Sunday, April 14, 2024

Paralia u maju

Zdravo drugari, nije me bilo neko vreme, ali opet sam tu … ovaj put ću vam opisati moje putovanje u Grčku, Paralia, nadomak grada Katerini, 681 km od Beograda  a 71 kilometar jugoistočno od Soluna …

Paralia je relativno malo turističko mesto, popularno srpsko letovaličšte u Grčkoj, sa mnoštvom suvenirskih radnjica i nekolicinom taverni …
Aranžman sam uplatila za roditelje i mene preko agencije Argus turs za vremenski perion od 11.05.2014.g. do 22.05.2014.g.  po  ceni od 49 eura plus 1200 dinara za osiguranje, na bazi apartmanskog najama u vili Orion.

U cenu od 49 eura ove godine je bilo uključen autobuski prevoz i noćenje, a za uplatu izvršenu do 31.03.2014 god. kao poklon dobili smo gratis izlet po izboru inopartnera.
… I evo je nedelja …  11 maj  🙂 u 20h sa stanice Prokop u Beogradu pošli smo put Paralie, puta se sećam do mesta Pojate gde smo stigli oko 23h, putovali smo malo duže jer  smo svraćali u Kragujevac  po grupu putnika, a u Pojatama su se grupi pridružili i moji roditelji nakon čega sam zaspala.

Kažu da smo svraćali u Niš po grupu putnika i pravili pauzu kod motela Predejane, na granici Srbija-Makedonija, sa obe strane nije bilo zadržavanja, kao ni na granci Makedonija-Grčka.
U Paraliju smo stigli oko 11 h po lokalnom vremenu, malo smo kasnili jer smo svraćali u Solun gde su grupu napustili vodiči Argusa, koji svoj put nastavljaju  ka ostrvu Tasos, gde će raditi ove godine.

Autobus nas je ostavio nadomak vila Orion i Rea, koje su bile u ponudi u predsezoni, odakle su nas do vila otpratile Monika i Anja, vodiči Argusa.

Jeeeeee, smestili smo se u vilu, a na ulazu u nju piše Hotel, soba broj 9.

Trokrevetna soba, sa mini čajnom kuhinjom, kupatilom sa tuš kabinom i terasom, koja je predviđena za dve osobe, ja kao treća sam se malo gurala kad smo pili kafu oko stočića ali i to je ok. Pogled je bio ka susednoj zgradi i njenom dvorištu …

[envira-gallery slug=”paralia-u-maju”]

Neverovatno, plaža je udaljena dve poprečne ulice od naše vile, mi smo bili u trećoj ulici od šetalista i plaže, tj. nepunih 3 minuta hoda, ako ne razgledamo radnje kojih ima na svakom koraku.

I evo je plaža, pesak na sve strane i levo i desno, voda je ni topla ni hladna, taman za brčkanje, nekih dvadesetak metara ka morskoj pučini može da se hoda a da dubina vode ne pređe kolena, a nakon toga ima još toliko ako ne i više a da voda ne bude ni do grudi, (visoka sam 171cm).

Uveče smo prvo otišli do Nemačkog hiper marketa, Lidl, koji je od vile bilo udaljen nepunih 10 minuta prosečnog hoda … cene su daleko povoljnije u odnosu na gradske prodavnice, tako da svima savetujem kupovinu u njemu.

Što se tiče kupovine hleba, povoljnije je to obaviti u pekarama. Jedna od boljih nalazi se odmah pored vile Rea, koja je u istoj ulici gde i naša vila, 3 poprečna ulica od plaže.
Svako veče smo, išli u šetnju po Paraliji, gledajući levo-desno, prodavničice su na sve strane, čak i u sporednim ulicama, i ima pregršt prodavnica sa krznom i kožom.

Na samom šetalistu do plaže nalazi se Pravoslavna crkva Sveta Petka.

Lepo uređen parkić pored crkve sa pogledom na more i klupama za odmor, do kojeg se nalazi doctor i stanica policije, ako nekom zatreba.

[envira-gallery slug=”paralija-maj”]

Jednog jutra sam sa tatom otišla u jutarnju šetnju, levo niz plažu. Leva strana gledajući u more, u potrazi za školjkama …  Duž celog puta, hodali smo kilometrima niz plažu, plaža je peščana i široka, sitan pesak, koji bocka pri naletu vetra  🙂

A sa desne strane je odmaraliste “Mediteran Vilage”, nalazi se nadomak Paralie, na parking sam videla uglavom vozila nemačke registracije.

Levo i desno od bazenčića se nalaze sobe, tj. zgradice, u obliku slova P … I takvih ima, 7 kompleksa i svi su identični, dok se na polovini nalazi glavni deo sa recepcijom, kuhinjom i suvenir shopom. Travnjaci su izuzetno lepo uređeni, po čijim obodima je zasađen ruzmarin.

[envira-gallery slug=”paralija-letovanje”]

Jednog jutra, pešaka, otišli smo i  do Olympic beach-a, koji se nalazi 2-3 km od Paralie. Duž celog puta plaža je široka i peščana, mesto je poprilično malo sa dosta kafića i dva dečija igrališta.

E i naš gratis izlet, hahahahahahahahah, piše polazak u 16 h – banja Alikes, na nekih 10-15 km od Paralie.

U 15,45 svi se nalazimo ispred hotela, lepo obučeni, idemo u banju, jeeeeeeee. Međutim, po dolasku u banju  Alikes, iznenađenje,  banja u Srbiji (šetaliste, parkovi, kafići, restorani) nije isto što i banja u Grčkoj.

[envira-gallery slug=”lekovito-blato-paralija”]

Ovo je naša grupa koja u neverici hoda ka lekovitom blatu  🙂 🙂 🙂 samo je ovaj deo trave pokošen, sve ostalo trava skoro pa preko glave

Opet smo se vratili istim putem po travi … i stigli do plaže … gde se nalazi kombi prikolica kao kantina a preko puta pokretni toalet  🙂 🙂 🙂

S obzirom da nisu hteli da nas vrate ranije kući (povratak je bio u 20h), a nismo imali gde da sednemo i pojedemo nešto, jer je većina  nas pošla gladna, ješćemo mi tamo u nekom restoranu, a nismo ni imali opremu za kupanje, krenuli smo niz plažu u potrazi za školjkama.

[envira-gallery slug=”paralija-setnja”]

I konačno smo svi u 19,30 h ušli u bus i morali su da krenu ranije, jeeeeee. Vratili smo se u civilizaciju, ju hu …

odmor-na-klupi-paralia-park
Park pored naše vile

To bi ukratko bio opis našeg odmora u Paraliji, nismo se mnogo kretali, ovaj odmor je bio drugačiji od mojih prethodnih ali mi je izuzetno prijao.

Sobe smo napustili 21.05.u 09.00h a putovanje za Srbiju smo započeli u 17h po lokalnom vremenu dok smo u Beograd stigli u 04,30 časova.

Ovo mi je prvi odmor na kopnenom delu Grčke, bez obzira što kažu da je Paralia vašarište itd … meni se izuzetno svidelo, sve je tu, sve je blizu, smeštaj i plaža su na 5 min hoda udaljeni, ima gde da se prošeta, plaža je ogromna i peščana, voda je plitka, što je po mom mišljenju dobro i za porodice sa malom decom, temeratura je bila do 27, 28 stepeni što je super za one koji ne vole velike vrućine, tj. mene  🙂

Kažu da ima meduza, ja lično sem školjki, rakova i ribica nisam ništa drugo videla. E da, cene su iste kao i u drugim delovima Grčke, možda se neke razlikuju za do 10, 20 centi.
Ležaljke na plažama idu uz pice, koje se kreću od 3 eura pa na više … lično ih nisam koristila jer sam veliki obožavalac peska …

I da, ušla sam u hotel “Mistral”, koji se nalazi na samom šetalištu sa pogledom na plažu i upitala za cenu smeštaja, dvokrevetna soba početkom jula za deset noćenja sa doručkom  košta 18 eura po osobi … što mislim da je sasvim ok.

[envira-gallery slug=”cafe-mistral-paralia”]

Do sledećeg putovanja ….Opet maj, ali 2019. godine – Pročitajte članak: Ponovo neprevaziđena Paralija, Katerini

Paralia
Udaljenost Paralie od Beograda
Povezani članci

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo