Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Paukove niti za šivenje nerava

Paukove niti veoma su jake i ne kidaju se. Pauk može da proizvede nit dugačku čak 200 metara. Hirurzi sada žele da iskoriste te niti za zašivanje pokidanih nerava kod ljudi…

Niti od vrste „nefila“ veoma su dobri za operativne zahvate u medicini.

Kada u ćošku sobe primetite paukovu mrežu verovatno ćete je odmah „opajati“. Ali u naučnom, medicinskom centru Univerziteta u Hanoveru, u nekoliko specijalno uređenih prostorija „mirno“ živi 30 do 40 paukova. Reč je o južnoameričkoj vrsti „Zlatni svileni pauk“.

Pored laboratorije za plastičnu hirurgiju Kristine Almeling, koja već dugo radi na medicinskom fakultetu u Hanoveru, nalazi se prostorija u kojoj se nalaze samo grane visoke i po nekoliko metara.

„U ovoj prostoriji čuvamo paukove čije niti koristimo. U ovom trenutku oni su idealne veličine. Pored ‘zlatno svilenih paukova’ tu je i nekoliko komada vrste ‘nefila’, velikih paukova koji mogu da narastu i do šest centimetara. Oni ovde imaju dovoljno prostora da tkaju svoje mreže”, objašnjava Kristina Alemeling.

Paukove mreže u prostoriji su ogromne, neke čak prečnika jedan metar. U prostoriji, na granama ih je tridesetak. Kristina Almeling pažljivo uzima jedan primerak i nosi ga u susednu prostoriju gde se nalazi mašina koju zovu „vergl“.

„Nećemo ga povrediti, samo ćemo ga fiksirati preko tanke gaze. Gazu pritiskamo pincetom tako da pauk ne može da mrda nogicama. Slobodan je samo zadnji deo tela uz pomoć kog on i proizvodi niti”, objašnjava Kristina.

Nema upale u tkivu pacijenta

U zadnjem delu tela pauka nalaze se žlezde koje luče niti. Naučnici pomoću pincete hvataju nit i lepe je za mašinu, u suštini točak prečnika 30-ak centimetara. Kada točak počne da se okreće, on iz tela pauka izvlači nit koja može da bude dugačka čak i 200 metara.

Nit proizvodi jedna od sedam žlezda i pauk ne može da kontroliše lučenje. Kada naučnici jednom uhvate nit, oni iz pauka mogu da izvuku kompletnu količinu odnosno dužinu niti. Od veličine i debljine pauka zavisi kolika će ona biti.

Paukove niti su veoma čvrste i ne kidaju se i zato su naučnici sa odeljenja za plastičnu hirurgiju rešili da ih iskoriste za zašivanje oštećenih nervnih završetaka. Profesor Peter Fogt, šef odeljenja za plastičnu hirurgiju na klinici u Hanoveru smatra da paukove niti zaista mogu da pomognu.

„Paukove niti veoma su čvrste i glatke. Veoma je važno i to što je u pitanju prirodni, a ne veštački materijal. Kada se upotrebljava veštačka materija, javlja se opasnost od kidanja ili izazivanja različitih upala u čovekovom telu. Paukove niti razgrađuju se prirodnim putem i ne izazivaju upale u tkivu”, objašnjava profesor Fogt.

Paukove niti kroz šupljinu svinjske vene

Profesor Fogt i njegov tim žele da iskoriste paukove niti za lečenje pacijenata stradalih u saobraćajnim nesrećama, npr. prilikom oštećenja nerava u predelu ramena kod saobraćajki sa motociklima. Tim pacijentima često ne može da se povrati čulo dodira u rukama i prstima. Njihov oporavak je neizvestan jer nervna vlakna ne mogu ponovo da se spoje. Implantacija paukovih niti u rame pacijenta trebalo bi da nervima „pokaže put” za ponovno spajanje.

„Kroz šupljinu vene uzetu od svinje, provlači se stotinak paukovih niti koje na taj način pokazuju put jednom kraju prekinutog nerva ka drugom da bi oni ponovo srasli. Tako se čitav splet nerava orijentiše po paukovim nitima“, objašnjava profesor Fogt.

Do sada su testovi na ovcama bili uspešni. Sledeći bi trebalo da budu ljudi.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *