Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Pojam sporta

Sportom nazivamo fizičke aktivnosti koje čovek izvodi iz raznoraznih razloga. Neki od razloga mogu biti razonoda, razvijanje tela, poboljšanje sposobnosti, takmičarski duh i tako dalje. Sportove delimo na dve grupe: grupne i samostalne.

Grupni sportovi

U grupne (zajedničke) sportove spadaju svi sportovi koji se izvode grupno, gde najveće mesto zauzimaju sportske igre, kao na primer fudbal, košarka, odbojka, rukomet, vaterpolo, hokej i drugi, ali tu takođe spadaju i sportovi kao što su splavarenje, nadvlačenje konopca, maraton itd.

Samostalni

U samostalne (pojedinačne) sportove spadaju sportovi gde se pojedinac sam zalaže za svoje uspehe. U pojedinačne sportove spadaju atletika, borilačke veštine, gimnastika, plivanje, i drugi.

U mnogim pojedinačnim sportskim disciplinama na zvaničnim takmičenjima zbir bodova pojedinačnih učesnika se sabira da bi se dobio ekipni pobednik, tj. klub koji je imao najbolje učesnike!

Neki sportovi mogu se izvoditi i pojedinačno i grupno

Tu spadaju tenis, umetničko klizanje, stoni tenis, skokovi u vodu i mnogo drugih.

Sport može biti takmičarskog ili slobodnog karaktera. Takmičarski karakter je kada sportisti nastupaju na takmičenjima u želji za postizanjem vrhunskih rezultata.

Slobodni (amaterski) karakter je kada se sportisti bave sportom iz sebi poznatih razloga, a najčešće to budu zdravstveni razlozi.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *