Wednesday, November 29, 2023
InformacijaRumunija - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Rumunija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Rumuniji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosiocima pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava, sa tim da su oslobođeni plaćanja konzularne takse za izdavanje viza. Zahtev za vize se može podneti u Konzularnom odeljenju Ambasade Rumunije u Beogradu ili u Generalnim konzulatima Rumunije u Vršcu i Zaječaru.

Od 2013. godine, uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Prilikom izlaska iz zemlje i ulaska u Rumuniju potrebno je posedovati, pored putne isprave i:

 • potvrdu o zdravstvenom osiguranju;
 • povratnu kartu (avionsku, voznu, autobusku) ili ako se putuje sopstvenim automobilom – saobraćajnu i vozačku dozvola i vinjetu, koja se može kupiti na samom graničnom prelazu ili na benzinskim pumpama;
 • dovoljno finansijskih sredstava za planirano putovanje, odnosno 50 evra po danu, ali ne manje od 500 evra za ceo period (ili suma ekvivalentna konvertibilnoj valuti). Prihvataju se i putnički čekovi i kredite kartice sa izvodom iz banke ne starijim od 2 dana od dana planiranog putovanja,
 • overeno pozivno pismo lica koja ih pozivaju ili vaučer hotela u kome je obezbeđen smeštaj tokom boravka u inostranstvu.

Od 01.12.2013. godine primenjuju se specijalne instrukcije za obavljanje carinske kontrole u skladu sa evropskim tekovinama radi sprečavanja i suzbijanja utaje poreza i carine za određene proizvode.

Instrukcije se odnose na sledeća dobra (ograničenje količina) koje putnici unose na teritoriju Rumunije u ličnom prtljagu:

 • duvanske proizvodi,
 • alkoholna pića,
 • gorivo,
 • cveće i dekorativne biljke,
 • suncokretovo ulje,
 • rafinisan šećer,
 • brašno,
 • mekinje,
 • sveže voće i povrće.

Prema propisima, putnici treba da prijave dobra koja se nalaze u njihovom prtljagu popunjavanjem “Deklaracije o nekomercijalnoj robi”. Primena novih propisa omogućiće rumunskim carinskim organima da identifikuju slučajeve u kojima putnici stalno unose veće količine pomenutih proizvoda i prijavljuju da su za lične potrebe, a posle ih prodaju na crnom tržištu.

TRANSPORT

U Bukureštu postoje dva aerodroma sa kojih se obavljaju letovi na unutrašnjim i međunarodnim linijama: Henri Coanda/Otopeni i Baneasa.

Iz Beograda do Bukurešta postoji direktna avionska linija, na kojoj se letovi odvijaju jedanput dnevno u intervalu ponedeljak-četvrtak. Putnike na ovoj relaciji prevozi rumunska nacionalna avio-kompanija “TAROM”.

Železnički saobraćaj je veoma dobro razvijen u Rumuniji. Rumunska nacionala železnička kompanija (CFR) poseduje Inter city vozove i povezanost je dobra sa svim mestima u zemlji.

Turistička agencija GEA tours, iz Beograda obavlja prevoz putnika na ovoj liniji, najčešće do aerodroma u Temišvaru “Traian Vuia” i glavne železničke stanice “Gara de Nord”.

Aerodrom u Temišvaru je udaljen od Beograda 165 km i interesantna je destinacija za putnike iz Srbije zbog letova low-cost avio kompamnija sa ovog aerdroma za destinacije u Evropi (Wizz-air, Blue air).

U Rumuniji je ograničenje brzine kretanja vozila u naseljenim mestima 50 km/h. Na auto-putu ograničenje je 130 km/h, na brzim ili panevropskim putevima je ograničenje 100 km/h, na nacionalnim županijskim ili mesnim putevima van naseljenog mesta ograničenje je 90 km/h.

Priznaje se vozačka dozvola Srbije.

Neke od kazni za saobraćajne prekršaje su:

 •  upotreba mobilnog telefona u toku vožnje – 2 ili 3 kaznena poena i novčana kazna u iznosu od 80-120 leja (20-30 evra);
 • nevezivanje sigurnosnog pojasa – 2 ili 3 kaznena poena i novčana kazna u iznosu od 80-120 leja (20-30 evra);
 • nepoštovanje ograničenja brzine – novčana kazna (od 20 do 200 evra) i/ili oduzimanje vozačke dozvole i suspenzija prava za upravljanjem motornim vozilima na teritoriji Rumunije, u periodu od 30 do 90 dana u zavisnosti od težine učinjenog prekršaja;
 • prolazak na crveno – oduzimanje vozačke dozvole na licu mesta za period od 30 dana i novčana kazna u iznosu od 200 leja (50 evra);
 • kretanje u suprotnom smeru – oduzimanje vozačke dozvole na licu mesta za period od 60 dana i novčana kazna u iznosu 250-315 leja (60-75 evra);
 • nepoštovanje znaka STOP – 4 kaznena poena i novčana kazna do 315 leja (75 evra);
 • nepropisno zaustavljanje, zaustavljanje vozila bez razloga ili vožnja saobraćajnom trakom za hitne slučajeve na autoputu – 6 ili 8 kaznenih poena i novčana kazna u iznosu od 234 do 312 leja (55 do 75 evra).

Važno: novčane kazne se mogu platiti isključivo u lejima.

BEZBEDNOST

Jedinstveni broj telefona za Policiju, Vatrogasce i Hitnu pomoć je 112.

Postoji rizik od džeparenja, pa preporučujemo da se lična dokumenta i veće svote novca ne nose tokom turističkih obilazaka. Preporučujemo da posedujete fotokopije putne isprave i drugih dokumenata.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Za hitne medicinske slučajeve u Bukureštu je 24 sata otvoren Urgentni centar – Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, koji se nalazi na adresi: Calea Floreasca nr. 8, sector 1, Bucuresti, telefon: 021/599.23.00, 021/599.23.08, telefon za hitne slučajeve: 021/962, Faks: 021/599.22.57, e-mail: spital@urgentafloreasca.ro.

Ne postoji obaveza prethodnog vakcinisanja državljana R.Srbije pre dolaska u Rumuniju. Potrebno je da državljani Srbije poseduju potvrdu o zdravstvenom osiguranju za vreme boravka u Rumuniji.

Ne preporučuje se konzumiranje vode iz slavine, ne zato što je bakteriološki neispravna, već zbog starih vodovodnih cevi.

NOVAC

Rumunska novčana valuta je lej. Odnos evro – lej je 1:4.1; USD-lej je 1:3.09. Zamena konverbitilne strane valute se vrši u bankama i u ovlašćenim menjačnicama i ne naplaćuje se provizija. VISA karticama je moguće izvršiti plaćanja roba i usluga, kao i podići novac sa bankomata.

U Bukureštu najbrži način prevoza je metro (postoje 4 linije). Cena karte za 10 vožnji iznosi 8.00 leja (2 evra). Karte se kupuju na ulazu u stanice metroa. Metro je otvoren od 05.00-23.00. Cena karte za ostale vrste prevoza (autobus, trolejbus, tramvaj) – za dve vožnje iznosi – 2.60 leja (0.65 evra). Mogu se kupiti na kioscima za prodaju karata koji se nalazi na autobuskim stjalištima. Karte za prevoz se ne prodaju u prevoznim sredstvima.

Postoji mnogo restorana brze hrane čije su cene ekvivalentne cenama u ovim restoranima u Srbiji. Za ostale restorane cene hrane i pića variraju od kategorije restorana. Cena po osobi za ručak ili večeru može da se kreće u intervalu od 20-200 leja (5-50 evra). Prenoćište – smeštaj je moguće obezbediti u hostelima i hotelima. Cena smeštaja po osobi za jednu noć kreću od 25.00 evra do 200 evra za noć.

Cene taksi usluga nisu visoke i postoje neznatne razlike u odnosu na tarife pojedinih udruženja (od 1,39 do 1,69 lej/km). Nikako nemojte koristiti usluge taksi prevoznika koji se nalaze na aerodromima i glavnoj železničkoj stanici pošto taksi prevoznici sami formiraju cenu, i u tom slučaju se vožnja plaća i u nekoliko puta većem iznosu nego što je realno stanje.

OSTALO

U Rumuniji je vreme +1 sat u odnosu na Srbiju. Broj telefona Granične policije Rumunije u Bukureštu za hitne slučajeve je: 021/9590.

Granični prelazi Srbije sa Rumunijom su:

 • Vatin-Stamora Moravita – granična policija – tel/faks: 0256/397.490, Carina:0256/397.499;
 • Srpska Crnja – Jimbolia (Žombolj) – granična policija – tel:0256/360.269, Carina: 0256/360.690
 • Kaluđerovo – Naidas (Najdaš) – granična policija – tel. 0255/571.585, Carina-tel.0255/572.200,
 • Djerdap I – Portile de fier I – carina-tel.0252/342.029, 0252/342.018,
  Veliko Gradište – Moldova Noua (rečni saobraćaj) – granična policija – tel.0255/572.002.

Korisno na ovom sajtu. Bucharest Tourist Information Office, tel. +4(021)314.99.60, e-mail: promovare@mturism.ro.

U Rumuniji postoje dva DKP kojima državljani Srbije mogu da se obrate:

Ambasada Republike Srbije u Bukureštu – adresa: Calea Dorobantilor nr.34, sector 1, Bucuresti, broj telefona: 021/211.9871, broj faksa: 021/210.0175.

Jurisdikciono područje Ambasade u Bukureštu obuhvata: grad Bukurešt i županij – Arđeš, Bakau, Botošani, Braila, Brašov, Buzau, Valća, Vranća, Vaslui, Galaci, Dambovica, Djurđu, Iljfov, Jalomica, Jaši, Kalaraši, Kovasna, Konstanca, Mureš, Njamc, Olt, Prahova, Sibiu, Sućava, Teleorman, Tulća, Hargita.
Generalni konzulat Republike Srbije u Temišvaru – adresa: str. Remus 4, Timisoara, broj telefona: 0256/490.334 – interni 101 ili 201, broj faksa: 0256/490.425, e-mail: gksrb@clickent.ro.

Jurisdikciono područje Generalnog konzulata u Temišvaru obuhvata županije: Alba Julia, Arad, Bistrica-Nasaud, Bihor, Gorž, Dolž, Karaš-Severin, Kluž, Maramureš, Mehedinci, Salaž, Satu Mare, Timiš i Hunedoara i rumunsko-srpsku granicu u celoj dužini.

Srbija-Rumunija
Srbija-Rumunija udaljenost

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...