Sunday, April 14, 2024
NaslovnaVizni režimOdgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo sa nekim činjenicama koje su nama poznate.

Gde se podnosi zahtev za dobijanje vize?

Zahtev za vizu treba da podnesete nemačkom diplomatskom predstavništvu koje je lokalno nadležno za Vas. Ne postoji mogućnost podnošenja zahteva za izdavanje vize u Nemačkoj.

Koliko moram da čekam na termin?

Trenutno se za termin radi podnošenja zahteva za dobijanje vize čeka najmanje:

 • Zanimanja bez kvalifikacija (do dve godine stručne spreme): 12 meseci
 • Zanimanja sa kvalifikacijom / srednjom stručnom spremom (završena srednja (stručna) škola / viša stručna škola ili visoka škola strukovnih studija u trajanju od 3 ili 4 godine): 8 meseci
 • Stručnjake sa završenim visokoškolskim obrazovanjem, plava kartica, ugovori o izradi pokretnog materijalnog dobra: 6 meseci
 • Spajanje porodice: 7 meseci.

Bitno je da znate da ne odgovaraju na pitanja u vezi sa vremenom čekanja.

Gde mogu naći informacije vezane za moje konkretno pitanje?

U rubrici Vize i ulazak za SR Nemačku (link) naći ćete za različite svrhe putovanja informatore sa detaljnim informacijama koje će Vas voditi kroz postupak i koji će Vam omogućiti da sami popunite obrazac bez pomoći sa strane. Informatori sadrže i jedno polje u kojem treba da date pravno obavezujuću izjavu. Obavezno popunite to polje, potpišite izjavu i ponesite je u dva primerka, zajedno sa obrascem, prilikom podnošenja zahteva.

Prilikom podnošenja zahteva obavestiće vas koja dokumenta eventualno treba dodatno da dostavite. Ukoliko se prilikom obrade vašeg Zahteva ispostavi da su potrebne dodatne informacije, obavestiće vas naknadno.

Kada ću saznati odluku o mom zahtevu?

Vreme obrade Zahteva traje između 9 i 10 nedelja, moguće i duže. Kada bude doneta odluka, bićete obavešteni o tome. Zato je važno da date tačan broj telefona i e-mail adresu.

Zbog zaštite ličnih podataka nije moguće telefonom da dobijate informaciju postupka u toku. Pisane informacije trećim licima se dostavljaju tek po isteku roka od 10 nedelja, uz obeveznu pisanu punomoć od strane podnosioca zahteva.

Zbog velikog broja Zahteva Ambasada nastoji da sve raspoložive kapacitete angažuje na obradi Zahteva. Zato moli za razumevanje da pre isteka roka od 10 nedelja ne odgovara na upite vezane za postupke u toku, ponovljene upite ili molbe za preliminarno razmatranje postupka ili dokumenata.

Prilikom podnošenja Zahteva obavestiće vas koja dokumenta eventualno treba dodatno da dostavite. Ukoliko se prilikom obrade vašeg zahteva ispostavi da su potrebne dodatne informacije, bićete naknadno obavešteni o tome.

Ko može da mi pomogne u traženju posla/radnog mesta?

Ambasada Nemačke ne može da Vam pomogne da nađete posao. Molimo Vas da se obratite Saveznoj upravi za zapošljavanje: Ovde je LINK.

Šta je dozvoljeno da ponesem prilikom podnošenja zahteva?

Uzmite u obzir da nije dozvoljeno da, pored svoje tašne ili ranca, u vizno odeljenje unesete putni prtljag niti je dozvoljeno da ga ostavite na ulici ispred Ambasade. Potrebno je da koristite predviđena mesta za čuvanje prtljaga na železničkoj ili autobuskoj stanici ili na aerodromu (da vam neko na aerodromu pričuva, jer na aerodromu nema prostora da ostavite svoj prtljag bez nadzora).

U kojim slučajevima mi je potrebna viza i u kojim mogu da putujem bez vize?

Bezvizni režim

Državljanima Srbije koji poseduju važeći, biometrijski pasoš prilikom ulaska u države Šengenskog prostora za boravak do 90 dana

 • za šest meseci nije potrebna viza ukoliko je svrha boravka jedna od sledećih:
 • turizam
 • poslovno putovanje
 • poseta
 • druga putovanja koja nisu vezana za plaćeni posao za koju prethodno treba da imate saglasnost (npr. kursevi jezika, đačka razmena, stručno usavršavanje i slično)

Članice potpisnice Šengenskog sporazuma su: Belgija, Nemačka, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Holandija, Portugal, Španija, Austrija, Danska, Finska, Island, Norveška, Švedska, Švajcarska, Lihtenštajn.

Za sve ostale svrhe boravka neophodno je posedovanje vize.

Ukoliko želite da radite u Nemačkoj Ambasada preporučuje da joj se prethodno obratite kako bi se utvrdilo da li vam je potrebna viza.

Vizna obaveza

Državljani Srbije koji nameravaju trajno da se presele u Nemačku ili žele tamo da rade, nadalje su u obavezi da poseduju vizu i da pre ulaska u Nemačku podnesu zahtev za izdavanje vize.

Adresa odeljenja za vize

Kneza Miloša 75, 11000 Beograd
tel.: + 381 11 3064-400
faks: + 381 11 3064-402
e-mejl: visa@belg.diplo.de

(Dešavalo se da nam se javljaju ljudi i kažu da imaju problema oko prenošenja podataka, pa s tim u vezi da vam kažemo da je LIMIT prenošenja podataka 8 Mb).

Šta je sa građanima Kosova i Metohije?

Za građane Kosova i Metohije koji poseduju pasoš izdat od strane Koordinacione uprave Srbije i nadalje važi vizni režim. Zahtev za izdavanje vize ćete načelno podneti nadležnom diplomatskom predstavništvu u Prištini.

Šta na zahtev graničnih službi prilikom ulaska bez vize u Šengenski prostor mora da se predoči?

Prilikom bezviznog ulaska u Šengenski prostor morate biti u stanju da na zahtev graničnih službi predočite dokaze o finansiranju vašeg boravka, troškovima i svrsi putovanja.

Ukazujemo na to da strancu na granici može biti uskraćen ulazak na teritoriju Šengenskih zemalja ako ne raspolaže potrebnim finansijskim sredstvima, odnosno ako ne može na legalan način da stekne sredstva koja su potrebna za njegov boravak. Isto važi ukoliko stranac ne može da predoči dokumenta koja će dokazati svrhu i okolnosti njegovog boravka u zemljama Šengenskog sporazuma ili ako ne može da dokaže da će se vratiti u zemlju porekla, odnosno u treću zemlju za koju ima dozvolu za boravak i u koju se na osnovu te dozvole može vratiti.

Dokazi o finansiranju i svrsi boravka mogu biti sledeći:

u odnosu na svrhu putovanja:

 • turistički boravak: rezervacija hotela ili turističkog aranžmana
 • poslovno putovanje: potvrda firme sa sedištem u Nemačkoj, poziv na kongres, seminar ili sastanak sa poslovnim partnerima
 • privatna poseta: pozivnica prijatelja/roñaka
 • druga putovanja: potvrda o kursu jezika, potvrda škole ili drugihorganizacija

u odnosu na finansiranje boravka:

 • gotovina u iznosu od 45,- evra po danu boravka
 • putnički čekovi
 • izjava o preuzimanju obaveza (Verpflichtungserklärung) – tzv. “garantno pismo” / poziv domaćina u skladu sa §§ 66 do 68 Zakona o boravku

ostalo:

 • putničko zdravstveno osiguranje (sa minimalnim pokrićem od 30.000,- evra sa važenjem za sve zemlje Šengenskog sporazuma)
 • povratna avionska / vozna ili autobuska karta (u okviru gore navedenog roka od 90 dana)
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo