Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Rumunija – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Rumunije za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana u periodu od 6 meseci od datuma prvog ulaska.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Moguće je ući u Srbiju sa važećom ličnom kartom.


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Rumuniju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


kada putujete u Rumuniju:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP Srbije – Koordinaciona uprava, a tim da su oslobođeni plaćanja konzularne takse za izdavanje viza. Zahtev za vize se može podneti u Konzularnom odeljenju Ambasade Rumunije u Beogradu ili u Generalnim konzulatima Rumunije u Vršcu i Zaječaru.

Prilikom izlaska iz zemlje i ulaska u Rumuniju potrebno je posedovati, pored putne isprave i:

 • potvrdu o zdravstvenom osiguranju,
 • povratnu kartu (avionsku, voznu, autobusku) ili ako se putuje sopstvenim automobilom – saobraćajnu i vozačku dozvola i vinjetu, koja se može kupiti na samom graničnom prelazu ili na benzinskim pumpama,
 • dovoljno finansijskih sredstava za planirano putovanje, odnosno 50 evra po danu, ali ne manje od 500 evra za ceo period (ili suma ekvivalentna konvertibilnoj valuti). Prihvataju se i putnički čekovi i kredite kartice sa izvodom iz banke ne starijim od 2 dana od dana planiranog putovanja,
 • overeno pozivno pismo lica koja ih pozivaju ili vaučer hotela u kome je obezbeđen smeštaj tokom boravka u inostranstvu.

Od 01.12.2013. godine primenjuju se specijalne instrukcije za obavljanje carinske kontrole u skladu sa evropskim tekovinama radi sprečavanja i suzbijanja utaje poreza i carine za određene proizvode. Instrukcije se odnose na sledeća dobra (ograničenje količina) koje putnici unose na teritoriju Rumunije u ličnom prtljagu:

 • duvanske proizvodi,
 • alkoholna pića,
 • gorivo,
 • cveće i dekorativne biljke,
 • suncokretovo ulje,
 • rafinisan šećer,
 • brašno,
 • mekinje,
 • sveže voće i povrće.

Prema propisima, putnici treba da prijave stvari koje se nalaze u njihovom prtljagu popunjavanjem “Deklaracije o nekomercijalnoj robi”. Primena novih propisa omogućiće rumunskim carinskim organima da identifikuju slučajeve u kojima putnici stalno unose veće količine pomenutih proizvoda i prijavljuju da su za lične potrebe, a kasnije ih prodaju na crnom tržištu.


U Bukureštu postoje dva aerodroma sa kojih se obavljaju letovi na unutrašnjim i međunarodnim linijama: Henri Coanda/Otopeni i Baneasa.

Iz Beograda do Bukurešta postoji direktna avionska linija, na kojoj se letovi odvijaju jedanput dnevno u intervalu ponedeljak-četvrtak. Putnike na ovoj relaciji prevozi rumunska nacionalna avio-kompanija “TAROM“.

Od Beograda do Bukurešta ne postoji direktna železnička linija, a i voz od Temišvara do Beograda trenutno saobraća sa presedanjem u Vršcu.

Železnički saobraćaj je veoma dobro razvijen u Rumuniji. Rumunska nacionala železnička kompanija (CFR) poseduje Inter city vozove i povezanost je dobra sa svim mestima u zemlji.

Od Beograda do Temišvara prevoz se može obaviti vozom, koji saobraća na liniji Beograd-Bukurešt. Turistička agencija GEA tours, iz Beograda obavlja prevoz putnika na ovoj liniji, najčešće do aerodroma u Temišvaru „Traian Vuia” i glavne železničke stanice „Gara de Nord”.

Aerodrom u Temišvaru je udaljen od Beograda 165 km i interesantna je destinacija za putnike iz Srbije zbog letova low-cost avio kompamnija sa ovog aerdroma za destinacije u Evropi (Wizz-air, Blue air).


U Rumuniji je ograničenje brzine kretanja vozila u naseljenim mestima 50 km/h. Na auto-putu ograničenje je 130 km/h, na brzim ili panevropskim putevima je ograničenje 100 km/h, na nacionalnim županijskim ili mesnim putevima van naseljenog mesta ograničenje je 90 km/h. U Rumuniji nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima pod dejstvom alkohola.

Priznaje se vozačka dozvola Republike Srbije na novom obrascu, a novčane kazne se mogu platiti isključivo u lejima.

Ne preporučuje se konzumiranje vode iz slavine, ne zato što je bakteriološki neispravna, već zbog starih vodovodnih cevi.

U Bukureštu najbrži način prevoza je metro (postoje 4 linije). Cena karte za 10 vožnji iznosi 8.00 leja (2 evra). Karte se kupuju na ulazu u stanice metroa. Metro je otvoren od 05.00-23.00. Cena karte za ostale vrste prevoza (autobus, trolejbus, tramvaj) – za dve vožnje iznosi – 2.60 leja (0.65 evra). Mogu se kupiti na kioscima za prodaju karata koji se nalazi na autobuskim stjalištima. Karte za prevoz se ne prodaju u prevoznim sredstvima.

Postoji mnogo restorana brze hrane čije su cene slične cenama u ovim restoranima u Srbiji. Za ostale restorane cene hrane i pića variraju od kategorije restorana. Cena po osobi za ručak ili večeru može da se kreće u intervalu od 20-200 leja (5-50 evra).

Prenoćište – smeštaj je moguće obezbediti u hostelima i hotelima. Cena smeštaja po osobi za jednu noć kreću od 25.00 evra do 200.00 evra za noć.

Cene taksi usluga nisu visoke i postoje neznatne razlike u odnosu na tarife pojedinih udruženja (od 1,39 do 1,69 lej/km).Nikako ne koristiti usluge taksi prevoznika koji se nalaze na aerodromima i glavnoj železničkoj stanici pošto taksi prevoznici sami formiraju cenu, i u tom slučaju se vožnja plaća u i do nekoliko puta većem iznosu nego što je realno stanje.

U Rumuniji je vreme +1 sat u odnosu na Srbiju.

Srbija-Rumunija
Srbija-Rumunija udaljenost
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *