwohnermeldeamt) i pokazati svoju vizu nemačkoj Službi za strance (Ausländeramt), gde će biti izmenjena u boravišnu dozvolu u svrhu rada odnosno školovanja.

Počevši od 31.08.2012. godine u okviru podnošenja zahteva za izdavanje viza sa dugoročnim boravkom u Nemačkoj, biće uzimani biometrijski podaci od podnosilaca zahteva.

Pre putovanja u Nemačku preporučuje se uzimanje adekvatnog putničkog zdravstvenog osiguranja, pošto su cene zdravstvenih usluga izuzetno visoke.

Prilikom ulaska, odnosno izlaska iz Nemačke obavezna je prijava novca u visini od 10.000 evra u gotovini ili vrednosnim hartijama. Izbegavanje takve obaveze ili skrivanje povlači kaznu od milion evra.

Unos pojedinih vrsta oružja, municije i noževa je potpuno zabranjena. Unos oružja i municije u svrhu učešća na sportskom takmičenju samo uz prethodnu dozvolu nadležnog nemačkog organa.

Prilikom unošenja kućnih ljubimaca mora se posedovati potvrda o vakcinaciji protiv besnila. Svaka životinja mora da bude “čipovana”, a u pratećem dokumentu se upisuje i pečatom overava kada je sve vakcinisana. Životinje iz zemalja izvan EU moraju da imaju zvaničnu potvrdu nadležne veterinarske službe u koji se unosi i broj čipa. Za pojedine rase pasa (rodezijski riđbek, rotvajler, doberman) važe posebni propisi za uvoz.

Za osobe starije od 17 godina važi dozvola uvoza sledećih stvari:

 • 1 litar alkoholnog pića (jačeg od 22%), odnosno 4 litra vina ili 16 litara piva;
 • 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 250 grama duvana za lulu;
 • dozvoljeno je unošenje samo one količine lekova koja zadovolja potrebe putnika za vreme boravka u Nemačkoj;
 • roba čija vrednost ne prelazi 300 evra (za one koji stižu avionom ili brodom 430€);
  lične potrebe putnika);
 • unošenje životnih namirnica, posebno kada je reč o hrani životinjskog porekla (meso, mleko i njihove prerađevine), putnik mora imati dokument o ispravnosti namirnica.

Odgovori na pitanja unosa robe prilikom ulaska u Nemačku mogu se naći i na novoj App aplikaciji “carina i putovanja “(“Zoll und Reise“), koja se može preuzeti besplatno sa Apple App Store i Google Play (Android Market). Ova aplikacija ne zahteva vezu sa internetom, kako bi se izbegli troškovi rominga. Nova aplikacija pomaže putnicima da brzo i lako identifikuju robu koju je dozvoljeno uneti prilikom ulaska u Nemačku. Kroz aplikaciju se može izračunati i koja količina robe se može uneti u Nemačku. Kroz aplikaciju se mogu izračunati i uvozne dažbine koje putnik plaća za robu vrednosti do 1.130 evra, a čiji je uvoz dozvoljen, ali se unosi u većoj količini od predviđene.

TRANSPORT

Nemačka ima razvijeni drumski, železnički, vazdušni i vodni saobraćaj. Glavna saobraćajna čvorišta su veliki nemački gradovi poput glavnog grada Berlina, Frankfurta, Minhena, Hamburga.

Najveći i najvažniji aerodrom u zemlji je međunarodni aerodrom u Frankfurtu.

Nemačka je primorska zemlja, izlazi na dva mora i poseduje velike luke. Najvažnija je luka Hamburg.

Korišćenje puteva širom Nemačke ne podleže plaćanju putarine.

U centralnim gradskim sredinama gradova Berlin, Hanover i Keln zabranjen je saobraćaj svim vozilima (primenjuje se i na vozila stranih registracija) koja nemaju nalepnicu da vozilo pripada kategoriji sa niskim nivoom emitovanja izduvnih gasova. Nalepnica se može kupiti po prelasku nemačke granice u najbližoj agenciji za tehnički pregled (TÜV, Dekra itd.). Bliže informacije na OVOJ internet strani.

Priznaje se naša vozačka dozvola za vreme privremenog boravka odnosno tranzita, ali je neophodno posedovati i njen zvanični prevod sačinjen kod ovlašćenog organa Srbije ili AMSS.

Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Nemačkoj u trajanju od najmanje 185 dana, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za nemačku vozačku dozvolu, bez obaveze polaganja vozačkog ispita, za sve kategorije upravljanja vozilom. Potrebna je saobraćajna dozvola i evropski protokol. Vozilo prilikom ulaska u Nemačku na zadnjem delu u blizini registarske tablice mora da ima nalepnicu sa međunarodnom skraćenicom za Srbiju.

Obavezno je da u auto opremi budu: sigurnosni trougao, prva pomoć i signalno-upozoravajući prsluk.

Ukoliko vozač automobila nije u saobraćajnim dokumentima vozila naveden kao vlasnik, neophodno je da ima međunarodno ovlašćenje (dozvola da upravlja tuđim vozilom u inostranstvu).

Pojedini izvodi iz nemačkog Zakona o saobraćaju:

 • deca do 4.g. za vreme vožnje moraju biti smeštena u specijalnom sedištu za decu;
 • deca do 12.g. moraju sedeti na zadnjem sedištu automobila;
 • dozvoljena količina alkohola u krvi iznosi 0,5 ‰(kod osoba ispod 21.g. 0,0 ‰);
 • najveća dozvoljena brzina auta izvan naseljenog mesta iznosi 100km/h, odnosno 50km/h u naseljenom mestu;
 • na auto putevima ne postoji ograničenje brzine ali se preporučuje brzina od 130km/h;
 • za auta sa prikolicama dozvoljena brzina je 80km/h;
 • obavezno je korišćenje pojaseva;
 • kazna za nepropisno parkiranje iznosi od 5 do 25 €;
 • telefoniranje za vreme vožnje, odnosno dok je motor automobila upaljen dozvoljeno je samo preko zvučnika;
 • nemačka policija u okviru redovne kontrole vozila poklanja posebnu pažnju vozilima sa inostranim registarskim oznakama.

Kada se desi saobraćajni udes potrebno je pozvati policiju (telefon 110 ili 112) radi sačinjavanja izveštaja o uviđaju koji će biti neophodan radi regulisanja osiguranja.

Pružanje obaveštenja vozačima i turistima, odnosno pružanje pomoći u slučaju kvara mogu se dobiti od nemačkih automobilskih kluba ADAC (Tel. 01802/222 222 ili 01805 10 11 12, internet adresa www.adac.de) i AvD (Tel. 0800/990 990 9, internet adresa www.avd.de)

BEZBEDNOST

Po opštoj oceni Nemačka ne spada u prvu grupu ciljeva međunarodnog terorizma. Generalno se može reći da Nemačka važi za bezbednu zemlju. Stopa kriminala u Nemačkoj je veća u gradovima nego u sredinama u unutrašnjosti zemlje. Zbog opasnosti od provale auta preporučljivo je da auto parkirate u garaži ili na čuvanom parkingu. U parkiranom autu se ne savetuje ostavljanje dokumenata, vrednih stvari ili prtljaga. U hitnim slučajevima pomoć se poziva na tel br. 112.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Zdravstvena zaštita u Nemačkoj je na visokom nivou. Medicinski objekti su opremljeni vrhunskom tehnologijom. Pacijentu se pruža adekvatna medicinska usluga. U hitnim slučajevima prva pomoć se poziva na tel. broj 112 ili 19222.

Posebni zdravstveni rizici u Nemačkoj ne postoje. Prilikom ulaska u Nemčku nije potrebna posebna vakcinacija. U južnim delovima Nemačke za vreme letnjih meseci ukoliko provodite dosta vremena u prirodi preporučuje se prethodno vakcinisanje protiv ujeda krpelja zbog opasnosti od menigoencefalitisa. U Nemačkoj je voda iz gradskog vodovoda kvalitetna i preporučuje se za piće.

NOVAC

Zvanična valuta je evro. Plaćanje u drugoj valuti nije dozvoljeno. Plaćanje kreditnom karticom je moguće gotovo u svim prodavnicama. Novac se na bankarskim automatima može podići sa EC kartom ili kreditnom karticom sa PIN brojem. Putnički čekovi se mogu unovčiti u bankama dok se sa evro putničkim čekovima mogu plaćati usluge i u većim hotelima. Preporučuje se da prilikom putovanja ne nose velike količine gotovog novca.

Cena dnevne karte za javni prevoz (autobus, metro) se kreće od 6 – 8 €. Deca do 14.g. imaju popust na kartu, a deca do 6.g. voze se besplatno. Taksi usluge po pređenom kilometru se naplaćuju između 0,90 i 1,90 € noću. Startna cena taksija je u rasponu od 1,70 do 2,50 €. Cene u restoranima variraju. Meni sa predjelom, glavnim jelom i desertom bez pića kreće se između 10 do 15 €. U velikim gradovima isti meni iznosi od 20 do 25 €. Cene smeštaja u hotelima zavise od položaja, kategorije hotela kao i da li je sezona ili je vreme van sezone. U mnogim hotelima je moguća online rezervacija smeštaja (internet adrese za rezervaciju hotela: Hotel reservation servise, www.hrs.com).

Učenici i studenti prilikom posete muzejima, bioskopima ili pozorištima uz pokazivanje školske, odnosno studentske legitimacije mogu dobiti popust do 50%. Isto važi i za međunarodnu studentsku legitimaciju (ISIC).

OSTALO

U Nemačkoj postoji obaveza nošenja identifikacionog dokumenta (pasoš ili lična karta) koji nemački nadležni organ može da traži na uvid. Preporučljivo je da imate kopiju pasoša koja može zatrebati za izdavanje putnog lista ako izgubite pasoš ili vam isti bude ukraden.

Turističke informacije mogu se dobiti na adresi www.deutschland-tourismus.de, a obaveštenje o hostelima na www.jugendherberge.de ili telefonom na broj : +49(5231)7401-0.

Važni brojevi telefona u slučaju nevolje su 110 za policiju i 112 za vatrogasce i prijavu udesa.

Srbija-Nemačka
Srbija-Nemačka udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Štrajk

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Nemačkoj, otkazano više od...

Kako je najavljeno, letovi se otkazuju i na aerodromu Berlin-Brandenburg. I drugi nemački aerodromi najavili su otkazivanja...
U Norveškoj

Kako se preseliti u Norvešku

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mesta za život na svetu,...
Da stanu na vagu

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska...

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er Nju Zelandom tokom juna biće zatraženo da stanu...