Putovanje u Temišvar

Jednodnevni izlet u Temišvar (Rumunija) uplatile smo preko agencije “Lavli travel” iz Beograda (koju nam je preporučila jedna drugarica).

Puna cena izleta je 2500 dinara ali ako je online rezervacija, cena je 950 dinara (+ osiguranje 120 dinara, što je ukupno 1070 dinara po osobi).

Polazak za Temišvar bio je predviđen u 06,00 časova ispred hotela “Kontinental” u Beogradu. Nakon okupljanja ispred pomenutog hotela, u 06,00 časova smo autobusom iz Beograda krenuli put Temišvara, preko Pančeva i Vršca.

Rezervaciju smo izvršile par dana pred polazak.

[envira-gallery slug=”temisvar”]

Posle dva sata vožnje, usledila je kraća pauza na benzinskoj pumpi na izlasku iz Vršca (14 km od graničnog prelaza “Vatin”).

Oko 10,30 časova smo se našli na graničnom prelazu “Vatin”, gde je nekih 20 minuta od strane naše granične policije trajala granična kontrola, nakon koje smo se uputili ka rumunskom graničnom prelazu “Moravita”.

S obzirom da se radi o zemlji članici EU koja prva vrši graničnu kontrolu lica i vozila na ulazu u zemlju, odnosno u EU, kontrola na rumunskoj granici je trajala nešto duže, nekih 45 minuta. Nakon kontrole na srpsko-rumunskoj granici, putovanje se, preko ravničarskog predela i manjih sela nastavlja do Temišvara, odnosno još 60 km.

Oko 11,00 časova po lokalnom vremenu (Rumunija je u odnosu na Srbiju +1h) stigli smo u Temišvar. Vođa puta nas je uputio do zgrade Opere i Nacionalnog teatra, gde će nas sačekati lokalni vodič.

[envira-gallery slug=”shoping-temisvar”]

Lokalni vodič, Rumun po poreklu, koji prilično dobro govori srpski, ljubazno nas je informisao o nekim pojedinostima:

  • da je zgrada Opere u Temišvaru jedina u kojoj se izvodi predstave na rumunskom, mađarskom i nemačkom jeziku,
  • da u Temišvaru živi veliki broj Srba i da dobar deo stanovništva razume i govori srpski jezik,
  • da je nacionalna valuta lei i da je odnos prema evru 1: 24. Novčanice su izrađene od specijalnog papira koji se ne može pocepati, može samo da se savija ali nikako da se pocepa.

Nakon razgledanja i fotografisanja užeg centra grada, obišli smo Sabornu crkvu srpske pravoslavne crkve posvećenu Sv.Đorđu, nakon čega smo imali slobodno vreme za obilazak šoping mola “Ilulius”.

U 18 časova smo krenuli za Beograd. Putovanje se odvijalo istom trasom, i opet bez dužeg zadržavanja na graničnim prelazima. U Beograd smo stigli oko 22,30 časova.

Toliko od mene za sada, do sledećeg putovanja. Pozdrav, Martina.

Sva naša putovanja možete pročitati na ovoj strani.

Temišvar Rumunija
Temišvar, udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Prethodni tekst
Sledeći tekst

More like this

Navigacija

Kada se uzdate u navigaciju a ona vas odvede...

Mapa HERE Go je jedna od najpopularnijih aplikacija za snalaženje u prostoru. Do tada sam bio ubeđen...
Paralija

Paralija Katerini Grčka, maj 2021

Krenuli smo dana 18.05.2021 u 22h iz Beograda autobusom, u organizaciji turističke agencije „Lavli travel“. Putovali smo...
Paralija

Ponovo neprevaziđena Paralija, Katerini

Početak 2019. godine i počinju pregovori gde moji roditelji žele da idu na more ove godine (maj...