Wednesday, November 29, 2023
ПиркеРушење цркве поделило мештане Рсоваца

Рушење цркве поделило мештане Рсоваца

Мати Ангелина, једина монахиња у манастиру посвећеном светом Илији, каже да ће ускоро почети изградња нове цркве, а да због рушења старе негодују они који храм и не посећују и зато и не знају да је претила опасност да се грађевина уруши.

Овде ће ускоро почети градња нове цркве јер је претходна била трошна.

На само неколико километара од села Рсовци на Старој планини, а на двадесетак километара од Пирота, налази се манастир посвећен светом Илији, који се у средишту пажње нашао услед противречних информација у вези са разлозима рушења цркве у манастирском комплексу.

Направљена је пре шездесет година, од сламе и блата, и пропала је као што и куће у селу од таквог материјала пропадају. Не могу вернике да уводим у објекат који је небезбедан – каже за наш лист мати Ангелина, једина монахиња овог манастира, која не крије да је узнемирена због реакције неких мештана Рсоваца, али каже да немир уносе они који храм и не посећују и зато и не знају праву истину. Чак су је пријавили полицији, тако да је морала да даје изјаву и показује документацију.

– Сви пројекти за изградњу нове цркве су завршени, ових дана треба да се изабере извођач радова. Имам и благослов владике Иринеја, а новац је обезбедила Нишка епархија и Фонд за грађевинско земљиште у Пироту – објашњава мати Ангелина.

Мештанке, које редовно обилазе манастир, кажу да су у почетку имале добру сарадњу са мати Ангелином, али да од ње очекују да прихвати обичаје овог краја.

– Ми имамо наше обичаје и важно нам је да их сачувамо. Очекујемо да мати то поштује а ми ћемо поштовати њена правила – каже једна од мештанки Рсоваца.

– Неки од сељана су ми долазилили и сматрали да треба да ме саветују шта и како да радим. То не могу да дозволим јер за своје потупке одговарам свом владики нишком Иринеју – каже на ове примедбе мати Ангелина, додајући да добар део мештана не познаје у потпуности правила према којима се влада манастир.

Подршку мати Ангелини пружио је један од најмлађих мештана, Светислав Петковић. Он потврђује да је још десетак цркава у овом делу Старе планине у веома лошем стању.

– Верник сам и знам да је стара црква дотрајала. Греде су иструлеле и било је само питање дана када би се урушила. Мати Ангелина је оживела овај манастир, помогла нам је да се изгради и мост преко Височице у селу и сматрам да је треба подржати – истиче Петковић.

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...