Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Pravilan unos kalorija tokom trudnoće

Da biste postigli dodatnu telesnu masu, moraćete u trudnoći uneti oko 100 000 dodatnih kalorija (418 680 J). To izgleda mnogo, ali i nije kad uzmete u obzir da trudnoća traje devet meseci.

Kako biste osigurali pravilnu ishranu za vas i bebu, a da se ne ugojite preterano, preporučeno je jesti 6 manjih obroka dnevno. Na taj način vaš metabolizam će bolje funkcionisati nego da jedete npr. 3 veća obroka. Pokušajte npr. započeti sa laganim doručkom u 8h, zatim doručkom u 10h, laganim međuobrokom u 13h, ručkom u 16h, voćem u 18h, te laganom večerom u 20h.

Mnoge neugodnosti rane trudnoće, npr. osećaj gladi, mučnina i povraćan je, mogu se ublažiti time da nešto “pregrizete” između osnovnih obroka, odnosno da jedete više manjih obroka dnevno. Ali, jedite manje obroke zdrave hrane da ne biste dobili previše na težini.

U prvom tromesečju trudnoće svoj ćete preporučeni mesečni porast telesne mase od 450 g do 680 g osigurati dnevnim dodatkom od 200 kalorija (837,36 J) u odnosu na količinu energije koju ste unosili pre trudnoće. Važno je da te kalorije dolaze iz hrane koja ima najveću hranjivu vrednost i za vas i za dete. Tih dodatnih 200 kalorija dobićete iz npr. jedne kriške hleba od punog zrna, čaše obranog mleka i 30 g nemasnog mesa.

U drugom tromesečju razvija se posteljica koja izlučuje hormone koji detetu osiguravaju ujednačeniji izvor hrane. U drugom i trećem tromesečju trebaćete dnevno 300 do 500 kalorija (1256 do 2093 J) više nego što ste ih uzimali u prehrani pre trudnoće. Što budete aktivni ji, trebaćete više kalorija.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *