Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Ograničenja pri ulasku u Crnu Goru

Nova pravila će važiti od ove(2008)letnje sezone

Od ove letnje sezone (2008) turisti koji putuju u Crnu Goru moći će da ponesu najviše pet litara vode, dve litre bezakoholnog i jednu litru alkoholnog pića. Takođe, preko crnogorske granice neće biti dozvoljeno prenošenje više od jednog kilograma sušenog voća ili povrća i ne više od kilogram deklarisane hrane spremne za upotrebu.

Vozači će morati da plate ekološku taksu od 10 do 150 evra. Još nije precizirano kad će tačno početi primena novog pravilnika, ali se pretpostavlja da će se to dogoditi krajem maja, kad se očekuje veći priliv turista u Crnoj Gori.

U Ministarstvu turizma i zaštite životne sredine Crne Gore kažu da pomenuta ograničenja važe “po jednoj osobi”. Hrana će morati i da se čuva na odeređenoj temperaturi u mini frižiderima. Ipak, ako je automobil ili drugo prevozno sredstvo dobro klimatizovano, za frižiderom neće biti potrebe. To je važno jer se godinama susrećemo sa trovanjem turista usled konzumiranja hrane pokvarene na temperaturama od preko 40 stepeni-objašnjavaju iz crnogorskog Ministarstva turizma.

Ograničenja o unosu hrane na teritoriju Crne Gore precizirana su u novom Zakonu o bezbednosti hrane, koji je donet 2007. godine. Pravilnik su pripremila ministarstva zdravlja i privrede i usaglašen je sa zakonima koji važe u zemljama Evropske unije. Iz Ministarstva takođe tvrde da ovim očekuju i porast potrošnje u crnogorskim marketima. Za turiste iz Srbije tu neće biti problema, jer je mnogo srpskih preduzetnika u crnogorskim gradovima otvorilo mega i mini markete.

U njima će cene biti potpuno izjednačene sa cenama u Srbiji. Turiste koji tradicionalno letuju u Crnoj Gori iznenadilo je i uvođenje ekološke takse, koja će takođe početi da se primenjuje početkom letnje sezone i plaćaće se na granici. Eko-taksa, koja je uvedena početkom ove godine, važi za sve kategorije vozila, od putničkih do teretnih kamiona. Takse su uvedene po preporuci Svetskog saveta za turizam, a njima će biti finansirani projekti iz oblasti životne sredine.

Dozvoljeni unos namirnica

Proizvodi za decu i dijabetičare-1 kg
Sušeno voće, povrće, gljive-1 kg
Sendviči, keks- 1 kg
Alkoholna pića-1 litar
Sokovi- 2 l
Voda- 5 l

Sva obaveštenja turisti će dobiti na graničnom prelazu.

Ekološke takse

10 evra- sva vozila do 9 sedišta i kombi
30 evra- sva vozila sa više od 9 sedišta, ne teža od 5 tona
50 evra- sva vozila sa više od 9 sedišta i teža od 5 tona
150 evra- teretni kamioni

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *