Sunday, December 10, 2023
Dokumenta, propisi i zakoniPočelo izdavanje novih ličnih karata

Počelo izdavanje novih ličnih karata

Počeo prijem zahteva za nove lične karte. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije počelo je danas prijem zahteva za izdavanje ličnih karata na novom obrascu, u skladu sa Zakonom o ličnoj karti.

Prijem zahteva je počeo u Policijskoj upravi Beograda i policijskim stanicama sa područja te uprave, dok će u ostalim policijskim upravama prijem zahteva početi 21. april, sa rokom izdavanja od 15 dana od dana podnošenja zahteva, saopštio je MUP Srbije.

Na šalterima gde se vrši prijem zahteva istaknut je spisak dokumentacije potrebne za podnošenje zahteva za izdavanje lične karte, a lične karte izdate na starom obrascu važiće do polovine 2011. godine.

Uvođenjem novog identifikacionog dokumenta – lične karte obezbediće se smanjenje mogućnosti falsifikovanja i zloupotrebe samog dokumenta, pouzdano i bezbedno ostvarivanje funkcije autentičnosti vlasnika dokumenta, zaštita integriteta podataka i neporecivost i zaštita tajnosti podataka, ističe MUP Srbije.

Smanjena zloupotreba

Na novoj plastificiranoj ličnoj karti biće uneti podaci o državljanstvu, prebivalištu i jedinstveni matični broj građana. Ona će sadržati i biometrijske podatke – analizu lica, otisak prsta, potpis i digitalnu fotografiju vlasnika. Svi podaci očitavaće se preko elektronskog čipa. Uvođenjem novog identifikacionog dokumenta smanjiće se mogućnost falsifikovanja i zloupotrebe samog dokumenta, obezbediće se pouzdano i bezbedno ostvarivanje funkcije autentičnosti vlasnika dokumenta, zaštita integriteta podataka i neporecivost i zaštita tajnosti podataka, ističe MUP Srbije.

Potrebna dokumentacija

Za biometrijsku ličnu kartu građani će morati da izdvoje oko dve hiljade dinara.
Za podnošenje zahteva potrebni su:
– Izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od šest meseci)
– Uverenje o državljanstvu (ne starije od šest meseci)
– Izvod iz matične knjige venčanih (ne stariji od šest meseci)
– Fotografija dimenzija 5×5
– 913 dinara na ime uplate za obrazac
– 226 dinara na ime uplate za tehničku izradu

Januar 2014. godine

Građani Srbije, koji su među prvima izvadili biometrijske lične karte, uveliko vade nova dokumenta. Prve biometrijske lične karte izdavane su sa rokom od pet godina, pa ili više ne važe ili im se bliži kraj važenja. Srećom, građanima, osim novca, nisu potrebni ostali papiri, kao kada su prvi put vadili ovaj dokument.

Zamena ličnih karata će ići brže.

Oni koji su među prvima stara dokumenta zamenili biometrijskim, moraju ponovo na šaltere jer ističe rok. Za zamenu nisu potrebni papiri, za takse potrebno 1.154,80 dinara

Zamena ličnih dokumenata

Građani Srbije, koji su među prvima izvadili biometrijske lične karte, uveliko vade nova dokumenta. Prve biometrijske lične karte izdavane su sa rokom od pet godina, pa ili više ne važe ili im se bliži kraj važenja. Srećom, građanima, osim novca, nisu potrebni ostali papiri, kao kada su prvi put vadili ovaj dokument.

Procedura vađenja nove lične karte je mnogo brža i nema gužve. Oni koji žele da se dodatno osiguraju mogu da zakažu SMS-om (ukuca se reč MUP i JMBG i pošalje na broj 2224 za sve mobilne mreže) ili preko interneta (detaljnije informacije na adresi mup.gov.rs).

– Oni koji već imaju biometrijsku ličnu kartu treba samo da uplate novac na dva obrasca, ukupno 1.154,80 dinara – objašnjavaju u MUP Srbije.

– Ne treba izvod iz matične knjige državljana, niti izvod iz matične knjiče rođenih. Fotografisaće se, kao i prvi put, u policijskoj stanici gde vade dokument. Građani koji, međutim, prvi put vade ličnu kartu, moraju da prilože i pomenuta dva papira.

Prve biometrijske lične karte počele su da se izdaju aprila 2008. godine. Građani su tada mogli da biraju da li će sa čipom ili bez. Svi novi obrasci ovih dokumenata sada su sa čipom, u kojem su utisnuti podaci, poput adrese stanovanja. Nove biometrijske lične karte važe 10 godina.

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...