Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Rešite problem sa etiketama, espresom…

Etikete

Kad želite skinuti etikete sa tegli ili boca, nemojte sa nožem. Uradite sledeće: potopite ih najpre u toplu vodu, zatim ih izvadite i na svaku etiketu kapnite malo petroleja. Čeličnom vunom trljajte etiketu tako dugo dok ne skinete sav papir i lepak.
Etikete sa poklona najjednostavnije ćete skinuti ako preko cene zalepite komadić selotejpa i odlepite.

Espreso

Ako dugo niste upotrebljavali espreso za kafu, pre nove upotrebe prokuvajte mleko i prospite da nestane neugodan miris kafe i prljavštine. Nakon određenog vremena lončić za kuvanje “espreso” kafe gubi sjaj na spoljnim površinama. Vratićete ga ako pripremite “kašu” od jednakih delova ulja i pepela. Krpicom nanesite na lončić i istrljajte ga. Osušite ga čistom, suvom, flanelskom krpom.

Express lonac

Hoćete da se što manje zadržavate u kuhinji, zaposleni ste?

Tu je lonac, koji je posebno dobrodošao kada su dani topli. Dajemo vam korisne savete za njegovo održavanje, nakon korišćenja:

 • Ne ostavljajte nikad hranu u loncu, posebno ako je lonac izrađen od aluminijuma, mogao bi pocrneti,
 • Perite lonac pažljivo. Ne trljajte čeličnom vunom nego plastičnim sunđerom, ne upotrebljavajte grubi deterdžent,
 • Pregorelu hranu nemojte silom strugati nožem ili čeličnom vunom, nego namočite u biološki deterdžent i ostavite da stoji,
 • Dobro i pažljivo očistite rubove lonca,
 • Poklopac nikada nemojte prati u vodi za pranje suđa koja nije sasvim čista. Masnoća i ostaci hrane mogu se zavući u ispusni sistem i začepiti ga, zamastiti gumeni dihtung i skratiti mu vek trajanja,
 • Poklopac operite čistom vrućom vodom s tečnim deterdžentom i pažljivo isperite,
 • Otvorite sistem za izduvavanje, pa svaki deo pažljivo očistite. Otvore i kanaliće očistite tankom žicom kako biste se uverili da se nisu začepili. To je posebno važno ako ste kuvali masno jelo,
 • Lonac nikad ne otvarajte dok je pod pritiskom,
 • Pritisak možete smanjiti rashlađivanjem lonca tekućom vodom (stavite ga u sudoperu i pustite na njega vodu),
 • Ventil za paru uvek mora biti čist, a ako bi bio začepljen suvišna para ne bi izlazila i lonac bi mogao eksplodirati,
 • Redovno treba pregledati dihtung i ako više ne dihtuje dobro, treba ga zameniti.

Hromirani premeti

Hromirane predmete dobro ćete očistiti vlažnom krpom posutom sodom bikarbonom. Zatim ih samo isperite i obrišite. Lagano zaprljane hromirane predmete istrljajte mekom krpom ili vatom za čišćenje , a za vrlo prljave upotrebite petrolej i zatim izglancajte čistom vunenom krpom. Najvažnije za hromirane predmete je da nikada ne smete da ih ostavite da budu vlažni.  To važi za sve vrste slavina, kvaka, hromiranih delova frižidera ili štednjaka.

Hemijska olovka

Pišete hemijskom olovkom i ona prestane da piše! Uronite je na nekoliko minuta u vrelu vodu. Preostala masa u njoj postaće tečna i spustiće se tako da možete nastaviti da pišete još neko vreme.
Da bismo ponovo osposobili osušenu hemijsku olovku, u uložak ćemo nakapati nekoliko kapi alkohola. Preko noći ostavimo u čaši u uspravnom položaju, da alkohol ne bi istekao, i ujutru ćemo tom olovkom moći da pišemo.

Koža za pranje prozora

Zaprljanu kožu za pranje prozora operite u vodi kojoj ste dodali amonijačnu vodu. Više puta isperite u čistoj vodi, a u poslednju vodu za ispiranje dodajte malo sirćeta. Da bi koža za pranje prozora ostala meka, ostavite je jedan sat u slanoj vodi ili sapunici, dobro je isperite i osušite na otvorenom.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *