Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Problemi posle praznika

Novogodišnji i Božićni praznici su prilika za slavlje a mnogima od nas i da popijemo koju čašicu alkohola više, posle čega treba preživeti dan posle praćen mamurlukom i glavoboljom.

Prvi simptomi mamurluka se pojavljuju 8 do 16 sati posle opijanja a najčešći su glavobolja, mučnina, diarea i malaksalost.

Najbolji savet da se izbegne mamurluk je potpuno izbegavanje alkohola a drugi po redu je njegovo umereno korišćenje. Ako ste preterali štetu možete ublažiti:

Pre provoda dobro je popiti dosta vode ili neki od sportskih napitaka koji sadrže šećer, minerale i soli. Alkohol dehidrira organizam pa je savet dan posle preterivanja piti dosta tečnosti.

Veterani u alkoholu pre pića obično pojedu neki masan obrok kao što je hambrger ili jaja sa slaninom, mada to nije za preporuku zbog posledica po opšte zdravlje masnoće kao i obroci bogati ugljenim hidratima usporavaju apsorpciju alkohola. Ukoliko ste usred mamurluka pomogao bi zdrav doručak ukoliko možete da ga podnesete, za preporuku je tost hleb sa medom, med smiruje stomak i sređuje suvo grlo.

Slatkiši i namirnice bogate šećerom ubrzavaju dejstvo i apsorpciju alkohola pa ih je dobro izbegavati ako nameravate da pijete alkohol.

Pijte sporo a ukupnu količinu alkohola koju će te uneti u organizam smanjite dajući prednost koktelima sa voćnim sokovima ili naizmenično pijte alkohol i vodu ili neki voćni sok.

Izbegavajte da pijete crno vino u većim količinama jer sadrži sastojak tiramin koji potstiče glavobolju, ovaj sastojak je tek u tragovima prisutan u belom vinu.

Dve kašičice meda pre ili posle pića mogu da pomognu da izbegnete glavobolju, kao i voćni sokovi jer fruktoza pomaže organizmu da razloži alkohol.

Glavobolja se posle opijanja javlja usled proširenih krvnih sudova u glavi tako da je šolja kafe koja skuplja krvne sudove može ublažiti.

Protiv glavobolje je bolje popiti neki od antiinflamatornih lekova kao što je ibuprofen nego aspirin koji je težak za želudac.

Da zapadnjaci imaju isto tako dobru tradiciju u opijanju kao i mi pokazuje jedan dosta delotvorni narodnih lek poznat pod imenom Teta Emin lek: u 1/2l soka od paradajza se dodaju tri kašičice jabukovog sirćeta, sok od jednog limuna, četiri kriške crnog luka, sitno iseckan celer i dve kašičice Tabasco sosa, ova smesa se dobro isitni u blenderu i ostavi u frižideru preko noći.

Uživajte u praznicima!!!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *