Kao dopuna godišnjem odmoru, došle smo na ideju (drugarica  i ja) da uplatimo petodnevni aranžman poseta Pragu, kažu da je najromantičniji, najlepši i najočuvaniji grad Evrope, vredi videti.

Aranžman smo uplatile preko agencije “Argus Turs”, jedna je od  najpovoljnijih, a zbog velikih izdataka u tom periodu odlučile smo se da uplatu izvršimo putem kreditne kartice “Master Card” na šest mesečnih rata (obrazložili su nam da je na sedam rata ili manje, mi smo izabrale šest, kao i da smo u obavezi svakog desetog dana u mesecu da na računu imamo novčanu sumu u visini jedne rate), delovalo je mnogo povoljnije nego da ceo aranžman uplatimo odjedanput, tako da je poseta Pragu plaćena kreditnom karticom ukupno 119 eura X 2 = 238 eura u dinarskoj protivvrednosti toga dana po računu intesa banke.

Nekorektnost od strane Argus Tours

Nakon par dana, nešto sam htela da platim u prodavnici karticom, i neprijatnost. Kažu na računu nemate dovoljno sredstava, otišla sam u najbližu ekspozituru banka intese proverila stanje na računu i radnica kaže, nemate raspoloživih sredstava na kartici, novac u visini 238 eura je zamrzut a narednih šest meseci će vam se od te sume odbijati po nepunih 40 evra na račun turističke agencije “Argus Turs” – u prevodu, aranžman smo platile odjedanput a ne na rate … savet, ne plaćajte kreditnom karticom 🙂

Početak putovanja

Putovanje u Prag otpočele smo 17.05.2012 godine. Skup putnika je bio u 18,30 h kod železničke stanice “Prokop” u Beogradu, nakon čega smo u 19 h krenuli put Praga.

Prvo usputno zaustavljanje bilo je u Novom Sadu, gde smo pokupili ostatak naše grupe, nakon čega nam se obratio turistički vodič, Dragan, dajući nam par korisnih informacija o našem putu:
– Uputili smo se ka Pragu, glavnom gradu Češke, koji još zbog svog bogatstva zovu i “Zlatni Prag”. Od Beograda je udaljen 900 km, tj preciznije 897 km, teritorju RS napustićemo preko GP “Horgoš” a na teritoriju Mađarske ućićemo preko GP “Rozske” (zemlju evropske unije, nakon čega do svoje krajnje destinacije nećemo više imati graničnih kontrola), a nakon toga svoje putovanje nastavljamo preko Mađarske i Slovačke do Češke, gde bi u Prag po planu puta trebalo da stignemo u prepodnevnim časovima.

Novčana valuta Češke je češka kruna gde je   1 evro = 24 češke krune (u zavisnosti u kojoj menjačnici vršimo zamenu, najpovoljnija se nalazi na trgu Vaclavske namjesti, preko puta “Njujorker” prodavnice).

[envira-gallery slug=”poseta-pragu”]

Od strane lokalnog vodica, receno nam je da imamo 20 minuta za prelazak mosta i slikanje nakon ceka se nalazimo sa druge strane mosta kod Kule starog grada – ona prestavlja kapiju izmedju Starog grada i Karlovog mosta. Jedna je od najlepsih evropskih kula u gotskom stilu.

Nakon 20 minuta i 20 minuta cekanja vodica sa druge strane mosta, nas dve i veci deo turista iz nase grupe, posto se vodic nije pojavio, resili smo da sami istarazujemo stari deo Praga.

Prosavsi kroz uske ulice prepune turista iz celog sveta, stigli smo do Starogradskog Trga, gde smo kod astronomskog casovnika trebali da se sastanemo sa grupom (naravno stigle smo u pogresno vreme).

[envira-gallery slug=”karlov-most-prag”]

Astronomski časovnik, је časovnik sa specijalnim mehanizmom, i brojcanikom koji pokazuje relativne polozaje Sunca, Meseca, i pojedine glavne planete.

Kažu prema lokalnoj legendi grad ce zadesiti velika nesreca ako se sat zapusti, pa se zato odrzava u dobrom stanju.

[envira-gallery slug=”astronomski-casovnik-prag”]

U 13, 45 casova, kada smo trebale da se kod sata nadjemo sa svojom grupom, radi odlaska u hotel, ukapirale smo da od nase grupe nema nikog :). Telefonom smo stupile u kontakt sa vodicem Draganom, koji nam je rekao da smo trebale u 12, 45 casova da budemo kod sata i da same dodjemo u hotel.

Inace, pre polaska na putovanje, informisale smo se da cemo biti smestene u Hotel Olimpik, koji se nalazi na desetak minuta voznjom zutom linijom metroa (linija B) kod stanice “Invalidovna”, tako da smo kupile kartu za metro u trafici, kosta 1 euro ili 24 ceske krune i stigle smo do hotela oko 15h.

Hotel sa 4 zvezdice, soba na trecem spratu sa sopstvenim kupatilom, sasvim pristojno. U 16 h, ispred hotela smo se nasle sa grupom i vodicem i uputili se na fakultativni izlet, jednocasovno krstarenje Vltavom (15 eura, totalni promasaj), koje pocinje u 17h. Vltava, najduza češka reka 446 km, a cesi je smatraju svojom nacionalnom rekom.

Nakon krstarenja u 18h uputile smo se u setnju gradom.

VACLAVSKE NAMJESTI

Oko 22h vratile smo se u hotel, da bismo mogle da ustanemo ujutru, jer smo uplatile fakultativni izlet poseta Karlovim Varima (25 eura) krece se u 09 casova.

19.05.2012 godine ustale smo u 07,30 casova i sisle na dorucak. Dorucak sasvim pristojan na bazi svedskog stola.
Nakon dorucka u 09,00 casova krenuli smo put Karlovih Vari, a nakon nepuna 3 casa voznje stigli na odrediste, i zapoceli obilazak banje.

[envira-gallery slug=”vaclavske-namjesti”]

Karlove Vari

Banja na severozapadnoj strani Česke, 130 km udaljena od Praga. Najpoznatija banja u Ceskoj, dosta njih je poredi sa Vrnjackom banjom, R. Srbija.

Karlove vari, banja sa 64 mineralna izvora od kojih su samo 12 u upotrebi, temperature od 38 do 63 stepena, razlicitog hemijskog sastava.

Najpoznatiji termalni izvor je Gejzir Vridlo, ciji mlaz vode izbija na visinu od 12 metara sa temperaturom od 72 stepena, pa je on i najtopliji izvor.

Lagenda o nastanku Karlovih Vari kaze, da je Karlo IV, ceski kralj otkrio izvore mineralne vode prilikom lova na jelene, kada je taj prostor bio ne naseljen a on je tu imao lovacku kucu. Prilikom lova jedan od njegovih gonica bio je ranjen, a pri tom je pao u vrucu izvorsku vodu, gde je ostao da lezi, a njegova rana je zarastala, kako je kralj  uocio tu promenu i sam je odlucio da isproba da li ta voda deluje lekovito i na njegove kosti, s obzirom da je imao problem sa kostoboljom, a nakon sto je uocio poboljsanje svog zdravstevenog stanja osnovao je ovo banjsko leciliste.

Svi smo odusevljeni ovom banjom, u njoj smo se zadrzali samo 3 sata, a zeleli smo mnogo vise  :'( Sve cete razumeti ako ste pogledali slike).

[envira-gallery slug=”karlove-vari”]

Toliko o Karlovim Varima :'(

U 16 h smo po predvidjenom vremenu trebali da krenemo u Prag, ali samo primetili da nam nedostaju dva putnika (ovaj put to nismo bile nas dve), tako da samo krenuli sa malim zakasnjenjem.

Po povratku u gl. grad prosetale smo ulicama starog grada i divile se njegovoj lepoti.

Oko 22h opet smo se vratile u hotel, jer nas je sutradan cekao napora dan i povratak u RS :(.

Dan 20.05.2012 godine, opet rano ustajanje i dorucak, nakon cega smo napustile hotelsku sobu.
U 10, 00 casova krenuli smo sa grupom u obilazak zamka Ceski Sternberk (fakultativni izlet 25 eura, jos jedan totalni promasaj).

Šternberk

Česki Šternberk, zamak na 50 km istocno od Praga, zamak sagradjen na strmoj kamenoj obali reke Sazave, nalazi se u vlasnistvu porodice Sternberk, za posetioce je otvoren 2. sprat, dok na prvom spratu je porodicna kuća grofa.

Razgledanje zamka traje nekih 45 minuta, slikanje unutar zamka nije dozvoljenjo ukoliko se ne plati, mi naravno nismo platili  😮 a imamo nekolicinu slika.

Zamak nista posebno, utrosili smo celo prepodne, nazalost, a kasniili samo sa povratkom u grad nekih 40 minuta jer se par starijih gospodja izgubilo, sto nikom nije jasno jer je skoro nemoguce izgubiti se na razdaljni od 500 metara (razdaljina od parkinga autobusa do kapije zamka).

[envira-gallery slug=”sternberk”]

Zamak nista posebno, utrosili smo celo prepodne, nazalost, a kasniili samo sa povratkom u grad nekih 40 minuta jer se par starijih gospodja izgubilo, sto nikom nije jasno jer je skoro nemoguce izgubiti se na razdaljni od 500 metara (razdaljina od parkinga autobusa do kapije zamka).

U Prag smo se vratili nesto posle 14 casova, a povratak za Srbiju predvidjen je u 18h, tako da smo sa mladim bracnim parom, koje smo upoznali u autobusu, trkom otisli do Zoo vrta :).

Zoo vrt

Iz centra grada smo crvenom linijom metroa (linija C) otisli do stanice “Nadrazi” gde smo preseli na autobus 112 koji vozio do Zoo vrta.

Ulazak u zoo vrt kosta 10 eura i placa se u ceskim krunama. U okviru zooloskog vrta nalazi se i botanicka basta.

[envira-gallery slug=”zoo-vrt-prag”]

Iz centra grada smo crvenom linijom metroa (linija C) otisli do stanice “Nadrazi” gde smo preseli na autobus 112 koji vozio do Zoo vrta.

Ulazak u zoo vrt kosta 10 eura i placa se u ceskim krunama. U okviru zooloskog vrta nalazi se i botanicka basta.

S obzirom da smo imali neka 2h da obidjemo zoo vrt nismo isli ka botanickoj basti … a kroz zoovrt smo protrcali i opet nazalost nismo sve videli 🙁

Povratak kući

U 18 h bili smo na dogovorenom mestu za povratak u Srbiju. U povratku na granici nije bilo zadrzavanja. Granicna kontrola nije izvrsena ni od strane madjarske ni od strane srpske policije. U Beograd smo stigli oko 08 casova.

Iskustvo i savet sa ovog putovanja

Sve u svemu, putovanje je bilo lepo, nadam se da ce nekom opis pomoci, kao i savet da ne ide na krstarenje kao i u zamak Ceski Sternberk, jer je to cisto gubljenje vremena i novca, vec da to vreme provede u obilasku grada i naravno zoo vrta. :)))

Do sledeceg putovanja

Prag
Prag mapa – Češka

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime