Novi granični prelaz Bački Vinogradi-Ašathalom

0
123

Otvoren novi granični prelaz, Bački Vinogradi – Ašathalom, na granici Srbije i Mađarske. Robna razmena dve zemlje u stalnom usponu i očekuje se da će uskoro premašiti milijardu evra, rekao ministar poljoprivrede Goran Knežević na otvaranju prelaza.

Na granici Srbije i Mađarske danas je otvoren novi granični prelaz, Bački Vinogradi – Ašathalom, osmi između dve zemlje.

Novi granični prelaz otvorili su kopredsednici Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i državni sekretar u kabinetu premijera Mađarske Peter Sijarto.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, Knežević je ocenio da su Srbija i Mađarska otvaranjem prelaza pokazali da ulažu u dobrosusedske odnose, što je, kako je istakao, važno za Srbiju u procesu evrointegracija.

Navodeći da je Mađarska značajan ekonomski partner Srbije, on je rekao da je robna razmena dve zemlje u stalnom usponu i da očekuje da će uskoro premašiti milijardu evra.

“Otvaranje novog graničnog prelaza unaprediće protok ljudi, tranzit robe i sveukupnu saradnju dve zemlje, ali time i ispunjavamo i zajedničke strateške ciljeve, kao što je integrisano upravljanje granicom”, rekao je Knežević.

Mađarski državni sekretar izjavio je da je Mađarska angažovana u interesu pristupa Srbije EU i da se “zalaže da ona što pre postane članica evropske porodice”.

“Otvaranje prelaza poboljšaće kontakte između stanovnika pograničnih oblasti. Ovo je šesti drumski prelaz i sa dva rečna, to je ukupno osam prelaza između Srbije i Mađarske”, naglasio je Peter Sijarto.

Naselje Bački Vinogradi nalazi se u opštini Subotica.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime