Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Pakistan – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Pakistana za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 30 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Pakistan:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 30 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza ukoliko napušta međunarodni prostor aerodroma.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Pakistan:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Državljani Srbije, nosioci običnih pasoša, treba da pribave pakistansku vizu u Ambasadi Pakistana u Beogradu pre polaska na put u Pakistan. Posetioci koji u Pakistanu borave duže od 30 dana treba da regulišu dozvolu boravka u roku od 30 dana od dana ulaska u Pakistan.

Za putovanja u neka područja unutar Pakistana potrebna je posebna dozvola. Za više informacija najbolje je kontaktirati turističke informacione centre:

  • Islamabad: Agha Khan Road, Markaz F-6 (Super Market).Tel: 051-9202766, 9212760 Fax: 051-920402
  • Islamabad, aerodrom: nasuprot International Arrival Lounge, Islamabad International Airport. Tel: 051-9280563
  • Karači: Shafi Chambers, Club Road, Saddar. Tel: 021-9202971 Fax: 021-9206376
  • Karači, aerodrom: International Arrival Lounge, Quaid-e-Azam International Airport.
  • Lahore: Room No.3, Faletti’s Hotel, Egerton Road. Tel: 042-6363946 Ext.TIC, 6306528 Fax: 042-6364819
  • Lahore, aerodrom: nasuprot International Arrival Lounge, Lahore International Airport. Tel: 042-92200231
  • Ravalpindi: Room No.7, Flashman’s Hotel, The Mall.Tel: 051-514672, 581480 Ext.7

Unos alkohola nije dozvoljen, a ako se greškom ponese na put, treba ga prijaviti carinskom službeniku koji će alkohol oduzeti, uz potvrdu, do odlaska iz Pakistana. Konzumiranje alkohola na javnim mestima je zabranjeno.


Glavni aerodromi za međunarodni saobraćaj su Quaid-e-Azam aerodrom u Karačiju, Benazir Bhutto aerodrom u Islamabadu i Allaha Iqbal aerodrom u Lahoreu.

Direktna avio veza sa Srbijom ne postoji. Luke koje se koriste za međunarodni prevoz putnika-turista su u Karačiju i Gavadaru.

Preporučuje se izbegavanje putovanja železnicom, jer su vozovi predmet čestih napada. Napada je bilo na železničkoj stanici u Pendzabu, a ekstremisti su bombardovali i prugu u Baludzistanu i Sindu.

Stanje puteva u Pakistanu je loše i postoje rizici od otmice automobila i putnika. Zbog toga treba posebno voditi računa i kretati se samo danju, na kratkim relacijama. Vožnju po prirodi i duga putovanja treba izbegavati. Tokom vožnje dobro treba zaključati auto i stakla na prozorima treba držati zatvorena. Tokom vožnje ne treba stupati u kontakt sa uličnim prodavcima ili prosjacima.


Turistima se savetuje da vode posebno računa o ličnim stvarima (pasošu, platnim karticama, nakitu, mobilnim telefonima, laptopu). Postoji aktivno crno tržište falsifikovanih i ukradenih putnih isprava, a krađa kreditnih kartica je česta.

Veći deo provincije Baludzistan, ruralni deo Sinda i Hajber Pahtunkva spadaju u nesigurne oblasti.

Javne demonstracije i građanski nemiri su uobičajeni u Pakistanu, naročito u periodu nacionalnih izbora. Preporučuje se izbegavanje javnih događaja, demonstracija i većih okupljanja.


Tokom cele godine u Pakistanu je u područjima ispod 2000 m nadmorske visine prisutan rizik od malarije. Od stranaca koji u Pakistanu nameravaju da borave duže od godinu dana, zahteva se potvrda da nisu zaraženi AIDS-om.

Cena karte u jednom pravcu za voz na relaciji Islamabad – Ravalpindi – Karači iznosi oko 45 evra. Za istu relaciju avionom u jednom pravcu potrebno je platiti oko 54 evra. Iako postoje razlike u ceni, preporučujemo da ipak koristite avio prevoz i u domaćem saobraćaju.

Cena prevoza taksijem kreće se u rasponu od 0,5 do 5 evra, zavisno od udaljenosti.

Raspon mogućeg smeštaja u Pakistanu je širok, od motela, hostela do hotela sa tri i više zvezdica koje drže poznati svetski hotelski lanci. Minimalna cena smeštaja u hotelu sa tri zvezdice je oko 55 evra dnevno, ali je iz bezbednosnih razloga preporučljivije obezbediti smeštaj u hotelima višeg ranga, gde se cene kreću od 100 evra i više po danu.

Domaća kuhinja je vrlo začinjena, ali u dobrim restoranima i hotelima u ponudi su razne svetske kuhinje. Za piće je najbolje koristiti bezalkoholna pića i flaširanu vodu.

Pakistan je islamska zemlja što treba imati u vidu kako se ponašanjem ne bi povredila osećanja lokalnog stanovništva. Preporučuje se skromno odevanje, posebno ženama.

Srbija-Pakistan
Srbija-Pakistan udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *