Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Panama – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Paname za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Panamu:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za turistički boravak ili boravak u tranzitu.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za turistički boravak ili boravak u tranzitu.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Panamu:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Za ulazak u Panamu državljanima Srbije nije potrebna viza za turistički boravak ili boravak u tranzitu. Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Paname u Beču (Goldschmiedgasse 10/403, 1010 Wien, Telefon: +43 1 587 23 47. E-mail: mail@empanvienna.co.at. Radno vreme: Pon – Pet, od 09:00 do 14:00).

Državljnima Republike Srbije viza nije potrebna pod uslovom da poseduju važeću višekratnu vizu ili boravišnu dozvolu SAD, Kanade, Australije, Velike Britanije ili drugih država EU.

Pri ulasku je potrebno posedovati 500 USD u gotovini, dok se pri izlasku iz zemlje plaća taksa u iznosu od 40 USD za svakog putnika.

Dokaz o vakcinaciji i zdravstveno osiguranje nisu neophodni, ali se preporučuje putno zdravstveno osiguranje.

Za unošenje lovačkog oružja potrebno je pribaviti dozvolu.

Kućni ljubimci se mogu uneti uz prezentaciju potvrde od veterinarske ustanove iz Srbije o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila.

Mlečni proizvodi se ne smeju unositi.


Važni aerodromi su međunarodni aerodrom Tokumen – grad Panama, kao i nacionalni aerodromi Ćirika, Bokas del Toro i Puerto Balboa.

Ne postoji železnički saobraćaj, kvalitet putne mreže je solidan, autoput Panameriken je u dobrom stanju.

U toku boravka do 90 dana, motornim vozilom se može upravljati vozilom sa vozačkom dozvolom iz Srbije, a potrebno je posedovati i polisu osiguranja.

Najčešći saobraćajni prekršaji su vožnja pod dejstvom alkohola, nevezivanje pojasa, razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje i slično.

Rizici od oružanih sukoba i kriminala su visoki, potrebna je povećana pažnja.

Preporučuje se flaširana voda i izbegavanje ishrane na uličnim kioscima.

Moguće je koristiti sve internacionalne kreditne kartice u većim gradovima, dok je u unutrašnjosti neophodna gotovina.

Cene ishrane u restoranu kreću se od 10 do 50 USD, prenoćišta u hotelu od 50 do 300 USD, zavisno od dela grada i kategorije, dok pregled kod lekara staje od 30 do 60 USD.

Kišna sezona traje od maja do oktobra. Česte su i vrlo jake kiše. Preporučuje se lagana odeće cele godine.

Srbija-Panama
Srbija-Panama udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *