Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Rumunija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Rumuniji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosiocima pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava, sa tim da su oslobođeni plaćanja konzularne takse za izdavanje viza. Zahtev za vize se može podneti u Konzularnom odeljenju Ambasade Rumunije u Beogradu ili u Generalnim konzulatima Rumunije u Vršcu i Zaječaru.

Od 2013. godine, uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Prilikom izlaska iz zemlje i ulaska u Rumuniju potrebno je posedovati, pored putne isprave i:

 • potvrdu o zdravstvenom osiguranju;
 • povratnu kartu (avionsku, voznu, autobusku) ili ako se putuje sopstvenim automobilom – saobraćajnu i vozačku dozvola i vinjetu, koja se može kupiti na samom graničnom prelazu ili na benzinskim pumpama;
 • dovoljno finansijskih sredstava za planirano putovanje, odnosno 50 evra po danu, ali ne manje od 500 evra za ceo period (ili suma ekvivalentna konvertibilnoj valuti). Prihvataju se i putnički čekovi i kredite kartice sa izvodom iz banke ne starijim od 2 dana od dana planiranog putovanja,
 • overeno pozivno pismo lica koja ih pozivaju ili vaučer hotela u kome je obezbeđen smeštaj tokom boravka u inostranstvu.

Od 01.12.2013. godine primenjuju se specijalne instrukcije za obavljanje carinske kontrole u skladu sa evropskim tekovinama radi sprečavanja i suzbijanja utaje poreza i carine za određene proizvode.

Instrukcije se odnose na sledeća dobra (ograničenje količina) koje putnici unose na teritoriju Rumunije u ličnom prtljagu:

 • duvanske proizvodi,
 • alkoholna pića,
 • gorivo,
 • cveće i dekorativne biljke,
 • suncokretovo ulje,
 • rafinisan šećer,
 • brašno,
 • mekinje,
 • sveže voće i povrće.

Prema propisima, putnici treba da prijave dobra koja se nalaze u njihovom prtljagu popunjavanjem “Deklaracije o nekomercijalnoj robi”. Primena novih propisa omogućiće rumunskim carinskim organima da identifikuju slučajeve u kojima putnici stalno unose veće količine pomenutih proizvoda i prijavljuju da su za lične potrebe, a posle ih prodaju na crnom tržištu.

TRANSPORT

U Bukureštu postoje dva aerodroma sa kojih se obavljaju letovi na unutrašnjim i međunarodnim linijama: Henri Coanda/Otopeni i Baneasa.

Iz Beograda do Bukurešta postoji direktna avionska linija, na kojoj se letovi odvijaju jedanput dnevno u intervalu ponedeljak-četvrtak. Putnike na ovoj relaciji prevozi rumunska nacionalna avio-kompanija “TAROM”.

Železnički saobraćaj je veoma dobro razvijen u Rumuniji. Rumunska nacionala železnička kompanija (CFR) poseduje Inter city vozove i povezanost je dobra sa svim mestima u zemlji.

Turistička agencija GEA tours, iz Beograda obavlja prevoz putnika na ovoj liniji, najčešće do aerodroma u Temišvaru “Traian Vuia” i glavne železničke stanice “Gara de Nord”.

Aerodrom u Temišvaru je udaljen od Beograda 165 km i interesantna je destinacija za putnike iz Srbije zbog letova low-cost avio kompamnija sa ovog aerdroma za destinacije u Evropi (Wizz-air, Blue air).

U Rumuniji je ograničenje brzine kretanja vozila u naseljenim mestima 50 km/h. Na auto-putu ograničenje je 130 km/h, na brzim ili panevropskim putevima je ograničenje 100 km/h, na nacionalnim županijskim ili mesnim putevima van naseljenog mesta ograničenje je 90 km/h.

Priznaje se vozačka dozvola Srbije.

Neke od kazni za saobraćajne prekršaje su:

 •  upotreba mobilnog telefona u toku vožnje – 2 ili 3 kaznena poena i novčana kazna u iznosu od 80-120 leja (20-30 evra);
 • nevezivanje sigurnosnog pojasa – 2 ili 3 kaznena poena i novčana kazna u iznosu od 80-120 leja (20-30 evra);
 • nepoštovanje ograničenja brzine – novčana kazna (od 20 do 200 evra) i/ili oduzimanje vozačke dozvole i suspenzija prava za upravljanjem motornim vozilima na teritoriji Rumunije, u periodu od 30 do 90 dana u zavisnosti od težine učinjenog prekršaja;
 • prolazak na crveno – oduzimanje vozačke dozvole na licu mesta za period od 30 dana i novčana kazna u iznosu od 200 leja (50 evra);
 • kretanje u suprotnom smeru – oduzimanje vozačke dozvole na licu mesta za period od 60 dana i novčana kazna u iznosu 250-315 leja (60-75 evra);
 • nepoštovanje znaka STOP – 4 kaznena poena i novčana kazna do 315 leja (75 evra);
 • nepropisno zaustavljanje, zaustavljanje vozila bez razloga ili vožnja saobraćajnom trakom za hitne slučajeve na autoputu – 6 ili 8 kaznenih poena i novčana kazna u iznosu od 234 do 312 leja (55 do 75 evra).

Važno: novčane kazne se mogu platiti isključivo u lejima.

BEZBEDNOST

Jedinstveni broj telefona za Policiju, Vatrogasce i Hitnu pomoć je 112.

Postoji rizik od džeparenja, pa preporučujemo da se lična dokumenta i veće svote novca ne nose tokom turističkih obilazaka. Preporučujemo da posedujete fotokopije putne isprave i drugih dokumenata.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Za hitne medicinske slučajeve u Bukureštu je 24 sata otvoren Urgentni centar – Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, koji se nalazi na adresi: Calea Floreasca nr. 8, sector 1, Bucuresti, telefon: 021/599.23.00, 021/599.23.08, telefon za hitne slučajeve: 021/962, Faks: 021/599.22.57, e-mail: spital@urgentafloreasca.ro.

Ne postoji obaveza prethodnog vakcinisanja državljana R.Srbije pre dolaska u Rumuniju. Potrebno je da državljani Srbije poseduju potvrdu o zdravstvenom osiguranju za vreme boravka u Rumuniji.

Ne preporučuje se konzumiranje vode iz slavine, ne zato što je bakteriološki neispravna, već zbog starih vodovodnih cevi.

NOVAC

Rumunska novčana valuta je lej. Odnos evro – lej je 1:4.1; USD-lej je 1:3.09. Zamena konverbitilne strane valute se vrši u bankama i u ovlašćenim menjačnicama i ne naplaćuje se provizija. VISA karticama je moguće izvršiti plaćanja roba i usluga, kao i podići novac sa bankomata.

U Bukureštu najbrži način prevoza je metro (postoje 4 linije). Cena karte za 10 vožnji iznosi 8.00 leja (2 evra). Karte se kupuju na ulazu u stanice metroa. Metro je otvoren od 05.00-23.00. Cena karte za ostale vrste prevoza (autobus, trolejbus, tramvaj) – za dve vožnje iznosi – 2.60 leja (0.65 evra). Mogu se kupiti na kioscima za prodaju karata koji se nalazi na autobuskim stjalištima. Karte za prevoz se ne prodaju u prevoznim sredstvima.

Postoji mnogo restorana brze hrane čije su cene ekvivalentne cenama u ovim restoranima u Srbiji. Za ostale restorane cene hrane i pića variraju od kategorije restorana. Cena po osobi za ručak ili večeru može da se kreće u intervalu od 20-200 leja (5-50 evra). Prenoćište – smeštaj je moguće obezbediti u hostelima i hotelima. Cena smeštaja po osobi za jednu noć kreću od 25.00 evra do 200 evra za noć.

Cene taksi usluga nisu visoke i postoje neznatne razlike u odnosu na tarife pojedinih udruženja (od 1,39 do 1,69 lej/km). Nikako nemojte koristiti usluge taksi prevoznika koji se nalaze na aerodromima i glavnoj železničkoj stanici pošto taksi prevoznici sami formiraju cenu, i u tom slučaju se vožnja plaća i u nekoliko puta većem iznosu nego što je realno stanje.

OSTALO

U Rumuniji je vreme +1 sat u odnosu na Srbiju. Broj telefona Granične policije Rumunije u Bukureštu za hitne slučajeve je: 021/9590.

Granični prelazi Srbije sa Rumunijom su:

 • Vatin-Stamora Moravita – granična policija – tel/faks: 0256/397.490, Carina:0256/397.499;
 • Srpska Crnja – Jimbolia (Žombolj) – granična policija – tel:0256/360.269, Carina: 0256/360.690
 • Kaluđerovo – Naidas (Najdaš) – granična policija – tel. 0255/571.585, Carina-tel.0255/572.200,
 • Djerdap I – Portile de fier I – carina-tel.0252/342.029, 0252/342.018,
  Veliko Gradište – Moldova Noua (rečni saobraćaj) – granična policija – tel.0255/572.002.

Korisno na ovom sajtu. Bucharest Tourist Information Office, tel. +4(021)314.99.60, e-mail: promovare@mturism.ro.

U Rumuniji postoje dva DKP kojima državljani Srbije mogu da se obrate:

Ambasada Republike Srbije u Bukureštu – adresa: Calea Dorobantilor nr.34, sector 1, Bucuresti, broj telefona: 021/211.9871, broj faksa: 021/210.0175.

Jurisdikciono područje Ambasade u Bukureštu obuhvata: grad Bukurešt i županij – Arđeš, Bakau, Botošani, Braila, Brašov, Buzau, Valća, Vranća, Vaslui, Galaci, Dambovica, Djurđu, Iljfov, Jalomica, Jaši, Kalaraši, Kovasna, Konstanca, Mureš, Njamc, Olt, Prahova, Sibiu, Sućava, Teleorman, Tulća, Hargita.
Generalni konzulat Republike Srbije u Temišvaru – adresa: str. Remus 4, Timisoara, broj telefona: 0256/490.334 – interni 101 ili 201, broj faksa: 0256/490.425, e-mail: gksrb@clickent.ro.

Jurisdikciono područje Generalnog konzulata u Temišvaru obuhvata županije: Alba Julia, Arad, Bistrica-Nasaud, Bihor, Gorž, Dolž, Karaš-Severin, Kluž, Maramureš, Mehedinci, Salaž, Satu Mare, Timiš i Hunedoara i rumunsko-srpsku granicu u celoj dužini.

Srbija-Rumunija
Srbija-Rumunija udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *