Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Radimo na ukidanju viza za Tursku, Egipat i Japan

Ukidanje viza za Tursku, Egipaz i Japan

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je vizna liberalizacija stvar jednostrane odluke Evropske komisije i da Srbija ništa ne može da uradi da ona važi i za naše građane sa Kosova i Metohije.

Dačić objašnjava da vize neće biti potrebne raseljenim licima sa KiM i da Srbija radi na viznoj liberalizaciji sa još nekoliko država, uključujući i SAD.

– Sa žaljenjem smo primili vest da vizna liberalizacija neće važiti za građane KiM, ali Evropska komisija smatra da na Kosovu ne postoje uslovi za to jer nije pređena nijedna stvar iz takozvane „mape puta”. Kada je reč o viznoj liberalizaciji, tu Srbija ništa ne potpisuje, jer to nije pitanje bilo kakvog sporazuma, već je reč o jednostranoj odluci Evropske komisije – rekao je Dačić.

On je ukazao na činjenicu da teritorija KiM već deset godina nije pod jurisdikcijom srpskih državnih organa, samim tim i MUP-a, što između ostalog stoji i u memorandumu koji je donela Evropska komisija.- To znači da će EK početi razgovore o ispunjenosti kriterijuma za viznu liberalizaciju za građane Kosova i da će u tome, naravno, tražiti i pomoć vlasti Srbije, kako i piše u memorandumu.

Građanima Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu pasoši će, po toj odluci, biti izdavani na jednom mestu. Oni, naravno, imaju pravo na putne isprave Srbije, ali će, nažalost, za svoja putovanja u EU morati da imaju i vize – rekao je Dačić. On je dodao da će vizna liberalizacija važiti i za raseljena lica sa KiM, naglasivši da to niko nijednog trenutka nije doveo u pitanje. Osvrnuvši se na kritike nekih opozicionih stranaka u vezi sa najavljenim potpisivanjem protokola sa Euleksom.

Dačić je rekao da se radi o protokolu o neophodnoj operativnoj saradnji.

– Taj protokol se zasniva na Rezoluciji 1244, na odgovarajućim odlukama EU, i on je u skladu sa izveštajem generalnog sekretara UN od šest tačaka, koji je jasno predstavljen građanima. Suština protokola sa Euleksom je da bude dobra kontrola administrativne linije prema Kosovu – rekao je ministar policije.

Dačić smatra da ukidanje viza za građane ne treba posmatrati kao sredstvo za ubiranje političkih poena, jer je to, kako kaže, deo posla Vlade Srbije.

– Deo posla je bilo i ukidanje viza za građane Srbije za putovanje u Rusiju, a počeli su i razgovori sa Turskom, Egiptom, Japanom i drugim državama po istom pitanju. Što se tiče vizne liberalizacije sa SAD, nju je nažalost nemoguće dobiti u ovom trenutku jer Srbija ne ispunjava dva kriterijuma koja su za njih bitna. Prvi je da procenat odbijenih zahteva za izdavanje viza bude ispod pet ili tri odsto, a trenutno je preko deset, dok se drugo pitanje odnosi na to da naši građani ne poštuju propise o dužini boravka u SAD. Ipak, postoji spremnost i ozbiljno se razmatra mogućnost da se vize izdaju na duži period, ne do tri, nego do pet godina, što bi takođe bio značajan korak napred – smatra Dačić.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *