Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Počelo lečenje gojaznosti u Srbiji

U Srbiji je oko 18% stanovništva gojazno, a istraživanja pokazuju da oko 100 hiljada ljudi imaju potrebu za hirurškim lečenjem gojaznosti.

Prvi put u Srbiji,srpski i norveški hirurzi zajedno su operisali devet pacijenata koji imaju viši stepen gojaznosti, a prekomerna težina im ugrožava zdravlje i život.

Marija Simović ima 29 godina i 149 kilograma. Pokušavala je da problem reši iscrpljujućim dijetama, vežbama, ali reztultata nije bilo.

„Operisana sam pre 4 dana, metoda je baj-pas želuca i na taj način ćemo da sredimo prevenstveno problem sa kilažom koji donosi rešavanje problema sa krvnim pritiskom, kostima i svim ostalim bolestima koje donosi gojaznost“ kaže Marija Simović, jedna od operisanih pacijentkinja.

Gojaznost je ozbiljan zdravstveni problem i svrstava se među vodeće bolesti savremene civilizacije.

Dorinosi pojavi visokog krvnog pritiska, komplikacijama na srcu i krvnim sudovima, oštećuje jetru i pankreas, utiče na pojavu dijabetesa, degenerativne promene na kostima ali i pojavu malignih oboljenja. Zato je mora lečiti tim stručnjaka.

„Uključili smo dijetetiku iz Kliničkog centra. Uključili smo endokrinologiju. Kompletan endokrinološki pristup bolesniku pošto je gojaznost primarno endokrinološko oboljenje. Uključili smo komorbiditete kardiologa, pulmologa, psihijatra psihologa koje takođe imamo u KC. Uključili smo izvanredan hirurški tim“ objašnjava dr Dragan Mićič, načelnik Centra za gojaznost KCS.

Lečenje gojaznosti hirurškim putem za ovako teške pacijente u Srbiji je o trošku fonda.

U Centru za lečenje gojaznosti naši hirurzi izvode sve procedure poznate u svetu: postavljanje prstena oko želuca i sužavanje želuca.

„Treća najzahtevnija, najkomplikovanija hirurška procedura, to je skraćivanje želuca, znači odbacuje se praktično 4/5 želuca i ta 1/5 želuca se spaja sa tankim crevom. Pravi se tzv bajpas i još se pravi neka rekonstrukcija na tankim crevima. To je najzahtevnija hirurška procedura koja daje najbolje rezultate“ kaže za B92 dr Bajec Đorđe, direktor KCS-a.

Da bi se radila ovako tehnološki zahtevna hirurgija, pored vrhunske opreme, nužan je i poseban sto koji se pokreće u svim pravcima i može da izdrži težinu preko 300 kilograma.

Zahvati traju i do tri sata i sve je prilagođeno ovim teškim bolesnicima kako bi se predupredile brojne komplikacije koje može da izazove ekstremna gojaznost.

Trenutno, na operaciju čeka još 20 pacijenata.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *