Putni list

1
490

Putni list je putna isprava

Putni list, ili pasovan – kako ga neki u žargonu nazivaju, je dokument sličan pasošu, ali sa manjim brojem stranica i bez korica. Putni list služi za povratak u zemlju, i izdaje se državljanima Republike Srbije koji za vreme privremenog boravka u inostranstvu (turističkog putovanja i sl.) ostanu bez pasoša – izgube ga ili im ga neko ukrade.

Šta treba uraditi kada za vreme privremenog boravka  u inostranstvu izgubite pasoš?

Gubitak bez odlaganja prijavite policijskim organima strane države i od njih uzmite potvrdu o tome. Nakon toga se obratite najbližem konzulatu Republike Srbije.

Da bi mogli da vam izdaju putni list, potrebno je da pored potvrde da ste prijavili gubitak, posedujete još 3 stvari:

– tri fotografije,
– dokaz o državljanstvu i
– dokaz o identitetu.

Dokaz o državljanstvu je izvod iz matične knjige državljana koji nije stariji od 6 meseci. Uverenje o državljanstvu može vam neko od rodbine iz zemlje poslati na fax konzulata.

Identitet se dokazuje pomoću nekog javnog dokumenta sa fotografijom. To su lična karta ili vozačka dozvola.

Ukoliko vam nešto od navedenog nedostaje i niste u mogućnosti da to pribavite, obaviće se provera postojanja smetnji kod nadležnog ministarstva za unutrašnje poslove. U ovoj fazi morate pokazati razumevanje za proceduru, ali vas uveravamo da će se sve obavljati na najbrži mogući način.

1 KOMENTAR

  1. […] Instagram je prepun fotki pasoša i karata za različite destinacije presrećnih putnika koji na toj društvenoj mreži vole da zabeleže baš svaki delić svog putovanja. Izbegavajte to, pogotovo ako imate javni profil ili pak privatni s velikim brojem nepoznatih pratilaca koje prihvatate na Instagramu. Takvi dokumenti sadrže informacije o vašoj destinaciji i tačan termin odlaska tj. povratka s putovanja, a upravo su to informacije koje na društvenim mrežama vole i traže provalnici. Isto važi i za hakere koji na osnovu šifre rezervacije (PNR) mogu doći do vašeg broja telefona, datuma rođenja ili podataka iz putnih isprava. […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime